Brexit: Különutas opcióban gondolkodnak a skótok

2016. július 25. 19:27

Nagy felfordulással és kiszámíthatatlansággal jár a Brexit, így ilyen körülmények között már a függetlenség jelentheti a nagyobb stabilitást Skóciának – jelentette ki Nicola Sturgeon skót miniszterelnök hétfőn. Szerinte az Egyesült-Királyság térségeinek más-más lehetőségeket kellene lehetővé tenni az EU-hoz való viszony terén. A Brexittől az északírek sincsenek elragadtatva.

2016. július 25. 19:27

Skócia számára továbbra is nyitva kell hagyni a függetlenség lehetőségét, és az Egyesült Királyság többi nemzetének is különböző opciókat kell megvizsgálniuk – mondta hétfőn a skót miniszterelnök. Nicola Sturgeon üzletemberek előtt tartott edinburghi előadásában felidézte, hogy Skóciában a többség a bennmaradásra szavazott a brit EU-tagságról júniusban rendezett népszavazáson. „Ezért ha azt mondják nekünk, hogy ennek ellenére ki kell lépnünk (az EU-ból), az olyan lenne, mintha azt mondanák, hogy a mi nemzetünk szava nem számít” – fogalmazott a skót kormányfő.

Országos átlagban 52 százalék a kilépésre, Skóciában viszont 62 százalék a bennmaradásra voksolt a június 23-ai EU-referendumon. Hétfői beszédében Sturgeon kijelentette, hogy ebben a helyzetben Skóciának két lehetősége van: vagy az Egyesült Királyság tagjaként próbálja érvényesíteni érdekeit, vagy ismét fontolóra veszi a függetlenné válást.

Fordult a helyzet a 2014-es függetlenségi népszavazás óta

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenző tábor győzött 55,3 százalékos többséggel. A skót miniszterelnök hétfőn azonban kijelentette: akkor a függetlenségellenes tábor fő érve éppen az volt, hogy Skócia akkor tudja megőrizni EU-tagságát, ha az Egyesült Királyság része marad.

Nicola Sturgeon szerint a helyzet a brit EU-tagságról tartott népszavazás óta gyökeresen megváltozott, az Egyesült Királyság „bizonytalansággal, felfordulással és kiszámíthatatlansággal” jellemzett időszak előtt áll, és ilyen körülmények között most már a függetlenség kínálhatja Skóciának a legnagyobb mértékű stabilitást. „Ha úgy találjuk, hogy érdekeinket nem tudjuk megvédeni az Egyesült Királyságon belül, akkor Skóciának meg kell adni a jogot arra, hogy fontolóra vegye függetlenné válását” – tette hozzá.

Észak-Írországnak sem jó hír a Brexit

Sturgeon azt mondta: meg kell vizsgálni olyan lehetőségeket, amelyek „a többnemzetiségű Egyesült Királyság különböző térségeinek más-más megoldásokat tesznek lehetővé”. A skót kormányfő szerint ez azt jelenti, hogy Egyesült Királyság azon nemzetei, amelyek a kilépésre voksoltak, elkezdenék feltárni, hogy a Brexit valójában mivel is jár majd számukra, más nemzetek viszont, mint például Skócia, arra összpontosíthatnák figyelmüket, hogy miként lehetne fenntartani a kapcsolatokat az EU-val.

Skócián kívül Észak-Írországban is az EU-tagságra szavazott a többség. Theresa May brit miniszterelnök éppen hétfőn tett látogatást Észak-Írországban, ahol Martin McGuinness miniszterelnök-helyettes közölte vele: a Brexit „nem jelent semmiféle jó hírt”, és Észak-Írország követeli a referendumon kifejtett akaratának tiszteletben tartását.

Az 50. cikk teret hagy a kreatív megoldásoknak

Nicola Sturgeon hétfői beszédében kijelentette: amikor az EU Szerződés 50. cikkelyét megalkották – ez a cikkely vázolja a távozni kívánó EU-tagok kilépésének mechanizmusát –, senki nem gondolt komolyan arra, hogy bármely tagállam valaha is a kilépésre szavaz. Éppen ezért „néhány sornyi szövegen kívül” nincsenek kidolgozott szabályok arra, hogy a brit népszavazás után most mi is következzék, „ez a terület feltérképezetlen”, a szerződésnek „ez az oldala üres” – mondta a skót kormányfő. Nicola Sturgeon szerint ez lehetőséget ad Skóciának „az innovatív és kreatív” megoldásokra, arra, hogy kezébe vegye saját jövőjének formálását.

A skót miniszterelnök a brit EU-tagságról tartott referendum óta már több nyilatkozatában is egyértelművé tette, hogy ismét napirendre került Skócia függetlenné válásának kérdése, mivel Skócia nem fogadja el, hogy akarata ellenére „kirángassák” az Európai Unióból. Korábban közölte azt is, hogy megkezdődtek az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásának jogi előkészületei.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2016. július 25. 22:11
Éljen a független Skócia!
Adam5
2016. július 25. 20:51
Szájtépés az egész. Tudják, hogy ha kilépnek a UK-ból, akkor sem lehetnek EU tagok, csak magukra maradnak, na az lenne az igazi bizonytalanság.
Akitlosz
2016. július 25. 19:44
De válogatósak ezek a skótok! Miért ennyire fontos, hogy melyik segg van a fejük fölött London vagy Brüsszel? Így sem meg úgy sem lesz ura a saját sorsának Skócia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!