ENSZ békefenntartókra támadtak Dél-Szudánban

2013. december 19. 19:32

A nuer és a dinka törzs között kirobbant etnikai konfliktus során nuer lázadók támadtak az ENSZ békefenntartók bázisára Dél-Szudánban.

2013. december 19. 19:32

A megtámadott ENSZ bázison civilek ezrei kerestek menedéket. A dinka törzshöz tartozó elnök, Salva Kiir szerint a szökésben lévő ellenzéki vezér, Riek Maldar követett el puccskísérletet ellene, aki ezt cáfolta. A vasárnap kezdődött összecsapásoknak eddig mintegy ötszáz áldozata lehet.

Az ENSZ aggályait fejezte ki egy esetleges nuer-dinka polgárháború kitörése miatt. A békefenntartók elleni támadás azután történt, hogy a nuer lázadók megszerezték a kulcsfontosságú Bor városa feletti ellenőrzést – közölte a BBC.

Egy helyszínen tartózkodó újságíró szerint a halottak közt békefenntartók is vannak. A nuerek állítólag rejtőzködő dinkákat kerestek a táborban.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ultima Ratio
2013. december 20. 09:01
Az egész ENSZ békefenntartó bagázs egy nagy nulla. A franciák legalább rendet tettek Maliban és rendet tesznek most Közép-Afrikában is. A kéksisakosok már számtalanszor bizonyították, hogy nem jók semmire (khm, Ruanda). Ez persze nem a katonák hibája, hanem az ENSZ-é, mivel semmilyen jogkörük nincs, ennyi erővel felszerelhetnék őket síppal és nádpálcával is.
Locassen
2013. december 19. 22:47
Egyébként, ahogy olvasom, amíg a törzsi konfliktusok fő megoldókulcsa a lándzsa volt, addig összecsapásonként volt max. 1-3 halott, a harc közben az asszonyok békésen pletyiztek a "csatatér" szélén, aztán mikor a férfiak végeztek, akkor hazacipelték a sebesülteket. Amióta bejött az AK-47, azóta divat lett egész falvakat lemészárolni, nők, gyerekek inkkluzíve.
pitypang1125
2013. december 19. 20:50
Minek mentek oda? Oldják meg saját problémáikat a saját szülőföldjükön! Máshoz úgy sem értenek, nem is alkalmasak semmire csak a gyilkolásra! A picsájuk kilóg a gatyájukból, de lőszerre, és fegyverre van dohány?
files32
2013. december 19. 20:19
Milyen természeti kincs van ott (gyémánt,olaj,arany)ami érdekelheti a nagy demokratikus konkvisztátorokat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!