Janukovics: Kijev folytatja az európai integrációt

2013. december 16. 08:52

Az ukrán hatalom mindent megtesz annak érdekében, hogy érvényesüljön a polgárok joga a békés demonstrációkra, és Kijev folytatni fogja az európai integrációt – erre tett ígéretet Viktor Janukovics ukrán államfő Kijevben két amerikai szenátornak. Vitalij Klicskót mindeközben Brüsszelbe hívták.

2013. december 16. 08:52

Az ukrán elnöki hivatal hétfőre virradóra arról tájékoztatott, hogy Janukovics előző nap fogadta John McCain republikánus és Chris Murphy demokrata párti amerikai szenátort. Az UNIAN hírügynökség által idézet közlemény szerint Viktor Janukovics arról is biztosította őket, hogy a hatóságok mindent megtesznek a november 30-ai erőszakos tömegoszlatásokon történtek igazságos és átlátható kivizsgálása érdekében. „Az elnök ismételten hangsúlyozta, hogy nem változott Ukrajna eurointegrációs irányvonala és a nemzeti érdekek iránti elkötelezettsége” – áll az elnöki közleményben.

Közben brüsszeli diplomaták megerősítették hétfőn a BBC minapi értesülését, amely szerint az Európai Unió konzultációkra hívta Brüsszelbe a december 19-20-ai csúcsértekezlet idejére Vitalij Klicskót, az ellenzéki Ütés (UDAR) párt vezetőjét.

Klicsko nem vesz részt a csúcsértekezlet hivatalos részén, de várhatóan a találkozó előtt tárgyalni fog több uniós vezetővel, köztük Angela Merkel német kancellárral. Az ukrajnai helyzet nem szerepel ugyan a főként pénzügyi-gazdasági kérdéseknek szentelt EU-csúcs hivatalos napirendjén, de az államvezetők a nemzetközi helyzetről tárgyalva áttekintik a kijevi eseményeket is, és megvitatják, hogy miként tudnának minél hatékonyabb támogatást nyújtani az ukrán nép európai törekvéseinek.

Helyszíni jelentések szerint nyugodt volt hétfőre virradóra a kijevi központi tér, az elmúlt órák a részegség elleni harc jegyében teltek. Az UNIAN hírügynökség szerint a kormányellenes tüntetők „önvédelmi osztagainak” ugyanis több tucat részeggel gyűlt meg a bajuk. A kormányellenes tüntetők táborába ráadásul be akartak jutni a kormánypárt által szervezett ellentüntetés képviselői, és egyeseket közülük be is engedték a térre, de csak azután, hogy elénekeltették velük az ukrán himnuszt.

A korábbi napok hagyományait követve a hétfő is azzal kezdődött, hogy helyi idő szerint reggel hét órakor a tüntetők elénekelték az ukrán himnuszt. Addigra már mintegy ötezren gyűltek össze ismét a kijevi főtéren, az úgynevezett Majdanon, a tüntetők forró teát ittak, táncoltak és fociztak, hogy dacoljanak a hideggel.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!