Kiújulóban van a hidegháború?

2015. július 09. 18:59

Oroszországot és az erősödő Kínát tartja az USA biztonságát fenyegető legnagyobb veszélynek Obama jelöltje az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöki posztjára. Joseph Dunford tábornok meghallgatásán elmondta: indokolt lenne felfegyverezni Ukrajnát.

2015. július 09. 18:59

Oroszországot jelölte meg az Egyesült Államok biztonságát fenyegető legfőbb veszélyként, egyúttal pedig katonai szempontból indokoltnak nevezte, hogy halált okozó fegyvereket szállítsanak az ukrán biztonsági erőknek a Barack Obama által az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöki posztjára jelölt Joseph Dunford tábornok szenátusi bizottsági meghallgatásán csütörtökön.

Az amerikai tengerészgyalogosok vezetője a fegyveres erők bizottsága előtt azt mondta: Oroszország atomfegyvereivel egzisztenciális veszélyt jelenthet az Egyesült Államokra nézve, Moszkva magatartása pedig nyugtalanító. Dunford az Ukrajnának való fegyverszállításokkal kapcsolatban kijelentette, hogy ezen támogatás nélkül az ukrán erők nem tudják megvédeni magukat az orosz agressziótól.

Napokkal korábban Ashton Carter védelmi miniszter ugyanezen szenátusi bizottságban szintén azt mondta, támogatja, hogy az amerikai hadsereg halált okozó fegyvereket szállítson Ukrajnának, de azt is aláhúzta, hogy erről még nem született kormányzati döntés. A szenátorok kérdéseire válaszolva Dunford tábornok a csütörtöki meghallgatáson azt is leszögezte, hogy Oroszország után Kínát tartja a második legsúlyosabb fenyegetésnek Amerikára nézve, mivel Peking katonai képességei gyors ütemben gyarapodnak, miközben a két ország érdekeiben eltérések vannak.

A szenátorok kérdéseire küldött írásos válaszaiban az igen óvatosan fogalmazó tábornok azt ígérte, ha jóváhagyják kinevezését, fel fogja mérni, hogy nagyobb figyelmet és erőforrásokat kell-e fordítania az Egyesült Államoknak az Iszlám Állam közel-keleti dzsihadista szervezet elleni harcra. Egyúttal pedig elődjéhez és a védelmi miniszterhez hasonlóan aggodalmát fejezte ki a hadsereg költségvetésének csökkentése miatt.

Dunfordot májusban jelölte a posztra Barack Obama elnök. A tábornok tavaly októberben lett a tengerészgyalogság 36. parancsnoka, ezt megelőzően 2014. augusztusig ő irányította az Afganisztánban harcoló nemzetközi erőket. Korábban az amerikai tengerészgyalogság parancsnokának helyettese volt. Amennyiben a szenátus jóváhagyja a kinevezését, Peter Pace tábornok után az 59 éves Dunford lesz a második tengerészgyalogos a vezérkari főnökök egyesített bizottságának élén.

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viz Elek
2015. július 10. 15:59
Teljesen világos, hogy az USA biztonságát csak az az állam fenyegetheti akinek az ereje összemérhető az övével. /Ezt eddig is tudtuk/ Az viszont egy másik kérdés, hogy a világ többi részét tekintve melyik állam a veszélyesebb. Mert ez az USA. Erőfölênyét durván és erőszakosan hatalmi és gazdasági érdekei érvényesítésére használja, és ezt sok esetben nem is titkolja. Hogy aztán őket ki irányítja az egy más kérdés.
formaegy
2015. július 10. 10:09
Nem hiszek az összeesküvés elméletben. Viszont hiszek a tényeknek, ami kivétel nélkül mind a népirtó USA ellen szólnak. Első perctől figyelemmel kísérem az ukrán helyzetet, és az aljas, tudatos belpolitikai beavatkozás célja volt a jelen helyzet kialakításának! Az USA kivétel nélkül mondva csinált ürüggyel támad meg országokat, majd a mocskát hátrahagyva gerjeszt újabbakat! Egy veszélyes rákossejt a világ számára, aki a saját országában is képes ártatlan emberek életének kioltására ha az érdeke úgy kívánja! Európában addig volt béke, amíg be nem dugta a pofáját! Gazdaságilag, politikailag minden ország békében rendezte dolgait, amíg ez a mocsok be nem avatkozott! Jól tudjuk, hogy Merkel és bandájának bőven benne van a keze. Nagyon sokszor levezették már a kialakult helyzetet, nem fogom leírni! Nekem ez a véleményem, el lehet fogadni, vagy sem! Ami a "visszavágást" illeti, csak olyan, amilyen a hozzászólásod volt. Nálam még nem fordult elő, hogy ha nem értettem valakivel egyet, ovodás szintre süllyedjek. Vagy leírtam az ellenvéleményem, vagy nem reagáltam, de magát a beírót nem minősítem, mert nem vagyunk egyformák! Mindenkinek olyan véleménye alakul ki dolgokról, amilyen. El lehet fogadni, vagy nem. Egy biztos! Az USA a világ rákfenéje, és Merkelék (tudjuk Merkel "hitleres" céljaít, miszerint Eu.elnöki címe lebeg a szeme előtt) nagyon aljas módon teret engedtek az USA-nak. Azt pedig a történelem folyamatosan igazolja, hogy ahol ez a népirtó banda megjelenik, ott csak baj lehet! Ugye megengeded, hogy ha még "öt éves" szinten is, ez legyen a véleményem? Senki nem kérte, hogy érts egyet vele!
Heineken bojkott
2015. július 10. 09:21
"mivel Peking katonai képességei gyors ütemben gyarapodnak, miközben a két ország érdekeiben eltérések vannak." Persze Kína szabadul a WC papírt sem érő amcsi Államkötvényektől Folyamatosan adja el a piacon, ez pedig az amcsi militáns lobbyyt veszélyezteti ugyanis Kína finanszírozta eddig Iraq-ot, Afganusztánt
illiberator
2015. július 10. 07:29
A világot fenyegető legnagyobb veszély a világ nagyobbik részét kitevő szegény országok drámai túlnépesedése. Az éhség a legnagyobb úr!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!