Mikola: Figyelni kell a magyar értékekre a TTIP-tárgyalások során

2015. január 19. 17:50

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával konzultált a Külügyminisztérium az EU és az Egyesült Államok között megkötni tervezett TTIP szabadkereskedelmi megállapodással kapcsolatban. Mikola István államtitkár szerint a magyar értékekre, így a GMO-mentességre különösen figyelni kell a tárgyalásokkor. Parragh László, a MKIK elnöke hangsúlyozta: Magyarországnak érdeke a TTIP megkötése.

2015. január 19. 17:50

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével tartott megbeszéléssel folytatódott hétfőn a Külgazdasági és Külügyminisztériumban az a konzultációsorozat, amelyet a tárca a tárgyalás alatt lévő transzatlanti szabadkereskedelmi egyezménnyel kapcsolatban kezdeményezett. Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára az egyeztetés után tartott sajtótájékoztatón kiemelte: Magyarország nyitott a tárgyalásokon, de úgy véli, hogy két dologra - a transzparenciára, valamint a magyar értékek, így például a GMO-mentesség megőrzésére - kiemelten figyelni kell.     

Parragh László, az MKIK elnöke hangsúlyozta: Magyarországnak, mint az EU tagjának érdeke egy szabadkereskedelmi megállapodás létrejötte, mert ez versenyt generál, ami pedig a fogyasztóknak segít és erősíti a gazdaságot, ugyanakkor az egyezmény jelentős hatással lesz a magyar gazdasági szereplőkre, amire fel kell készülni.     

Mikola István emlékeztetett arra, hogy körülbelül egy éve kezdődtek az EU és a USA között a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezményről szóló tárgyalások, amelyeket „komoly politikai, civil, társadalmi érzékenység övez”. Az államtitkár úgy fogalmazott: az Egyesült Államok még közel sem „terítette ki annyira a lapjait”, mint az EU, például az áfa-sorok liberalizációjával kapcsolatos álláspontjáról keveset tudni; ez szorosan kötődik a piacnyitáshoz. Mikola István szerint fontos, hogy az Egyesült Államok tudomásul vegye azokat a területeket, amelyek Európának és Magyarországnak is fontosak. Példaként említette a magyar mezőgazdaság GMO-mentességének megőrzését, vagy a közúti járművek, gyógyszerek, vegyszerek, digitális rendszerek fontosságát. Ezeket képviselni kell az EU-n belül, azért hogy ne hátrányt szenvedjünk ezeken a területeken, hanem gazdasági előnyökhöz jussunk, piaci lehetőségeket nyerjünk – emelte ki Mikola István. Elmondta: az Egyesült Államok felkészülten, nagy erőket felvonultatva tárgyal, az EU-nak is így kell fellépnie.

Mikola beszélt arról is, hogy februárban Budapesten parlamenti vitanap lesz a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezményről, ezért fontos, hogy az érdekképviseletek, gazdasági társaságok, civilekkel konzultáljanak. Terveik szerint a konzultációsorozat után, de még a parlamenti vitanap előtt összegzik az egyeztetések eredményeit, és ez lesz a magyar álláspont, amit képviselni fognak a tárgyalásokon. Mikola István kiemelte, hogy múlt héten a Magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamarával egyeztettek a szabadkereskedelmi egyezményről, és a jövő héten több fontos szervezettel” folytatódnak az eszmecserék.

Parragh László kifejtette: a gazdasági szereplők nagy része nem is tud arról, hogy ezt a megállapodást előkészítik. Vannak félelmeink, hogy a magyar gazdaság bizonyos szereplői miként fognak tudni erre reagálni, illetve hogy az EU fel van-e készülve arra, hogy jól jöjjön ki egy ilyen megállapodásból – tette hozzá. Az MKIK elnöke szerint a nagy cégek, főleg a német beszállító cégek könnyebben igazodnak majd az új helyzethez, de fontos, hogy a kis- és középvállalati szektor hogyan kezeli majd azt. Parragh László elmondta: az EU magországai több előnyt tudnak kovácsolni az egyezményből, mint a periférián lévő országok. Az elnök is fontosnak nevezte a magyar GMO-mentesség megőrzését, valamint a szabadalmi jog kezelését is.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
őshonos
2015. január 19. 23:18
Ez az a cikk ami semmit nem mond!!!Pontosan ez a gond,hogy az országban senki nem tud semmit,nincsenek információk.Elég rendszeresen olvasom,keresem a portálokon az ezzel kapcsolatos cikkeket,véleményeket nincs semmi érdemleges.Azt sem tudni az Eu részéről kik tárgyalnak,van egyáltalán magyar a tárgyaló csapatban???Miről akar Parragh tárgyalni,és kivel???Ha valakinek van érdemi anyaga köszönettel veszem,ha megadja hol érhetem el???Kissé úgy néz ki megint az a duma megy,hogy könnyen jutunk az amerikai piacra.Ismerjük ezt a szöveget....Bécs is tele van magyar cukrászdákkal!!!Olvastam már olyan véleményt,hogy a magyar GDP-t 1,5%-al növelné....ezt egy jól megválasztott adótörvény,vagy az államadósság nagyobb csökkentése is tudja.Félek,hogy nagyon kiszolgáltatottak leszünk!!!!
indiáner
2015. január 19. 21:37
Az az egy reményünk van, hogy szétesik ez az egész hóbelevanc, mielőtt még komolyan valóságra váltanák az agybajos terveiket. A recept: húzni az időt mindenben, amíg lehet. Figyelembevéve, hogy a Fidesz frakció elsőnek, és olvasatlanul szavazta meg a Lisszaboni Szerződést, azt azért elmondanám, hogy, ha meggyengül az Európai Unió, akkor a kollaboránsoknak nem egy másik kollaboráns párttal kell majd szembenézniük.
indiáner
2015. január 19. 21:18
Figyelni kell, hogy nehogy baj legyen, mondta Mikorka Kálmán.
Tintamin
2015. január 19. 19:30
Nahát, ez az idióta még él?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!