37 külföldi áldozata volt az algériai túszdrámának

2013. január 21. 18:13

A múlt szerdától szombatig húzódó algériai túszdrámának a legfrissebb adatok szerint 37 külföldi áldozata volt, illetve egy helyi dolgozó is életét vesztette. Az elkövetők iszlamista fegyveresek voltak.

2013. január 21. 18:13

A legfrissebb információk szerint 37 külföldi áldozata volt az algériai túszakciónak, illetve a kormány közlése szerint 29 iszlamista fegyverest is lelőttek a foglyok kiszabadítása során.

Az elkövetők többsége a hírek szerint Maliból, Egyiptomból, Tunéziából, Nigerből és Mauritániából került ki, illetve a parancsnokuk algériai volt. A túszejtők azért döntöttek a BP, a Statoil és a Sonatrach által fenntartott telep elfoglalása és a túszejtés mellett, mert elfogadhatatlannak tartották Franciaország beavatkozását Maliban. A szaharai gázkitermelő telepén lezajlott túszdráma szombatig tartott – algériai különleges erők ekkor indították meg támadásukat, és szabadították ki a több száz algériai és külföldi dolgozót.

A francia külügyminiszter, Laurent Fabius az eset után úgy nyilatkozott, „a terrorizmussal szemben kíméletlennek kell lenni”. Francois Hollande francia államfő úgy nyilatkozott, Algéria „a legmegfelelőbb választ” adta a túszejtésre, és „nem volt lehetséges tárgyalni” az iszlamista túszejtőkkel.

Az algériai túszejtést a Fehér Ház is a leghatározottabban ítélte el, ugyanakkor kijelentették: nincs rá bizonyíték, hogy a történtek mögött az al-Kaida terrorszervezet állna.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pitypang1125
2013. január 21. 18:36
Minek mentek oda?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!