Amerikai előválasztások: a republikánus pártelit Ted Cruz mögé áll

2016. március 23. 18:24

A pártban eddig kifejezetten nem kedvelt Ted Cruz texasi szenátor mellé állt a Republikánus Párt elitje, többek között az elnökjelöltségért folyó elválasztási kampányban már korábban elvérző Jeb Bush. A meglepő fordulat Donald Trump elnökjelöltségét hivatott megakadályozni. Az amerikai muszlimok szervezete közben nemtetszésének adott hangot Cruz kijelentései miatt.

2016. március 23. 18:24

Megerősödött a Donald Trump elnökjelöltségét ellenző amerikai republikánusok tábora, mivel a keddi előválasztásokon Utah államban a republikánus elnökjelölt-aspiránsok közül Ted Cruz texasi szenátor győzött. Trump egyik korábbi riválisa, Jeb Bush is Cruzt biztosította támogatásáról. Közben Cruzt erőteljesen bírálják a brüsszeli terrortámadások kapcsán tett kijelentései miatt.

Ted Cruz texasi szenátor kedden Utah államban az előválasztási folyamatban az eddigi legnagyobb győzelmét aratta. A győzelem magabiztossá tette a texasi politikust, aki a CNN hírtelevíziónak adott szerda reggeli interjújában azt állította: változóban a közhangulat, szerte Amerikában a republikánusok Trump helyett inkább felé fordultak.

„Széles koalíciót szeretnék a pártban, ideológiailag különböző republikánusok összefogását” – fejtegette Cruz a televíziós interjúban. 

Jeb Bush is Cruz mögé állt

A texasi szenátort szerdán egy sor prominens republikánus politikus biztosította támogatásáról, mások mellett Jeb Bush volt floridai kormányzó, aki február 20-án, a dél-karolinai előválasztáson elszenvedett csúfos vereségét követően szállt ki az elnökjelöltségért folytatott küzdelemből. Bush, amikor bejelentette, hogy Cruz mögé áll, így fogalmazott: a texasi szenátor „elvhű konzervatív, aki már számtalanszor bizonyította, hogy képes megszólítani a szavazókat”.

A volt floridai kormányzó egyúttal kárhoztatta Donald Trumpot, aki szerinte árt a Republikánus Pártnak. „Pártunk és országunk érdekében le kell győznünk azt a megosztó politikát és közönségességet, melyet Donald Trump hozott a politikába, ellenkező esetben elveszítjük még az esélyét is annak, hogy novemberben vereséget mérjünk a demokrata elnökjelöltre, aki nagy valószínűséggel Hillary Clinton lesz” – fogalmazott Jeb Bush.

Beteg dolog

 A The Washington Post című lap szerdán A republikánus elit jelöltje Ted Cruz. Ez abszolút beteg dolog című írásában emlékeztetett: ha valaki még 2016 januárjában is azt jósolja, hogy Jeb Bush, Mitt Romney volt elnökjelölt, vagy a dél-karolinai szenátor, Lindsey Graham Ted Cruz mögé sorakozik fel, akkor hahotázva kinevetik az illetőt. A lap felidézi, hogy Cruzt régen is gyűlölték a Republikánus Pártban, s ez az ellenszenv most sem változott meg.

A texasi szenátort ugyanis nagyképű, együttműködésre képtelen, a politika finomságaira fittyet hányó politikusként tartják számon – állítja a Post. A lap Washington „leggyűlöltebb emberének” nevezi Ted Cruzt, s „nagyon meglepőnek” tartja, hogy a republikánus elit őt akarja elnökjelöltnek. 

Az amerikai muszlimoknak nem tetszik Cruz

A keddi előválasztásokat és jelölőgyűléseket – az amerikai sajtókommentárok szerint is – beárnyékolták a brüsszeli terrorista merényletek. Valamennyi elnökjelölt-aspiráns reagált rájuk. Donald Trump például azzal, hogy ismét felvetette a vízbefojtás imitálásával végrehajtott kihallgatási módszer alkalmazását – amely kínzásnak minősül és az Egyesült Államokban törvény tiltja –, Ted Cruz pedig azt javasolta, hogy rendőröknek kellene járőrözniük azokban az amerikai negyedekben, ahol nagy lélekszámú muszlim közösség él, hogy „elejét vegyék a muszlimok radikalizálódásának”.  

Szerdán a CAIR (Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa), az amerikai muszlimok legnagyobb szervezete tiltakozásának adott hangot a texasi politikus kijelentései miatt. Cruz javaslata „riadóztató üzenet az amerikai muszlimoknak, akik egyre jobban aggódnak jövőjük miatt ebben az országban” – olvasható a CAIR közleményében. Az antiszemitizmus ellen küzdő Rágalmazásellenes Liga is közleményt adott ki, s ebben leszögezi: Cruz javaslatával az Egyesült Államok a második világháború idejéhez térne vissza, amikor a japán gyökerű amerikaiakat internálták.

A Monmouth Egyetem legfrissebb, szerda reggel nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatása szerint az amerikai republikánus szavazók többsége azt szeretné, ha a pártvezetés és a pártelit Donald Trump mögé sorakozna fel.

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Photon
2016. március 24. 19:20
Közben obama meg Argentinában túristáskodik, mintha semmi más dolga nem lenne. Meg belépős tangót táncol egy helyi szépséggel.
Mindjárt
2016. március 24. 09:07
Nem kedvelem a szerencsejátékot de fogadni mrnék, akkár egy dollárt is, hogy Trump lesz a következő amerikai elnök. Inkább használ mint árt Trump-nak, hogy a "republikánus pártelit" ellene áskálódik. Az amerikai emberek utálják a pártelitet, legyen az demokrata vagy republikánus.
bunko_jobbos
2016. március 24. 08:33
Trumpot nagyon szeretik a republik szavazók, csakhogy a választást a sötétek döntik el. Trump jelöltsége=Clintonné biztos győzelme. Ezért nem akarják.
Vezetéknév Utónév
2016. március 24. 01:26
Az ingatlanoligarcha Trump a létező legrosszabb alternatíva az összes induló közül. Egy profi politikusnál lehet tudni, mennyit lop, hazudik és milyen húzásokat mer megkockáztatni. Trump viszont teljesen kiszámíthatatlan és elvtelen. Össze-vissza blöfföl, kamuzik, macsóskodik, miközben kizárólag a vagyonának a növelése motiválja. Egyetlen hiteles mondata sincs. Örvendetes, hogy a Republikánus Párt észbe kapott, még mielőtt teljesen demoralizálódna egy ilyen vállalhatatlan paprikajancsi miatt. https://www.washingtonpost.com/news/the-fix/wp/2016/01/30/donald-trump-is-the-least-favorably-viewed-presidential-candidate-since-at-least-1992/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!