Katalónia: a szavazók 80 százaléka függetlenedne

2014. november 10. 09:07

A szavazók több mint 80 százaléka támogatta Katalónia függetlenségét a tartományban tartott vasárnapi népszavazáson, amelyet bojkottáltak az ellenzők. A voksoláson az 5,4 millió jogosultból 2,25 millióan vettek részt. A spanyol kormány törvénytelennek tartja a referendumot, amelyből egyébként szerinte az világlik ki, hogy a katalánok többsége maradna a spanyol monarchia zászlaja alatt.

2014. november 10. 09:07

A katalán függetlenség támogatóinak elsöprő többségét hozta az északkelet-spanyolországi autonóm közösségben vasárnap tartott szimbolikus népszavazás, amelyen a helyi kormány hétfő hajnali tájékoztatása szerint a résztvevők 80,7 százaléka voksolt a Spanyolországból való kiválásra.

 
A részeredményt a szavazatok 90 százalékának összeszámlálása után ismertették. E szerint hozzávetőleg 1,65 millióan támogatták a függetlenség gondolatát és válaszoltak igennel arra, „akarja-e, hogy Katalónia állam legyen?”, és ha igen, „akarja-e, hogy független legyen?” – közölte Joana Ortega, a régió alelnöke.
 
Az 5,4 millió választásra jogosult közül több mint kétmillióan – a legfrissebb előrejelzések szerint 2,25 millióan – járultak az urnákhoz. A voksoláson a 16 évnél idősebbek vehettek részt, és szavazhattak a külföldön élő katalánok is.
A szavazók 10,1 százaléka válaszolt igennel az első, és nemmel a második kérdésre, 4,55 százaléka mondott nemet az első kérdésre, ezáltal pedig a másodikra is.
 
A spanyol kormány törvénytelennek tartja a szimbolikus népszavazást, amelynek katalóniai ellenzői bojkottálták a részvételt. A néppárti (PP) kormány nem ad hitelt a katalán hatóságok által a részvétellel kapcsolatban közölt adatok némelyikének, de azt megjegyezte, hogy ezek az adatok azt tükrözik, hogy a katalánok többsége, kétharmada nem akart részt venni egy „bohózatban”.
 
Az eredmények közlése után Pedro Sánchez, az ellenzéki szocialisták (PSOE) vezetője úgy fogalmazott, a legfontosabb, hogy hétfőn „új fejezetet kell nyitnunk a spanyol politikában”, egy olyan korszakot, amelyben „Katalónia nem Spanyolországon kívül van, hanem egy szövetségi Spanyolország irányába vezető változások élén”.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
asszem
2014. november 10. 12:02
Töketlen magyar sajtó! Csaknem Katalónia közelebb volna Erdélynél, hogy az ő seggük után álltok épp most, amikor itt Erdélyben először pattant ki az itteni oláhok részéről kezdeményezett függetlenedési kísérletezés! 1956-ban a Suez-i válság akadályozta meg a nagyhatalmakat, hogy odafigyeljenek a magyar forradalomra, most meg a katalóniai események akadályoznak meg titeket, hogy odafigyeljetek a legutóbbi 25 év legfontosabb erdélyi történésére! Ezeket a hülye-gyermek meséken kívül, semmi más nem érdekli. Meg vagyunk mi aztán cseszve becsületesen veletek! Ami a skót változatot illeti, továbbra is az a valóság, hogy az angol titkosszolgálatok meglopták az illető skót referendumot, mert ha nem így történik, náluk is a katalán eredményhez közel hasonló százalékos végeredmény jött volna ki
silenceCZ
2014. november 10. 09:55
"... hogy a katalánok többsége, kétharmada nem akart részt venni egy „bohózatban”. Értem 37%-os részvétel a népszavazáson bohózat. Viszont az szlovák és litván 21, szlovén és cseh 28 vagy angol 35%-os részvétel az EP választásokon a demokrácia fényes győzelme volt és lehetővé tette az új EP képviselők 4 éves túlfizetett semmittevését. A demokratikus Ejrópa mélyen hallgat... komolyan csak a magyar fékekkel és ellensúlyokkal van baj? Nem az van, hogy eljött az orwelli "a szabadság rabszolgaság" ideje...
packó_
2014. november 10. 09:26
Mit szólnának a románok, ha mi is tartanánk egy ilyen referendumot Székelyföldön?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!