Öngyilkos lehetett Berezovszkij

2013. március 24. 09:37

Egybehangzó vasárnapi brit sajtóértesülések szerint öngyilkosságot követhetett el Borisz Berezovszkij orosz oligarcha, akit előző nap találtak holtan dél-angliai házában. Állítólag depressziós volt, de a lapok felidézik: pár hét múlva tanúskodott volna a szerinte Putyin által megöletett exkém, Alekszandr Litvinyenko ügyében.

2013. március 24. 09:37

A rendőrség hivatalosan csak annyit közölt, hogy a halálesetre egyelőre nincs magyarázat. Több vasárnapi brit lap is azt írta azonban meg nem nevezett forrásokat idézve, hogy a 2000-ben Angliába emigrált orosz pénzembert ascoti házának fürdőszobájában, a kádban találta holtan testőre. A sajtónak nyilatkozó források szerint nem kizárható az öngyilkosság, tekintettel arra, hogy Berezovszkij súlyos depresszióval küszködött, amióta tavaly elvesztette többmilliárd fontos kártérítési perét egy másik orosz nagybefektetővel, Roman Abramoviccsal szemben.

Töredékáron adta el részesedését

Berezovszkij a Chelsea futballklub tulajdonosától hárommilliárd font kártérítést követelt. Keresete szerint Abramovics fenyegetéssekkel és megfélemlítéssel kényszerítette őt arra, hogy 2001-ben eladja a Szibnyeft olajtársaságban lévő részesedését a tényleges érték töredékéért, 1,3 milliárd dollárért. Abramovics ugyanakkor azzal az érvvel kérte a kártérítési igény elvetését, hogy Berezovszkijnak soha nem volt részesedése a Szibnyeftben, az 1,3 milliárd dollárt „politikai keresztapaként nyújtott segítségért és védelemért” kapta a cég létrehozása idején.

A londoni kereskedelmi bíróság tavaly elvetette Berezovszkij keresetét, és meg nem erősített brit sajtóértesülések szerint Berezovszkijnak kellett több tízmillió - egyes források beszámolói alapján 100 millió - fontot kifizetnie perköltség és egyéb kötelezettségek címén. A brit sajtó forrásai szerint ez - és más, ugyancsak sikertelen peres ügyei - megrendítették az egykor dúsgazdag mágnás anyagi helyzetét, és Berezovszkij az utóbbi időszakban már személyes vagyontárgyait volt kénytelen értékesíteni, hogy pénzügyeit valamiképp stabilizálja. A vasárnapi brit lapok ugyanakkor felidézik azt is, hogy Berezovszkij néhány héten belül tanúként jelent volna meg azon a nagy-britanniai igazságügyi vizsgálaton, amely Alekszandr Litvinyenko egykori orosz állambiztonsági tiszt meggyilkolásának hátterét hivatott feltárni.

Szerinte Putyin ölette meg Litvinyenkót

Litvinyenkót - aki Berezovszkijjal csaknem egy időben, 2000-ben emigrált Londonba - 2006 novemberében, a szervezetébe juttatott hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal ölték meg. A mérgező anyagot a Scotland Yard vizsgálata szerint Litvinyenko teájába csempészték az Egyesült Államok londoni nagykövetségének közvetlen közelében lévő elegáns Millennium Hotel bárjában, ahol a dezertőr exügynök 2006. november 1-jén két másik orosszal találkozott.

Berezovszkij a gyilkosság után nem sokkal, egy londoni sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Litvinyenko megölése mögött személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök állt. Nagy-Britannia 2007-ben hivatalosan vádat emelt a fő gyanúsított, Litvinyenko volt ügynöktársa, Andrej Lugovoj ellen, akit nem sokkal később parlamenti képviselőnek választottak hazájában. Lugovoj jelen volt azon a londoni találkozón, amelyen a Scotland Yard vizsgálata szerint Litvinyenkót megmérgezték a sugárzó anyaggal.

Sem az orosz állam, sem Lugovoj nem ismerte el soha felelősségét Litvinyenko haláláért, és Moszkva elzárkózott a gyanúsított kiadatásától. A kiadatás megtagadását diplomaták kölcsönös kiutasítása követte, és a két ország viszonya azóta is fagyos.

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2013. március 25. 08:15
A képen pont úgy néz ki, mint aki a legszívesebben inkább meghalna. A rendőrség elég talányosan fogalmazott az üggyel kapcsolatban, ezek szerint még a halál oka sem biztos?
predator
2013. március 24. 19:44
Hazaáruló volt,csak Togliattiban 800 000 ember pénzét lopta el. A városban a Lada dolgozói állítólag otthon pezsgőt bontottak a tegnapi hír hallatán. Masszívan benne volt Oroszország tönkretételében a 90-es években.Hihetetlenül sok pénzt lopott ki az országból.Ezért a hazájában és főleg Togliatti városában a többség nem sajnálja őt. A vele készült utolsó interjú szerint(Forbes magazin) megbánta a hazaárulást,és vissza akart térni. Az utóbbi időben gyakran járt Izraelbe kezelésekre,a szívével voltak problémák. Ügyvéde szerint az utóbbi időben depresszióssá vált. A 90-es években komoly maffiája is volt. A nyugaton demokratikusnak mondott 90-es években 45 újságírót öltek meg Oroszországban,Jelcin elnöksége idején. Ezek közül egyet kötnek Berezovszkijhoz,Vlagyiszlav Lisztyev 1995-ös meggyilkolását. Biztosan Berezovszkij adott parancsot Paul Hlebnyikov újságíró megölésére,aki "Keresztapa a Kremlben" címen írt Berezovszkij sötét ügyeiről egy könyvet.Paul Hlebnyikovot már Putyin elnöksége idején ölték meg,2004-ben.Putyin elnöksége idején egyébként 15 újságírót öltek meg Oroszországban. Az utolsó Berezovszkij interjú: http://www.oroszvilag.hu/?t1=posztszovjet_terseg_es_a_vilag&hid=3926
celkereszt
2013. március 24. 14:24
Öngyilkos lehetett... Ez milyen nyelven van?
antioxi
2013. március 24. 14:06
Tipikus orosz "megoldás" - a KGB módszerek tovább élnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!