Lehet, hogy mégsem lép ki az USA a klímaegyezményből

2017. szeptember 17. 19:45

Washington nem hajlíthatatlan a klímaegyezmény ügyében – írja a The Wall Street Journal. A lap szerint most már felmerül az a lehetőség is, hogy az Egyesült Államok kilépés helyett olyan kompromisszumos megoldást keres, amellyel csökkentheti szerződéses kötelezettségeit.

2017. szeptember 17. 19:45

Elképzelhető, hogy az Egyesült Államok mégsem lép ki a párizsi klímaegyezményből Donald Trump elnök júniusi bejelentése ellenére, egyes források szerint ugyanis Washington inkább a megállapodáson belül próbálná növelni a mozgásterét – jelentette a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai napilap. A cikk szerint több amerikai kormányzati tisztségviselő is arról számolt be egy hétvégi kanadai klímakonferencián, hogy az Egyesült Államok kilépés helyett olyan kompromisszumos megoldást szeretne, amelynek értelmében jelentősen enyhítenék az országra vonatkozó szerződéses kötelezettségeket.

Az Egyesült Államok képviselői azt közölték, hogy nem próbálják újratárgyalni a párizsi egyezményt, hanem megpróbálják felülvizsgálni, milyen feltételek mellett maradhat részese az ország a megállapodásnak” – mondta Miguel Arias Canete uniós klíma- és energiaügyi biztos a politikai-üzleti lapnak. A klímaegyezmény hatása valamelyest így is csökkenne, de legalább továbbra is megmaradna a nemzetközi közösség egysége a megállapodás mögött.

A Fehér Ház egyik szóvivője tagadta a cikk állításait, mondván, hogy az amerikai álláspont változatlan, ugyanakkor kiemelte, hogy nincsen „kőbe vésve” az elnök véleménye a kilépésről. Donald Trump júniusban jelentette be, hogy felmondja a párizsi globális klímaegyezményt, amelynek keretében az Egyesült Államok még Barack Obama elnöksége alatt vállalta, hogy 2025-re 26-28 százalékkal csökkenti károsanyag-kibocsátását a 2005-ös bázisévhez képest. Igaz, Trump hozzátette, hogy kormánya készen áll tárgyalásokat kezdeni az újbóli belépésről, vagy részt venni egy teljesen új megállapodás kimunkálásában.

A hosszú tárgyalásokat követően 2015-ben tető alá hozott egyezményben 195 ország vállalta, hogy 2 Celsius-fok alatt tartják a Föld légkörének felmelegedését az iparosodás előtti mértékhez képest. A szerződéshez a világ országai közül csak Szíria és Nicaragua nem csatlakozott.

(MTI)

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2017. szeptember 18. 10:33
Egyaltalan van meg olyan tema ahol trump nem csinalt segget a szajabol?
smarton
2017. szeptember 18. 06:48
A mások általi NATO befizetésekhez ragaszkodnak. A saját szerződési kötelezettségükhöz nem. Álszent, erkölcstelen Amerika.
Morgen
2017. szeptember 17. 23:26
Addig hülyéskednek, amíg egyszer csak belefulladnak a dollármilliárdjaikba, vagy velünk együtt elégnek egy szemvillanás alatt! Mit akarnak még? A Föld élővilága az utolsó erceit morzsolgatja. Nem normális a mai emberiség. Min akarnak enyhíteni? Már így is szennyezett minden, amit megeszünk, amihez hozzáérünk, a levegő,amelyiket belélegzünk, a vizeink töményen mérgezettek. 50 éve megmondták, hová jutunk, ha nem ésszel élünk! Sajnos, az a helyzet, hogy még ők sem gondolták, hogy ilyen hamar kivégezzük minden erőforrásunkat! Az anyagi javak, a flanc növekszik, de már a beteg emberek nem tudnak meggyógyulni, mert nem jutnak hozzá a normális életfeltételekhez. Minden növényt, minden állatot módosítottak, nehogy a környezetnek megfelelő fajták létezhessenek, mert akkor nem lehetne eladni a sok műtrágyát, permetezőszert és undorító tápszereket.
3M..
2017. szeptember 17. 21:17
Amerika ez esetben némileg hátráltatja az Észak-Oroszország fölötti grandiózus tervet. "A SOK OLVADÁSSAL LASSAN NEM CSAK ÁLOM LEHET, ÁLLANDÓ ÚTVONALAT TUDNÁNAK BIZTOSÍTANI A JEGES-TENGEREN. " Így gyakorlatilag elveszti stratégiai jelentőségét a szuezi csatorna. Ázsia így teljes mértékben irányítójává/urává válik a világtengereken történő közlekedésnek. http://balrad.ru/2017/09/17/orosz-alternativa-a-suezi-csatornara-eszaki-utvonal/ Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!