Porosenko: Fegyvert szállít Ukrajnának öt NATO-tagállam

2014. szeptember 09. 09:56

Az ukrán vezetésnek sikerült több NATO-tagállammal megállapodnia arról, hogy fegyvereket szállítanak Ukrajnának – jelentette ki Petro Porosenko ukrán elnök hétfőn a Donyeck megyei Mariupolban. Eközben közös hadgyakorlatot kezdett több NATO-tagország és Ukrajna a Fekete-tenger északnyugati részén.

2014. szeptember 09. 09:56

„Egy sor NATO-tagországgal sikerült megállapodnunk modern fegyverek közvetlen szállításáról, ami segít megvédeni magunkat és győzni. Noha mi alapvetően a magunk erejére támaszkodunk, létfontosságú számunkra a pénzügyi, továbbá a haditechnikai segítség, és ezt megkapjuk” – szögezte le a dél-donyecki kikötővárosban, Mariupolban munkalátogatáson tartózkodó ukrán államfő, Petro Porosenko, amikor találkozott az ott szolgáló nemzeti gárdistákkal, katonákkal és határőrökkel.

 
A múlt hét végén Porosenko környezetéből már kiszivárgott, hogy állítólag öt NATO-tagállam kész fegyvereket szállítani Kijevnek. 
 
„A (múlt heti walesi) NATO-csúcson az Egyesült Államokkal, Franciaországgal, Olaszországgal, Lengyelországgal és Norvégiával megállapodásra jutottunk arról, hogy ellátnak minket katonai tanácsadókkal és modern fegyverekkel” – írta vasárnap a Facebookon Jurij Lucenko, Julija Timosenko volt kormányfő egykori belügyminisztere, aki jelenleg a Porosenko által alapított és az államfő nevét viselő párt vezetője.
 
A Reuters brit hírügynökség megkeresésére vasárnap az öt érintett ország közül Franciaország kivételével mindegyik védelmi minisztériumi tisztviselői tagadták az ukrán politikus állítását, és mindeddig ezt hivatalosan nem erősítették meg Kijevből sem.
 
Porosenko vendégként részt vett a múlt csütörtökön és pénteken rendezett NATO-csúcson, amelyen az atlanti szövetség úgy döntött, hogy nem küld fegyvereket Ukrajnába. Engedélyezte ugyanakkor egyes tagállamainak, hogy saját belátásuk szerint fegyverekkel lássák el az országot.
 
Hétfőn pedig közös hadgyakorlatba kezdett az ukrán haditengerészet és több NATO-ország a Fekete-tenger északnyugati részén, a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok és Kijev között pénteken életbe lépett, törékeny tűzszünet ellenére.
 
Porosenko Mariupolban azt is elmondta, hogy az elmúlt négy nap alatt 1200 ukrán foglyot sikerült kiszabadítani a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatisták fogságából.
 

Ukrajna keleti részében, Luhanszk és Donyeck megyékben már csaknem fél éve folytat fegyveres harcot a két megye elszakadását követelő Moszkva-barát szeparatistákkal, valamint Oroszországban kiképzett, és a területére beszivárgott külföldi zsoldosokkal szemben. Pénteken tűzszünet lépett életbe, de mindkét fél ennek megsértésével vádolja a másikat.

Kijevi közlés szerint a tűzszünet életbe lépése óta az ukrán fegyveres erők négy katonája esett el és 29 sebesült meg. 

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kvasztics Fedor
2014. szeptember 09. 13:42
Merkel ajánlgatja a szankciók feloldását, mert már kezd visszaütni. Putyin meg vállat von, nem ő kezdte. http://www.origo.hu/nagyvilag/20140909-angeal-merkel-szerint-lehet-targyalni-az-oroszorszag-elleni-unios-szankciok-feloldasarol.html
fradi44
2014. szeptember 09. 12:45
Már Red Water is van.
Oldgóbé
2014. szeptember 09. 11:51
Na,nehezen de csak beindulni látszik a kis fegyvereladási USA akció. Vagy netán,demokrácia export?
Berecskereki
2014. szeptember 09. 11:34
Ez a fegyverkezés semmi másra nem lesz jó, mint a harcok befejezésének a kitolására. A hasznát pedig a fegyvergyártók és az USA fogja élvezni és Európa, benne az unió minden hátulütőjét. Oroszország pedig szorosabbra fűzi gazdasági kapcsolatait Kínával és gyorsabb ütemben fejleszti gazdaságát, ezen belül az iparát. Ennek a jelei már most jelentkeznek. Erre utal; "Az orosz kormányfő közölte, hogy felgyorsítják az orosz repülőgépgyártást és a Kínával közös fejlesztéseket az ország elleni nyugati szankciók miatt." "Közben az újabb szankciók fenyegetése alatt az elemzők már arra számítanak, hogy Putyin beváltja korábbi fenyegetését, és valóban nyugati olajcégek vagyonelemeit foglalja le Oroszországban. Az államfő az ExxonMobillal példálózott, de állítólag van félnivalója a British Petrolnak és a Shellnek is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!