Spanyolország: jön fel a jobboldal, csökken a radikálbaloldali Podemos támogatottsága

2015. július 19. 14:37

Jelentősen csökkent a spanyol Szirizaként is emlegetett, radikális baloldali Podemos támogatottsága az Ibériai-félszigeten, míg a nemrég még a népszerűségét elvesztő, jobboldali kormányzópárt, a Spanyol Néppárt újra a legnépszerűbb a választók körében. Javul a spanyol szocialisták támogatottsága is, és gyorsan növeli táborát a jobbközép, újonnan felbukkant Ciudadanos is. Spanyolországban az év végén tartanak választásokat.

2015. július 19. 14:37

Egyre kevesebben támogatják a Podemos nevű spanyolországi radikális baloldali pártot, amelyet a Görögországban kormányzó Sziriza megfelelőjeként emlegetnek – derült ki a GAD3 közvélemény-kutató cég legfrissebb felméréséből, amelyet vasárnap közölt az ABC című konzervatív napilap.

A Podemos, amely másfél éve alakult és az idei május végi helyhatósági választásokon elért eredménye alapján már a harmadik erőnek számít a spanyol politikában, elvesztette támogatóinak több mint a felét.
 
A felmérésben megkérdezettek válaszai alapján, ha most lennének a parlamenti választások Spanyolországban, a Podemos 41 képviselői helyet szerezne. Fél évvel ezelőtt még 89 képviselője jutott volna be a törvényhozásba.
 
A Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt vezeti a pártok népszerűségi listáját, de most eggyel kevesebb helyet kapnának a parlamentben a kutatás szerint. Januári támogatottságuk alapján 132 képviselőt küldhettek volna a törvényhozásba, a júliusi eredmény 131 mandátumot eredményezne.A Néppárt támogatottságát az utóbbi időben korrupciós botrányok, a tüntetések korlátozása és a megszorító gazdaságpolitika tépázta meg. 
 
Javul viszont a szocialista párt (PSOE) népszerűsége. Fél éve 80 parlamenti helyük lett volna, most 106-ot szereznének.
 
Látványosan növekszik a magát középpártnak nevező, az országos politikába alig több mint fél éve bekapcsolódott katalán Ciudadanos támogatottsága. Januárban 11, most júliusban már 32 képviselői helyhez juttatták volna őket a választók.
 
A napilap szerint az eredmények alapján egy PP-Ciudadanos koalícióval képzelhető el a kormányzás a következő ciklusban. A két pártnak együtt több képviselője lenne mintha a két baloldali párt lép szövetségre, ahogy az a helyhatósági választásokat követően több helyen meg is történt. A konzervatívok hiába nyerték meg a májusi választást több régióban és városban, a PSOE és a Podemos együttműködésre lépett, így többséget alkot és átvette az irányítást. Szakértők szerint a kormánypártnak a legnagyobb félelme az, hogy ez megismétlődik a parlamenti választásokon is. 
 
A 350 fős spanyol törvényhozásban jelenleg 185 képviselővel abszolút többsége van a Néppártnak. 
 
A parlamenti választásokat év végén, novemberben vagy decemberben, tartják majd Spanyolországban.
 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ultima Ratio
2015. július 20. 11:15
Felkeszul a Jobbik.
heep
2015. július 20. 11:10
"Jelentősen csökkent a spanyol Szirizaként is emlegetett, radikális baloldali Podemos támogatottsága az Ibériai-félszigeten" A Podemos az újabb áldozata a Ciprasz köpönyegforgatásának, néphülyítésének. Nálunk ebből a Jobbik fog profitálni.
terembura
2015. július 19. 17:23
"míg a nemrég még a népszerűségét elvesztő, jobboldali kormányzópárt, a Spanyol Néppárt újra a legnépszerűbb a választók körében" "A Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt vezeti a pártok népszerűségi listáját, de most eggyel kevesebb helyet kapnának a parlamentben a kutatás szerint. Januári támogatottságuk alapján 132 képviselőt küldhettek volna a törvényhozásba, a júliusi eredmény 131 mandátumot eredményezne." Oké hogy vasárnap, meg meleg van, de azért át kéne ezt még egyszer matekozni:)
kukagyerek
2015. július 19. 16:42
A szerencsétlen spanyolok azt hiszik, hogy a jobboldal más mint a baloldal. Ezeket is pontosan úgy lehet hülyíteni, mint a magyar birgéket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!