A dalai láma fontolgatja, hogy nem születik újjá

2014. december 20. 18:02

A dalai láma újra felvetette, hogy nem feltétlenül áll szándékában újjászületni. Az biztos, hogy a Kína által megszállt Tibetben nem kíván reinkarnálódni; de az is lehet, hogy véget vet majd a láma intézményének.

2014. december 20. 18:02

A dalai láma az elmúlt években pár alkalommal beszélt már arról, hogy nem feltétlenül kíván újjászületni, különösen nem a Kína által megszállt Tibetben – most újra erről beszélt. Lehet, hogy szakítva a 14. század óta tartó hagyománnyal, még az ő életében megválaszthatják vagy kijelölnék a buddhizmus tibeti ágának új, első számú vezetőjét.

De az is lehet, hogy megszűnik a dalai láma intézménye. A BBC-nek adott interjúban azt mondta: a tisztség intézménye egy napon megszűnik majd, hozzátéve: nincs garancia arra, hogy nem egy hülye dalai láma következne, aki lejáratná magát. Ennél azt is jobbnak tartja, ha egy több száz éves tradíció egy népszerű dalai láma idején szűnne meg.

A nyolcvanéves láma most úgy látja, kilencvenéves korában megvitatja majd ezt a kérdést a többi lámával és más szakértőkkel.

A 14. dalai láma 1935 júliusában tibeti, falusi gazdálkodó családba született, két évvel az után, hogy a 13. dalai láma 57 éves korában elhunyt. Egy 16 gyermekes család ötödik gyermeke volt. Kutatóit állítólag különleges jelek vezették a nyomára. 15 éves korában, 1950. november 17-én, egy hónappal a kínai hadsereg tibeti bevonulása után léptették trónra, és lett a feudális Tibet vallási és politikai vezetője.

Összesen 229 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
berzsian56
2014. december 22. 15:24
Capás csapás hátán. Ha nem, hát nem. Nem erőszak a disznótor. Legfeljebb kiírnak egy választást, amit a TASZ fog Soros pénzen felügyelni. Vagy a sárga újlenyomattal, vagy kékkel szavazók nyerik. Csak még azt nem tudják, kít hívjanak meg a számlálási bizocccság élére.
ottapont
2014. december 21. 19:55
A Nagy Bumm elmélet nem áll ellentétben a teremtéstörténettel, annál is inkább mivel a kidolgozója egy belga katolikus pap. Csak ez nem illik bele az ateisták buta, sötét, 'valláskárosult' hívekről alkotott egyszerűcske prekoncepciójába. :p "Lemaître 1931-ben publikálta híres Nature -cikkét [3]: A Világ kezdete a kvantumelmélet szempontjából, amelyben a kezdet egy "kozmikus tojás felrobbanása a Teremtés pillanatában". Elméletét Lemaître az ősatom (primeval atom) hipotézisének hívta, és a kezdetet úgy jellemezte: "a tegnap nélküli nap", hiszen az elmélet szerint a tér és az idő is akkor képződött. A vallással való kapcsolat azonnal megvolt, hiszen Monsignor Georges Henri Joseph Edouard Lemaître a Leuveni Katolikus Egyetem fizikaprofesszora volt és felszentelt katolikus pap. Egész életében reverendában járt. Amikor Lemaître 1933-ban előadta elméletét, Einstein felállt és elkezdett tapsolni, mondván: "Ez a Teremtés legszebb és legkielégítőbb magyarázata, amelyet valaha hallottam." Ebből persze nem következett, hogy el is hitte volna, mint fizikai modellt." http://fizikaiszemle.hu/archivum/fsz100708/horvath100708.html
Nielsen
2014. december 21. 18:36
No. Vallás ide vagy oda, ez most tényleg politika. A Dalai Lama után a Panchen Lama a legfontosabb vallási "tisztség" a tibeti buddhizmusban. Az eredeti Panchen Lama-t gyerekkorában "biztonságba helyezte" a kínai kormányzat, a sorsáról a mai napig nem lehet tudni semmit. Helyette kineveztek (mármint a kínaiak) egy másik Panchen Lama-t. Ez azért fontos, mert a Dalai Lama halála után az újjászületett Dalai Lama-t (az újat) a Panchen Lama kell, hogy "felismerje". Tehát a helyzet nagyjából úgy fest, hogy az emigráns kormány fejének halála után az emigráció vezetőjét a rezsim egyik kinevezettje jelöli ki. Ez a vallási hagyomány, ami sajátosan találkozik a politikával. Ahogy valaki fentebb írta: szomorú, hogy a vallás a politika eszköze lesz, de sajnos ez nem új jelenség. Az a kérdés, hogy például a Dalai Lama halála után a Kínával konkuráló nagyhatalmak (USA) hogyan állnak ahhoz az új helyzethez, mennyire használják majd mindezt politikai méregkeverésre. Arra tippelek, lesz még ennek ilyen irányú kimenetele a jövőben....
Akitlosz
2014. december 21. 14:32
Azért az már valami, ha az ember saját hatáskörében eldöntheti, hogy újjászületik-e.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!