Netanjahu pártja nyert az izraeli választáson

2015. március 18. 06:58

Netanjahu pártja, a Likud huszonkilenc, fő ellenfele, a baloldali Cionista Unió huszonnégy mandátumot szerzett az izraeli választásokon kedden. A jobboldali pártoknak összesen ötvenhét mandátuma van, Netanjahu el is kezdte a koalíciós tárgyalásokat. A harmadik helyre az arab pártok közös listája futott be tizennégy mandátummal.

2015. március 18. 06:58

A Benjámin Netanjahu miniszterelnök vezette jobbközép Likud jelentősen, öt mandátummal legyőzte a balközép Cionista Tábort a keddi izraeli parlamenti választáson a szavazatok 99 százalékos feldolgozottsága alapján. A választáson a szavazásra jogosultak 71,8 százaléka vett részt. 

A szerda reggel ismertetett eredmények szerint a Likud 29, a Cionista Tábor 24 mandátumot szerzett a 120 fős törvényhozásban, a kneszetben. A jobboldali pártok tömbje is meghatározó erőfölénybe került a kneszetben, bár a megszerzett 57 mandátummal abszolút többségre nem tett szert. Netanjahu reggel bejelentette, hogy a lehető leghamarabb megpróbálja felállítani negyedik, jobboldali pártokból álló kormányát.

A harmadik legnagyobb politikai erő az arab pártok közös listája lett tizennégy parlamenti hellyel, őket két centrista párt, a Jes Atíd (Van Jövő) és a Kulánu (Mindannyian) követi tizenegy és tíz mandátummal. Naftali Bennet telepeseket támogató jobboldali pártja, a Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) nyolc mandátumot szerzett, a keleti vallásosok Sasz pártja és az askenázi vallásosok Egyesült Tóra pártja hetet-hetet, Avigdor Liberman jobboldali Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) nevű pártja pedig hatot.

Rajtuk kívül csak a balliberális, négy mandátumra gyengült Merec párt tudta átlépni a tavaly 3,25 százalékra emelt bejutási küszöböt, s Zahava Galon, a párt vezetője az eredmények ismeretében szerda reggel benyújtotta lemondását.

Az exit pollok egyenlőséget mutattak

A választás előtt még úgy tűnt, a Cionista Tábor lesz a legnagyobb erő a kneszetben, a voksolás utáni exit pollok pedig teljes egyenlőséget, 27-27 képviselői helyet jósoltak.

Netanjahu az exit poll-eredmény kihirdetése után azonnal telefonált is Naftali Bennetnek, a Bájt Hajehudi vezetőjének, amint azt győzelme esetére kilátásba helyezte. Felhívta már a Jiszráél Béténu és a Kulánu képviselőit is, de a Kulánu és az Egyesült Tóra párt arra kérte, hogy várjon szerdáig a koalíció megalakítását célzó erőfeszítéseivel.

A közös arab lista vezetői szintén ünnepeltek, hiszen pártjuk - az arab lakosság 1999 óta legmagasabb részvételével - minden bizonnyal a harmadik legnagyobb politikai erő lett tizenhárom képviselővel a kneszetben. „Történelmi pillanatban vagyunk” – jelentette ki a listát vezető Ájmán Ode. „Meg fogjuk akadályozni, hogy Netanjahu alakítson kormányt” – tette hozzá.

A Cionista Tábor főhadiszállásán ugyanakkor elbizonytalanodtak a párt támogatói. A pártot vezető Jichák Hercog is megkísérli egy koalíció megteremtését, de a Kulánut vezető Móse Kahlon őt is elutasította, és arra kérte, hogy a végleges eredmények csütörtöki kihirdetéséig ne kezdjenek tárgyalásokat.

A Cionista Tábor egyik politikusa, Ámosz Jedlin szerint „semmi sem zárult le”. Ő is azt kérte, hogy várják meg a végeredményt. „Döntetlen született, és Móse Kahlon kezében van a helyzet megoldásának kulcsa” – nyilatkozott.

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
toyoda
2015. március 18. 10:03
Az "jó!" hogy Bibi nyert, mert ha megnyerik a Neokonok a 2016-évi választást (USA), akkor elég nagy valószínűsége van egy régiókra kiterjedő nagy háborúra. Bibi és bandája (McCain) még fel fogja gyújtani ezt a világot!
Vitez Rezsi Erik
2015. március 18. 09:00
Orulok a fidesz testverpartjanak sikeres szereplesenek. Hajra Likud! Hajra Fidesz!
Türelem
2015. március 18. 08:26
Netanjahu valóban egy felkészült politikus, mondhatni a világ első számú politikusa. Jól hatott azon felhívása, hogy: " Szavazz a Likudra, hogy elkerüljük a baloldal hatalomra jutását!" Sajnos a Fidesznek ez 2018-ban nem lesz elég. A maradék arabot kell még áttelepíteni néhány környező befogadó államba, s létre kell hozni egy tiszta fajvédő államot. Annak idején a bolgárok akartak csatlakozni a Szovjetunióhoz. Most nekünk kellene csatlakoznunk Izraelhez - a kazár vonal talán segíthetne ebben - , Netanjahut megkérni, hogy legyen itt is miniszterelnök, legalább rendbe rakná a hazai tesze-tosza, tehetségtelen jobboldalt, s létrehozna egy erős Magyarországot, amelybe nem rúgnak bele naponta. S jó lenne már turistaként is végre békében bejárni a gyönyörű izraeli tájakat. Éljenek a győztesek!
vigyor
2015. március 18. 08:24
Francba. Akkor nagyon nem múlt el a háborús veszély Iránnal, ami ugye eszkalálódhat...idióta izraeliek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!