Az orosz külügy megint beszólt az USA-nak

2014. október 31. 18:58

Az orosz külügyminisztérium azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy politikai és üzleti megfontolásokból egyre nagyobb nyomást gyakorol a délkelet-európai országokra az Oroszországgal való energetikai és haditechnikai együttműködésük korlátozásának elérésére.

2014. október 31. 18:58

Az orosz külügyi tárca a honlapján pénteken nyilvánosságra hozott közleményében azt állította, hogy Chris Murphy amerikai szenátor a közelmúltban tett zágrábi látogatásán igyekezett a horvát vezetőktől olyan ígéreteket kicsikarni, miszerint semmilyen formában nem adják el orosz befektetőknek az INA horvát olajipari vállalat részvénypakettjét, ha a horvát cég nem folytatja az együttműködést a magyar partnerrel, a Mol olajipari vállalattal. Murphy szenátor megpróbálta meggyőzni horvát tárgyalópartnereit arról is, hogy vásároljanak amerikai helikoptereket a horvát fegyveres erők által jelenleg használt MI-8 típusú orosz helikopterek helyett - tette hozzá a minisztérium.

Washington az utóbbi időben egyre nagyobb nyomást gyakorol Délkelet-Európa államaira, köztük Horvátországra annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb mértékben korlátozza együttműködésünket ezekkel az országokkal energetikai és haditechnikai téren. Elfogadhatatlannak és a nemzetközi együttműködés általános normáival ellentétesnek tartjuk ezt a megbocsáthatatlan nyomásgyakorlást” – hangoztatta az orosz külügyi tárca.

Moszkva a „nyilvánvalóan politikai hátterű” amerikai lépéseket a tisztességtelen verseny részének tekinti, szerinte Washington arra próbálja használni az orosz-amerikai kapcsolatok válságát, hogy megszilárdítsa az amerikai üzleti körök pozícióit és kiterjessze befolyási övezetét Délkelet-Európában.

Chris Murphy az amerikai szenátus külügyi bizottsága európai ügyekkel foglalkozó albizottságának elnöke. Október közepén járt Montenegróban, Szerbiában, Koszovóban, Albániában és Horvátországban.

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2014. november 01. 08:15
Igen megnott az amcsik arca mostanaban, orulnek ha Peking es Moszkva helyretennek oket.
Vizitdíjadó
2014. október 31. 23:53
Tegnap lezajlott a hétvége legnagyobb rendezvénye. Nem az 1956-os hősökre emlékeztek a magyar szabadság örökösei, hanem egy pár száz forintos adó ellen tüntettek. z ellenzéki keménymag „demokráciát” követelt, miközben beverte a hatalmi párt ablakait. Letépte a magyar zászlót, kifüggesztette az EU-vásznat. Olyan kemény a magyar diktatúra, hogy a rendőrség tétlenül nézte az eseményeket. 2006-ban, ilyenkor kőkemény karhatalmi fellépés történt, oszlatással, könnygázzal, gumilövedékkel, lovasrohammal, őrizetbe vétellel, eljárással. Mindeközben Brüsszel, Washington kussolt. Ez senkit nem lepett meg, hiszen az Egyesült Államok ötvennyolc éve sem mozdult meg. Ennek a tiltakozásnak a hangulatfelelősei, szervezői mégis az amerikai nagykövetség munkatársai, az MSZP, a DK, az LMP politikusai. Nem is a netadó lett a kizárólagos téma, felcsendültek az oroszellenes jelszavak, az „Orbán takarodj!”. Hangzatos, ez így ’56 évfordulóján, csak éppen ostoba hozzáállás. A tegnapi nap esszenciája azonban nem ez volt. Az atlantizmus elkötelezett hívei, a megtévesztett gyülevész sokasággal betartottak Magyarországnak. Eredménytelenül. Budapest nem lesz Kijev. http://ultrasliberi.hu/csurhe/
Vizitdíjadó
2014. október 31. 23:51
A kur.a any@dat, bayer zsóti!!!!!!!! Egy DB foci"hulligén" se volt ott!!!!!!!!!!!! Mit hazudozol összevissza, te fidesz-csürhe?????? "Budapest nem lesz Kijev" - Ultras Liberi, a vasárnapi tüntetésről 2014.10.28 23:38 Hiába az atlantisták beépített emberei által folytatott provokáció, a szurkolói közösség nem vesz részt a Budapesten zajló felforgatásban. Alább az Ultras Liberi oldalán hétfőn megjelent publikáció olvasható. Az eredeti cikk itt. http://ultrasliberi.hu/csurhe/
Vizitdíjadó
2014. október 31. 23:43
Bayernak most az egyszer IGAZA van A fidesz-bércsicsk-bérkommentelők,Angyán Pávián, cutcopy, Apáczai, balbakó etc meg csak kapkodják a fejüket és várják a parancsot a PÁRTközpontból
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!