Ciszjordában is újra elkezdi a telepek építését Izrael

2017. január 24. 17:21

Építkezünk, és építeni is fogunk – hangoztatta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, miután bejelentették: jóváhagyták 2500 új telepeslakás felépítését Ciszjordániában. Azt már vasárnap bejelentették, hogy Kelet-Jeruzsálemben is felépítenek 560 új lakást. Izrael azért vágott neki most ilyen nagy elánnal az építkezéseknek, mert Obamával ellentétben az új amerikai elnök Trump nem ellenzi azt.

2017. január 24. 17:21

Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Avigdor Liberman védelmi miniszter jóváhagyta 2500 újabb telepeslakás felépítését Ciszjordániában - jelentette a helyi sajtó kedden. „Építkezünk, és építeni is fogunk” – jelentette ki Netanjahu a döntés után a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint. Az új telepeslakásokról szóló jóváhagyás két nappal követte az izraeli kormányfő Donald Trump amerikai elnökkel folytatott vasárnapi telefonbeszélgetését. 

Visszatérünk a normális élethez Ciszjordániában” – hangoztatta Avigdor Liberman, hangsúlyozva, hogy az építkezések célja a „lakhatási igények kielégítése”. A védelmi tárca szerint az új otthonok többségét azokban a nagyobb ciszjordániai települési övezetekben húzzák fel, amelyek a kétállami megoldás, vagyis a palesztin állam megszületése után is Izraelben maradhatnának területcserék révén, 1967 előtt is Izraelhez tartozó területek átadása fejében. 

A Háárec című újság honlapja azonban ezt megkérdőjelezte, szerintük az építkezések tervezett helyszínei kívül esnek ezeken a telepes blokkokon. Az új lakások közül a legtöbb, kilencszáz, az Ariél nevű telepesvárosban épül fel. Száz új lakóegységet azon a Bét El nevű telepen fognak létrehozni, amely nem része egyik települési övezetnek sem, s amelynek Donald Trump 2003-ban tízezer dollárt adományozott a telepeseket támogató David Friedman nevű barátja tiszteletére, akit az Egyesült Államok izraeli nagykövetévé jelölt néhány héttel ezelőtt.

A Bét Elben, a szélsőséges telepesek egyik fellegvárában működő jesiva, vagyis zsidó vallási iskola 2013-ban húszezer dolláros adományt kapott a Kushner családtól, Donald Trump vejének családjától - jelentette a Háárec még decemberben. 

Itt van Trump, indulnak a telepépítések

Ez már a második nagyszabású izraeli lakásépítési terv jóváhagyása az 1967-ben elfoglalt területeken a választási kampányában az izraeli telepespolitikával elnéző álláspontot hirdető Donald Trump beiktatása óta. Előzőleg vasárnap Jeruzsálemben jelentették be ötszázhatvanhat új otthon megépítését a város keleti felében, az egykor Jordániával érvényes tűzszüneti vonalakon, a „zöld vonalon” túl, az 1948 és 1967 között Jordániához tartozó területeken. 

A frissen bejelentett építkezési terveket már régóta a fiókokban őrizték, de a várható nemzetközi, elsősorban amerikai tiltakozástól tartva az utóbbi években az építkezések jelentős részét befagyasztották.

Barack Obama amerikai elnök idején Washington élesen bírálta az izraeli vezetést az 1967-ben elfoglalt területeken folyó építkezések miatt. Az utóbbi évtizedekben hasonló véleményen voltak az amerikai demokrata és a republikánus vezetők egyaránt, mert úgy vélték, hogy a ciszjordániai építkezések megcsonkítják a jövendő palesztin állam területét, és ezzel megnehezítik a béke megteremtését.

A Palesztin Hatóság kedden elítélte az újabb izraeli telepeslakások bejelentését. Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője kijelentette, ahogy az új tervek csapást próbálnak mérni a térség nyugalmára, valamint elősegítik a szélsőségeseket és a terrorizmust. (MTI)

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I_Isti
2017. január 25. 08:37
Ciszjordánia? Júda és Szamária.
duzur
2017. január 24. 19:34
Erröl nem illik beszélni... És arról se, hogy a palesztinokat jobban zavarja Izrael építkezése, mint az arab testvéreik által elkövetett barbár rombolások és gyilkolászások arrafele.
noMores
2017. január 24. 19:11
Na, vajon Bayer mit szól ehhez?:)) És az egybites hülyefideszes? Ja, ilyenkor nem zsidózás van (amikor Orbán haverja Izrael-barát), hanem arabozás. Ha meg letelepedési kötvénnyel jönnek kőgazdag arab gengszterek, akkor meg magyarérdek. Skizó.
ergé
2017. január 24. 19:06
America First! mondá Trump. Hungary First! mondá Orbán. Israel First! mondá Netanjahu. Germany/Russia/Slovakia/Romania first! mondják majd a helyi illetékesek. Itt az áhított új világrend. Probléma?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!