Erdoğan: Nem kétséges, hogy szíriai kurdok robbantottak

2016. február 19. 16:29

A Népvédelmi Egységek elnevezésű szíriai kurd milícia két-három tagja robbantott szerdán Ankarában – jelentette ki Recep Tayyip Erdoğan. A török elnök szerint a kurdok az USA-tól kapott fegyvereket civilek ellen használják. A legfőbb szíriai kurd párt, amelynek katonai szárnyát gyanúsítják a merénylettel, azzal vádolta Törökországot, hogy csak a szír szerepvállalásának igazolására használja fel a robbantást. Diyarbakirban 500 kilogrammos pokolgépet hatástalanítottak a tűzszerészek.

2016. február 19. 16:29

Nem kétséges, hogy a Népvédelmi Egységek (YPG) elnevezésű szíriai kurd milícia hajtotta végre a szerdai ankarai öngyilkos merényletet – jelentette ki Recep Tayyip Erdoğan török elnök pénteken Isztambulban. A török államfő újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy a terrortámadást két-három ember hajtotta végre. A török hatóságok csütörtökön még csak egy szíriai kurd férfit neveztek meg elkövetőként. Ő az YPG tagja volt.

Erdoğan elmondta: az elkövetők Diyarbakir, Ankara és Isztambul között közlekedtek. Erdoğan sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az Egyesült Államok még ezek után sem tekinti terrorszervezetnek az YPG-t. Hozzátette: telefonon beszél Barack Obama amerikai elnökkel, s a többi között azt is elmondja majd neki, hogy szerinte az Egyesült Államoktól kapott fegyvereket a szíriai kurdok civilek ellen használják – közölte. Recep Tayyip Erdoğan leszögezte azt is: Törökország folytatja a kurd felkelők elleni harcot.

Ankara az elmúlt napokban ágyúzni kezdte azokat az észak-szíriai területeket, ahol az utóbbi időben az YPG fegyvereseinek sikerült előrenyomulniuk. A NATO-tag Törökország lépése tovább bonyolította a szíriai konfliktus rendezésére tett kísérleteket, és elmélyítette a nézetkülönbségeket Ankara és Washington között, mert az Egyesült Államok az YPG-t hasznos szövetségesnek tekinti az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelemben.

A legfőbb szíriai kurd párt, a Demokratikus Egyesülés Pártja (PYD) tagadta, hogy a tömörülés katonai szárnyának, az YPG-nek köze lenne az ankarai merénylethez. A PYD azzal vádolta Törökországot, a merényletet a szíriai harcokban történő szerepvállalása igazolására használja fel.

Újabb merényletre készülhettek

Egy közel 500 kilogrammos, autóba rejtett robbanószerkezetet találtak a biztonsági erők a délkelet-törökországi Diyarbakir tartományban – jelentette pénteken az Anadolu török állami hírügynökség.

Az út mentén állomásozó csendőrök arra lettek figyelmesek, hogy az ellenőrző ponthoz közeledő jármű 200 méteres távolságban lassítani kezdett, majd megállt. Az autóból ketten szálltak ki, majd rálőttek a csendőrökre, akik szinten tüzet nyitottak. A lövöldözés közben a két ember egy közeli erdőbe menekült, ahol nyomuk veszett.

Az autóban talált robbanószerkezetet a tűzszerészek hatástalanították. A tartományi kormányzó nyilatkozata szerint a biztonsági erők a fokozott óvintézkedések értelmében végzik az igazoltatásokat. A szerda kora este Ankara kormányzati negyedében végrehajtott öngyilkos merénylet során is az autójában elhelyezett pokolgéppel robbantotta fel magát az elkövető.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tündér_Lala
2016. február 19. 19:18
Miért volna érdeke ez a kurdoknak ? Erdogán alig várja, hogy indokot teláljon a sziriai kurdok elleni hadműveletek elindításához. Zavaros egy historia dezinformációk tömkelegével. Ez a fickó kezd begőzölni, összeveszett az oroszokkal, osztja az amcsikat (falból ?), miközben tőlük azután igazán függ. Ember legyen a talpán aki kiigazodik. A mi érdekünk, hogy Síriában rend legyen, ha Aszaddal akkor vele, a törökök pont az ellenkezőjén dolgoznak. Mi pedig (EU) könyörgünk nekik, miközben emelik a tétet, csak ne kelljen határozottan lépnünk. Ki kinek szolgál itt ?
Dénia
2016. február 19. 18:55
Annyi kétség azért csak van még a dologban, hogy az összes kurd szervezet tagadja, hogy köze lenne a dologhoz.
Korrupt Kornél
2016. február 19. 18:52
vagy te ronttattál mocskos zsarolós török.
Akitlosz
2016. február 19. 17:23
Erdoğan: Nem kétséges, hogy szíriai kurdok robbantottak Akitlosz: Ezt a bíróságnak kell eldöntenie és ugyan nem Erdogannak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!