Nehéz lesz megküzdeni Murszi gazdasági örökségével Egyiptomban

2013. július 21. 15:33

A nemrég megbuktatott volt egyiptomi elnök, Mohamed Murszi nehéz örökséget hagyott a hadsereg felügyelte új kormányzatra: soha nem látott méretű költségvetési hiányt. A katasztrófát egyelőre elhárítja Szaúd-Arábia gyors segítsége.

2013. július 21. 15:33

Az egyiptomi hivatalos közlöny vasárnapi száma tartalmazza azt a június 29-én aláírt törvényt, amelyben 24,2 százalékkal emelték a költségvetési hiányt a 2012/13-as költségvetési évre. A költségvetési év június 30-án ért véget, Murszit pedig július 3-án leváltotta a hadsereg, kairói tömegtüntetések után. A törvény 32,65 milliárd egyiptomi fonttal (1048 milliárd forinttal) növelte a hiány előirányzatát azzal, hogy ezt állampapírokkal és más hazai és külföldi kölcsönökkel kell fedezni. A hiánynövekedés kétharmadát az energiaárak támogatása, a többit az államadósság súlyosbodó kamatterhe okozta.

A most zárult költségvetés eredetileg 533,8 milliárd egyiptomi font kiadást és 135 milliárd font hiányt írt elő. Május végéig azonban a kormány 474,3 milliárd fontot költött el, és a deficit elérte a 204,9 milliárd fontot. A júniusi költségvetési statisztika még nem ismert.

Murszi kormányzata – nem sok sikerrel – egyebek közt a búzaimport korlátozásával akart takarékoskodni, de ezzel is csak a saját sorsát pecsételte meg, hozzájárulva a közfelháborodáshoz. Az állami búzatartalék jelenleg körülbelül 3,6 millió tonnányi hazai termés és 500 ezer tonna import, ami novemberig elegendő. A hadsereg felügyelte kormányzat jövő júniusig legkevesebb 5 millió tonnára, de lehetőleg inkább 6,5 millió tonnára akarja növelni a tartalékot, ez azonban újabb költségekkel jár.

Közben a deficitfinanszírozás fokozatosan majdnem lehetetlenné vált: az egyiptomi kormánykötvények hozama már 2011 elején, Hoszni Mubarak elnök hatalmának megdöntésekor felszökött, és nem tett jót a legújabb politikai zűrzavar sem. Az irányadó tízéves egyiptomi állampapír hozama hónapok óta befagyott a teljességgel megfizethetetlen 16,65 százaléknál, mivel nincs belőle forgalom.

A kormány eddig is inkább bankkölcsönt vett föl, ám emiatt a bankkamatok is kétszámjegyűre emelkedtek, megfojtva a gazdaságot. Most Szaúd-Arábia segít 2 milliárd dolláros kamatmentes hitellel, ötéves lejáratra – közölte az egyiptomi központi bank vasárnap. Az összeg része annak az 5 milliárd dolláros mentőprogramnak, amelyet a szaúdi kormány ígért július 9-én.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
celkereszt
2013. július 21. 16:04
Gazdasági problémákat nem lehet a vallással megoldani. Ennek beleátásához még csak ateistának sem kell lenni.
sersem
2013. július 21. 16:00
Mekkora kamu. Az átlagembert nem hatja meg a hiány mértéke,azért nem megy az útcára agyönlövetni magát. A nem egész egy évig "hatalmon"lévő iszlamisták nyakába most olyan dolgokat fognak varrni,hogy még Allah sem mossa ki őket a szarból sosem!
3M..
2013. július 21. 15:42
A demokratikusan elűzött, de nép által választott elnök helyére jön egy bábú, aki kiszolgálja majd haszonlesőket. Kaptok olyan demokráciát hogy arról koldultok. Jön az IMF és más "jótevők". Visszasírjátok majd Mubarakot, ahogy Líbia Kadhafit. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!