Szélbalos sztárfilozófus áll ki Trump mellett

2016. november 03. 21:45

Slavoj Žižek szerint bár Trump is rémisztő, az igazi veszélyt Hillary Clinton jelenti, így ha szavazhatna, ő Trumpra voksolna az amerikai elnökválasztáson.

2016. november 03. 21:45

Ha amerikai lenne, kire szavazna? – tettel fel a kérdést a Channel 4 News riportere Slavoj Žižek szlovén szélsőbaloldali filozófusnak, aki rögtön rávágta, hogy Trumpra. Indoklása szerint ugyan Trump is rémisztő, de szerinte az igazi veszélyt Hillary Clinton jelenti, mégpedig azért, mert egy lehetetlen koalíciót épített maga mögé. Ennek kapcsán megjegyezte: egyetlen dologban értett egyet teljesen Trumppal, hogy amikor Bernie Sanders bejelentette, hogy támogatja Clintont, az Trump szerint olyan volt, mintha valaki az Occupy Wall Street mozgalomból támogatná a Lehman Brothers-t. 

Žižek tovább fejtegetve gondolatait elmondta: minden társadalomban íratlan szabályok vannak arról, hogyan működik a politika, és hogyan építsünk konszenzusokat. Trump ezeket rúgta fel. A filozófus szerint ha Trump nyerne, akkor a republikánusoknak és a demokratáknak is vissza kellene térniük az alapokhoz, újra kellene gondolniuk magukat, és talán történne valami.

A filozófus szerint ha Trump nyer, attól még Amerika nem válik diktatórikus állammá, nem fogja bevezetni a fasizmust, de lehet egy nagy ébredés az eredménye, és új politikai folyamatokat indíthat be.

Mindeközben Žižek tudja, hogy van ebben veszély is: nem csak a fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportok miatt, hanem mert Trump nyíltan megmondta, hogy szélsőjobboldali személyt jelölne a Legfelsőbb Bíróságba. Ugyanakkor úgy látja, hogy még ezzel együtt is Hillary Clinton a legveszélyesebb, mivel szerinte Clinton egy hidegháborús figura, aki bankokhoz kapcsolódik, miközben úgy tesz, mintha progresszív lenne.

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2016. november 04. 12:56
Van az ugy hogy valaki annyira balra tolodik hogy atesik az igazsaghoz...
Csigorin
2016. november 04. 12:56
Van az ugy hogy valaki annyira balra tolodik hogy atesik az igazsaghoz...
Sörgyári megálló
2016. november 04. 10:07
Alex Jones sokkolónak nevezte azt a videót, amelyben Michael Moore bejelentette, hogy Trumpot támogatja, s gondolom, nem azért, mert Moore végig trágárkodik benne. Feje tetejére állt a világ.
csuka
2016. november 04. 09:00
http://alfahir.hu/az_amerikai_nagykovetseg_megerositette_korozik_ghaith_pharaont
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!