Az orosz gáztól való függőség csökkentését sürgeti az EU-biztos

2015. február 06. 14:26

Csökkentené a EU orosz gáztól való függőségét, és inkább harmadik országokkal építene ki együttműködést az Európai Bizottság energiaügyi biztosa, Miguel Arias Canete. Ha az unió nem lép, a tagállamok többsége egy olyan energiaimportőrtől válik függővé, amely nem egyszerűen kereskedelmi ügyként kezeli a gázértékesítést – mondta a biztos.

2015. február 06. 14:26

Csökkenteni kell az orosz gáztól való függőséget az Európai Unióban (EU), fejleszteni az együttműködést harmadik országokkal, erősíteni kell a tagállamok közötti energia megosztást és a megújuló energiák részarányát – hangsúlyozta Miguel Arias Canete energia- és éghajlatügyi biztos az Európai Bizottság honlapján pénteken megjelent beszédében. A Rigában az energiaunióról rendezett konferencián tartott beszédében a biztos elmondta: ha az unió nem lép, a tagállamok többsége egy olyan energiaimportőrtől válik függővé, amely nem egyszerűen kereskedelmi ügyként kezeli a gázértékesítést.

Miguel Arias Canete hangsúlyozta: az uniós állampolgárok érdeke, hogy biztonságos, megfizethető, fenntartható és versenyképes energiaellátásban részesüljenek. Továbbra is nagy a támogatottsága a klímaváltozás elleni küzdelemnek az állampolgárok között; az unió célja, hogy 2030-ig 40 százalékkal csökkentse a szén-dioxid-kibocsátását 1990-hez képest, miközben növeli a versenyképességet és az energiabiztonságot. A biztos 10 pontos javaslatot állított össze az európai energiabiztonsági stratégiához, amelyben kitér a cseppfolyós földgáz tárolók kialakításának és az Algériával, Ukrajnával és Törökországgal való stratégiai együttműködés fejlesztésének fontosságára is.

Az energiaügyi biztos elmondta: az egységes energiapiac célja, hogy az egyik tagállamban élő fogyasztó szabadon választhasson egy másik tagállambeli villamosenergia- szolgáltatót. Ehhez egyebek mellett szükség van a megfelelő energia-infrastruktúra kialakítására, biztosítani kell, hogy a fogyasztók több szolgáltató közül választhassanak és meglegyen a lehetőségük saját energia előállítására, valamint regionális uniós szinten is harmonizálni és egységesíteni kell a piacot – jegyezte meg.

A megújuló energiáról Miguel Arias Canete elmondta: Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének a terve, hogy az unió legyen – illetve maradjon – a világelső a területen. Az unió új klíma- és energiastratégiájában szerepel, hogy a közösség 2030-ig 27 százalékra növelje a megújuló forrásokból származó energia arányát az energiatermelésben – emlékeztetett. Ennek a célnak az eléréséhez a biztos szerint elengedhetetlen a kutatás finanszírozása, az uniós és a tagállami szintű kutatási projektek közelítése.

Kiemelte, hogy az energiaipari szereplők gyakran versenytársaiknál nehezebben férnek hozzá a kockázati tőkéhez, különösen a napelemek területén. Ezt a versenyt nem veszíthetjük el – fogalmazott Canete.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2015. február 06. 17:09
A gáznak igaz van szaga, de a szaúdi olaj sem mézédes.
pitypang1125
2015. február 06. 16:10
Csökkentené a EU orosz gáztól való függőségét, és inkább harmadik országokkal építene ki együttműködést az Európai Bizottság energiaügyi biztosa, Ezzel kellett volna kezdeni, nem az eszetlen szankciózgatással!! A politikai hulladékok lerakója egyenló BRÜSSZEL!!!
bdi
2015. február 06. 15:44
A legfontosabb a gázigényünk csökkentése lenne. Szigeteléssel meg lehetne harmadolni az épületek gázigényét, és a pénz itthon maradna, magyar embereknek adna munkát.
Szent Viktor, a korruptak védőszentje
2015. február 06. 14:57
Magyarországnak - a többi k-európai országhoz hasonlóan - az az érdeke, minél kisebb legyen az orosz energiafüggőség, ezzel szemben Orbánnak láthatóan az az érdeke, minél inkább ki legyünk szolgáltatva az oroszoknak, ugyanis ettől gyarapszik a svájci bankszámlája.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!