Terror Kairóban, keresztények ellen

2016. december 11. 12:25

Pokolgép robbant az egyiptomi, kairói kopt keresztény székesegyház közelében vasárnap: legalább 25-en életüket vesztették, több tucatnyian sérültek meg.

2016. december 11. 12:25

A kairói kopt keresztény székesegyház közelében vasárnap pokolgép robbant, legalább 25-en életüket vesztették és több tucatnyian megsebesültek - jelentette az egyiptomi állami televízió.

A támadás elkövetőjeként egyelőre egy szervezet sem jelentkezett.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium határozottan elítéli a barbár, semmivel nem igazolható terrorcselekményt, amelyet a kairói kopt keresztény székesegyház közelében hajtottak végre vasárnap – közölte a tárca az MTI-vel. A közlemény szerint a külügyminisztérium megdöbbenéssel értesült a kairói Szent Péter kopt templomban történt, számos emberéletet követelő robbantásos merényletről, s mély együttérzését fejezi ki Egyiptom keresztény közösségének és a teljes egyiptomi nemzetnek. „Részvétünket nyilvánítjuk az áldozatok hozzátartozóinak, a sebesülteknek mielőbbi felépülést kívánunk” – írták.   

(MTI)

Összesen 156 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zőldsas
2016. december 12. 12:05
Aki nem járt Egyiptomban az nem is tudja, hogy milyen körülmények között őrzik a koptok a vallásukat. Az a magyar aki mély szegénységről beszél az nem tudja, hogy mi is az a valóságban.
Strassnoff Ignác
2016. december 11. 23:39
Ismét nagy napja van az iszlám szakértőknek.... Mint milliomodjára is megtudhattuk az iszlám hívei, mind a több mint másfél milliárd ember gyilkos terrorista. Beszarás... Igaz muszlim terrorizmus (Ne keverjük a politikai harccal!) lényegében az IS megjelenésééig nem volt, de azért terrorista minden muszlim... Lelkesen idézgetnek 1500 éves szövegeket. Nézzük már meg, hogy a kereszténység mit művelt mondjuk a középkor táján! Egyébként meg a Bibliában is több a hentelés, mint egy rendes Tarantino filmben. Mindegy, ezt hagyjuk is... Egyiptom. Az országban kurva rég él keresztény kisebbség és érdekes módon a sok-sok század alatt még nem irtották ki őket a gyilkos muszlimok. Miután megdöntötték Mubárak hatalmát, a választásokon a mérsékelt muszlim irányzatot képviselő párt győzött. Második helyen a radikálisok végeztek. A mérsékelt muszlim vezetés szarban volt. Egyik oldalról a radikálisok szorongatták, másikról a világi irányzat nézett rá rossz szemmel. (Ez utóbbi főképp a hadsereg volt.) Ez mellé kellett volna valamit kezdeni a szegénységgel is. Egyiptomban az átlagfizetés nagyjából havi 100 euró. A szellem már kiszabadult, az emberek az utcára mentek az új vezetés ellen is. A hadsereg megvárta, míg a kormányon már megjelentek a hullafoltok, akkor odabaszott a demokráciának és Szíszi tábornok vezetésével átvette a hatalmat. A nyugat hisztizett, de az IS-t látva szépen elhalkult. Inkább rend legyen és diktatúra, mint napi lefejezések. Szíszi szemlátomást igyekszik elkövetni, amit lehet az országáért, de ez nem változtat azon, hogy felszámolta a kezdetleges demokráciát is, az ellenzék vezetője, aki elméletileg a törvényes elnök lenne, Mohammad Morszi a börtönben rohad és aki nem tartja a pofáját, az könnyen kihúzza a gyufát. Leginkább a radikálisabb, fundamentalista jellegű erőknek lépett Szíszi a nyakára. De persze utálják a nyugati típusú demokrácia hívei is. Úgyhogy akad 1-2 erő, ami szívesen destabilizálná az országot, hogy Szíszit kikúrja a hatalomból. Aztán vagy irány a demokrácia, vagy jóval esélyesebb a szigorú iszlám berendezkedés. Gondolom a káoszt szervezők voltak olyan "jó fejek", hogy első nekifutásra nem muszlimokat akartak ölni. Meg mindegy is. Egyiptomban borítékolható az összeomlás, ha elveszik az idegenforgalmi bevétel. Tehát mindegy kit robbantanak, a lényeg, hogy hulljon a nép! Ha elmaradnak a turisták, bukik a rendszer. Ennyiről van szó szerintem. Pont.
magnamater
2016. december 11. 22:21
Mindenütt muszlimok! Nem Gábriel volt, hanem Lucifer! Ő diktált Mohamednek!
Gregorius
2016. december 11. 21:56
A radikális iszlám ( talán az ISIS) képtelen békén maradni, pedig Egyiptom lakosságának kb. 10%-a kopt keresztény, akik vagy 1500 éve tarják a hitüket. Bár a muszlimok a gazdasági előnyöket előszedve (külön un. védelmi adó fizettetése) évszázadokkal ezelőtt sokat áttérítettek. Ez a több millió ember viszont maradt. Sok múlik az államon, hogy mennyire elrettentő módon lép fel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!