Merkel: Moszkva nem csak Ukrajnának okoz nehézségeket

2014. december 07. 13:59

A baltikumi háború kérdése nem merül fel Oroszországgal kapcsolatban Angela Merkel vasárnapi lapinterjúja szerint. Merkel hangsúlyozta: az a meggyőződése, hogy az Oroszország tevékenységére adott közös európai válasz helyes, és nem maradhat következmények nélkül, hogy Oroszország megsérti Ukrajna szuverenitását.

2014. december 07. 13:59

Oroszország nemcsak Ukrajnának, hanem az EU-val társulási szerződésre lépett valamennyi államnak nehézségeket okoz, a Balkánon pedig gazdasági és politikai függőségbe akar vonni országokat – mondta a német kancellár egy vasárnapi lapinterjúban.

 
Angela Merkel a Welt am Sonntag című lapban megjelent interjúban kiemelte, hogy az EU keleti partnerségi programjának három tagja, Moldova, Grúzia és Ukrajna „saját szuverén döntése” alapján társulási szerződést kötött az EU-val, Oroszország pedig éppen ezeknek az országoknak okoz „nehézségeket”
 
Moldova „évek óta szenved” a Dnyeszter melléki terület körül kialakult konfliktus miatt, Grúzia pedig a Dél-Oszétia és Abházia körüli „befagyott konfliktus” miatt, míg Ukrajnát a Krím elcsatolása és az ország keleti részén dúló harcok sújtják, és a Nyugat-Balkánon az tapasztalható, hogy Moszkva „politikai és gazdasági függőségek kialakításra törekszik egyes országokban” – mondta a kancellár.
 
Arra a kérdésre, hogy lehet-e a balti államokat is a Moszkva által nehézségekkel sújtott országok csoportjába sorolni, kijelentette, hogy a kollektív védelem elve valamennyi NATO-tagországra vonatkozik, így a három balti államra, de akár Lengyelországra is. Ennek jegyében a szövetség például hozzájárul a Baltikum légterének biztosításához és létrehoz egy új gyorsreagálású erőt - tette hozzá.
 
Ugyanakkor „a baltikumi háború kérdése nem merül fel”, és a NATO az Oroszországgal kötött szerződés előírásaihoz igazodva erősíti jelenlétét a szövetség keleti határvidékén – emelte ki Angela Merkel.
 
Azzal kapcsolatban, hogy mind a három élő elődje – Helmut Schmidt, Helmut Kohl és Gerhard Schröder – helytelennek tartja az ukrán válságban követett politikáját, és elsősorban az Oroszország elleni gazdasági szankciókat bírálja, Merkel hangsúlyozta: az a meggyőződése, hogy az Oroszország tevékenységére adott közös európai válasz helyes, és nem maradhat következmények nélkül, hogy Oroszország megsérti Ukrajna szuverenitását és területi épségét, amelynek biztosítására az 1994-es budapesti memorandum aláírójaként kötelezettséget vállalt.
 
Arra a kérdésre, zavarja-e, hogy miközben a szankciók meghosszabbítására törekszik, német gazdasági vezetők Moszkvába utaznak tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, a kancellár elmondta, hogy a személyre szabott büntetőintézkedések csupán azt tiltják, hogy bizonyos személyek Oroszországból beutazzanak az EU-ba, az pedig nem tilos, hogy német gazdasági vezetők tárgyaljanak orosz vállalkozókkal és politikusokkal. Hangsúlyozta, hogy kormányának az ukrán válságban folytatott politikája a német gazdaság „széles körű támogatását” élvezi, annak ellenére, hogy némelyik céget megterhelik a szankciók.
 

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2014. december 08. 11:17
"...Oroszország tevékenységére adott közös európai válasz helyes, és nem maradhat következmények nélkül,..." ............... Ez igaz, rá is fogtok baszni nagyon, nyanya!
Szabadon ébredők
2014. december 08. 01:25
Globális értelemben a nyersanyagokról van szó. Nyugati társadalmunk hatalmas erőforrásokat fogyaszt, hogy fenntartsa papírpénzen, kamatokon alapuló gazdaságát. Mindig új piacokra van szükség, hogy a hitelrendszerünk működőképes maradjon. A nyersanyagokkal pedig az a gond, hogy még mindig a Közel-Keleten és Oroszország területén vannak. Amerikai politikusok kijelentették: "Oroszország gáz- és olajtartalékai túl értékesek ahhoz, hogy meghagyjuk az oroszoknak!" Ezt nem nagyon lehet überelni. Tehát van valamijük, ami nekünk kell és ha nem adják ide önként, el kell vegyük. De mivel ezt így nem mondhatjuk, konfliktust kell provokálnunk. Ez pedig csakis arra jó, hogy az USA a 20. századi hatalmát át tudja menteni a 21-ikbe. "Nem akarnak még egy Istent megtűrni maguk mellett" ez lebeg a szemük előtt, Európával az gond, hogy 60 év béke után nem keres rajta eleget a hadiipar. Persze máshol háborúznak, ahol mindent tönkre is tettek. Ha mi itt Európában túl jól megértjük egymást, Oroszországgal is, netán Ázsiával is, akkor semmi szükségünk az amerikaiakra! Ők függnek tőlünk, hogy úgy táncoljunk, ahogy ők fütyülnek. Hisz gazdaságuk romokban, a dollárt eladósították, káros a számukra, ha a világban túl sok béke van. Ezért tartanak fenn 700 támaszpontot a világban. Hány támaszpontja van Oroszországnak a világban? Hány Guantánamójuk van? Hány drón-bevetése van Putyinnak? Kevés ilyet ismerek.
Szabadon ébredők
2014. december 08. 01:16
Mik ezek a konzekvenciák és valójában ki is vonja le? A konzekvencia mindig háború, bár "békefenntartásnak" hívják és a NATO vonja le, mely nem védelmi, hanem támadó szövetség és a vége mindig háború, halál, gyilkosság. Az említett országokat visszabombáztuk a kőkorszakba. Legtöbben nem voltunk ezekben az országokban, összehasonlítani sem tudjuk a háború előtti és utáni helyzetet és nem is akarjuk. Nagy különbség van ezen országok és a célba vett Oroszország között: ez utóbbinak atomfegyverei vannak. Azt olvasni a német újságokban: "BERLIN NYÍLTAN A HÁBORÚRÓL BESZÉL" melyet Oroszország kezdeményez. Mit is szuggerálnak nekünk németeknek ? Hogy az oroszok kirobbantották a háborút, amire nyilván nekünk is válaszolnunk kell. Katonai inváziót hajtottak végre, fehérre festett járművekkel álcázzák a katonai konvojokat. Mi történik tulajdonképpen? Mit szuggerálnak nekünk? Azt, hogy Putyin és Oroszország hazudik. Bármit tesz: hazudik. Nemrég még Asszad hazudott Szíriában. És ki állítja mindezt?Barack Obama, aki úgy hazudik, mint a vízfolyás ! Kijelentette: Németországot nem hallgatják le. Mintha nem tudnánk az NSA ügyről! Merkelnek felesleges telefonálnia Obamával, úgyis lehallgatják. Saját partnereiknek is hazudnak. Ők bizonygatják, hogy miket csinál Putyin Ukrajnában? És kik a mi partnereink Kijevben? Olyan emberek, akik fasiszta erőket támogatnak. A teljes video és annak teljes szüvege: http://vilaghelyzete.blogspot.com/2014/12/a-nato-haborut-akar-de-te-mire-varsz.html TERJESSZÉTEK!!!!!!!!!!
Szabadon ébredők
2014. december 08. 01:15
"Másként gondolkodó külföldi vezetőkről" helyett mindig "agresszorokról" beszélnek. Agresszor Líbiában, Irakban, Afganisztánban, Szíriában, Iránban és most pedig Oroszországban Putyinról beszélnek. Nem normális, sőt inkább undorító amit művelnek, hogy azonnal Hitlerhez hasonlítják. Az említett országokat katonákkal megszálltuk, ürügyként pedig olyan bizonyítékokat használtunk, melyek hazugságon alapultak, vagy amikről kiderült: mi manipuláltuk. Ki szolgáltatta a "bizonyítékokat"? Mindig az Egyesült Államok. Aki minket évtizedek óta lehallgat, akit már többször hazugságon értünk. Mindegy, ki vezeti az USA-t: amit mondanak és tesznek, köszönő viszonyban sincs egymással.Barack Obama tovább működteti Guantanamo-t, még Bush-nál is jobban támogatja a drón-politikát. Az USA magasról tesz a nemzetközi jogra. Oscar Lafontaine is így fogalmazott. „Az USA, elfelejtve az Alapító Atyák üzenetét, törvények fölött állónak hiszi magát.” Az USA és tettestársai - a német kormány is - állandóan azt bizonygatják, hogy mi mindent tesz Putyin. Utasszállító gépet lövet le, katonai megszállást indít, azt a képet sugallva: nincs más hátra, ahogy azt Obama és Merkel telefonon egyeztették: le kell vonni a konzekvenciákat. Nagyon érdekesen fogalmaznak: "konzekvenciákat levonni".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!