Izraelben támogatják a melegek egyenjogúságát

2013. december 15. 15:20

Egy friss felmérés szerint az izraeliek 70 százaléka teljes jogegyenlőséget szeretne a homoszexuális pároknak. A kneszet jövő héten több melegjogi ügyben határoz, ezért lehet fontos a felmérés.

2013. december 15. 15:20

A Tel-avivi Egyetem Dialóg Intézete által csütörtökön végzett közvélemény-kutatás alapján az izraeliek hetven százaléka a heteroszexuális párokkal azonos, teljes jogegyenlőséget szeretne a meleg pároknak. A kutatás szerint a vallásos, a hagyományőrző és az arab közösségekben is széles körben támogatják a melegek jogait, csak az ultraortodox közösség utasítja el egyértelműen jogegyenlőségüket.

A nem vallásosak 89 százaléka a teljes egyenlőséget támogatja, a hagyományőrzők 77 százaléka szintén, a magukat vallásosként meghatározók és az arab válaszadók pedig 46 százalékban vélekedtek így, míg az ultraortodoxoknál mindössze 8 százalék támogatta a melegeket. A megkérdezett nők toleránsabbnak bizonyultak a kérdésben a férfiaknál.

A felmérés szerint az izraeliek 59 százaléka támogatja és csak 33 százaléka ellenzi a meleg párok együttélésének törvényesítését, az azonos neműek házasságát elsősorban a nem vallásosak és a hagyományőrzők, valamint a Szovjetunióból jöttek tolerálják, míg a vallásosak, az arabok és az ultraortodoxok elutasítják. A megkérdezettek nyolcvankét százalék alkalmazna homoszexuálisokat és leszbikusokat, csak az ultraortodoxok voltak elutasítóak munkáltatóként, náluk csak 36 százalék venne fel meleg dolgozót, míg 55 százalékuk ajtót mutatna nekik.

Országos átlagban az izraeliek 70 százaléka fogadná el gyermeke azonos neműekhez vonzódását, de ezt a gondolatot az ultraortodoxok és az arabok többsége elveti. A válaszolók 68 százalék nem lát kivetnivalót abban, hogy gyermeke homoszexuális párok gyermekével barátkozzon, de 24 százalék ellenzi az ilyen kapcsolatot, ez utóbbiak körében kiemelkedően magas számban vannak az ultraortodoxok és az arabok.

A felmérés eredményei azért fontosak, mert jövő héten több, a melegek jogegyenlőségéről szóló ügyben határoz a kneszet. Ezért az izraeli közvélemény megismerése ebben a kérdésben akár módosíthatja is a határozatok eredményét.

 

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
silvester
2013. december 16. 06:43
Az itt elo szido liberalis melegek elott nyitva all az ut,indulhatnak melegedni,noha most betemette israelt a ho.Lehet ez veletlen? Aligha.
Himalája
2013. december 16. 00:13
"Izraelben támogatják a melegek egyenjogúságát" Ezt nem értem. A melegeknek nincsenek egyforma jogaik? Vannak melegek, melyeknek több joguk van, és vannak olyanok, melyeknek kevesebb?
kuwiq
2013. december 15. 23:04
Remélem, győz a demokrácia, és egyre többen lesznek.
pitypang1125
2013. december 15. 22:03
Na hála az istennek, ne szaporodjanak, inkább legyen buzi az összes!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!