Szlovákia nem fogja támogatni a „szolidaritási hozzájárulást”

2016. május 04. 17:32

Nem fogja támogatni Szlovákia annak az Európai Bizottság által szerdán elfogadott javaslatnak az életbe léptetését, ami csak akkor tenné lehetővé a migránskvóta elutasítását az EU-s tagállamoknak, ha úgynevezett „szolidaritási kvótát” fizetnek, ami majdnem 80 millió forintot jelent fejenként.

2016. május 04. 17:32

Szlovákia nem fogja támogatni azt az Európai Bizottság (EB) által szerdán elfogadott javaslatot, amely úgynevezett „szolidaritási hozzájárulás” fejében tenné lehetővé az uniós tagállamoknak, hogy megtagadják a részvételt a menekültek automatikus elosztásában – jelentette ki Robert Kaliňák szlovák belügyminiszter a kabinet szerdai ülése után Pozsonyban.

A szlovák belügyminiszter – akinek szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte – a valós helyzetet figyelmen kívül hagyó visszalépésként jellemezte a brüsszeli javaslatot. Rámutatott: a javaslattal olyan időben állt elő Brüsszel, amikor sikerült megállítani a Balkánon keresztül érkező migránsáradatot, és sikerült megegyezésre jutni Törökországgal is.

„Ezek olyan konszenzusok, amelyek a migrációs válság idején nagyon nehezen születtek meg, és ezeknek a nagyon érzékeny tárgyalásoknak közepette (az EB) egy olyan javaslatot tesz az asztalra, amely egyes dolgok tekintetében kilenc hónappal visszavinne minket az időben” – fejtette ki a szlovák belügyminiszter. Rámutatott: a javaslat életbe léptetése még messze van, s annak útjában fognak állni az uniós tagállamok és az Európai Parlament (EP) is.

Mások sem fogják támogatni?

„Azt egyenesen kimondom most is, hogy Szlovákia nem fogja támogatni ezt a javaslatot” – szögezte le Robert Kaliňák. Megjegyezte: úgy gondolja, az EB által szerdán elfogadott javaslat a többi uniós tagországnál sem lel majd nagy támogatásra.

Az EB szerdán fogadta el azt a javaslatot, amely szerint menekültenként 250 ezer euró (77,7 millió forint) „szolidaritási hozzájárulás” fejében tagadhatnák meg ideiglenesen az uniós tagállamok, hogy részt vegyenek a menekültek automatikus elosztásában. A brüsszeli testület ezzel az uniós menekültügyi eljárási szabályokat lefektető, úgynevezett dublini szabályok átalakítására tett javaslatot.

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bini
2016. november 14. 22:33
Szijjátó Prágai nyílatkozatát is hozhatná a mandi, hísz most ott tanácskoznak a külügyesek. Szijjártó sem tartotta vissza magát a nyílatkozatával.
bini
2016. november 14. 22:33
Mellesleg már most problémák vannak németországban mivel egyre több közepes és nagyvállalat telepiti külföldre gyártási kapacitását. Felértékelödött keletközépeuropa és balkáni államok. Ez a tendencia már érzékelhető a német gazdaság teljesitményén. Ezt egy német gazdasági lapba olvastam elemzésként. Azt is, hogy több gazdasági szereplő már tévesnek nevezte a korábbi elképzeléseket ami a migrációt prioritásként egyetlen megoldásként kezelték a munkaerő utánpotlás szempontjából.
tango47
2016. augusztus 09. 12:40
Jön majd még néhány ilyen kiváló ötlet a brüsszeli elmeintézetből, csak győzzük megvétózni.
cereal killer
2016. május 15. 13:39
Számoljunk egy kicsit! Jelenleg a minimálbér nettó összege havi 73 ezer Ft. Az 1 év alatt 876 ezer. Tehát egy magyar minimálbéres 91 év (!) keresné meg azt az összeget, amit az EB a muszlim betolakodókra akar fizettetni velünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!