Pozsony nem tervez diszkriminatív módosítást

2012. április 19. 16:45

Martonyi János szlovák kollégájával, Miroslav Lajcákkal csütörtökön Brüsszelben folytatott megbeszélést, melyen kiderült, hogy Pozsony nem tervez olyan, az állampolgárságot érintő szabályozást, amely diszkriminatív módon sújtaná a szlovákiai magyarokat.

2012. április 19. 16:45

Martonyi János külügyminiszter megbeszélést folytatott szlovák kollégájával, Miroslav Lajcákkal csütörtökön Brüsszelben, a NATO külügy- és védelmi minisztereinek tanácskozása alkalmából. A találkozón tisztázódott, hogy Pozsony nem tervez olyan, az állampolgárságot érintő szabályozást, amely diszkriminatív módon sújtaná a szlovákiai magyarokat — közölte a Külügyminisztérium sajtófőnöke az MTI-vel. Kaleta Gábor közleménye szerint a szlovák állampolgársági törvény tervezett módosításának lényege, hogy a jogszabály egy másik ország állampolgárságának megszerzését — a szlovák megtartása mellett - ahhoz köti majd, hogy az érintett emberek „főszabályként állandó lakóhellyel rendelkezzenek abban az országban, ahol új állampolgárságot szereznek”. „A két tárcavezető osztotta azt a véleményt, hogy nem a sajtó útján kívánnak egymásnak üzengetni, hanem a nyitott kérdéseket közvetlen párbeszédben tisztázzák” — olvasható a kommünikében, amely kitér arra is, hogy Martonyi János személyesen is budapesti látogatásra hívta meg szlovák partnerét, Miroslav Lajcák várhatóan június első napjaiban jön a magyar fővárosba.

A kommüniké szerint a két külügyminiszter a találkozón egyetértett a konstruktív együttműködés folytatásában. A két ország szorosan együttműködik az európai fórumokon, továbbá kiemelt jelentőséget tulajdonítanak a visegrádi együttműködésnek. Egyetértettek abban is, hogy a két ország kapcsolatai lényegesen jobbak, mint ahogy az időnként a sajtókommentárokban érződik. A szlovák SITA hírügynökség is azt emelte ki a találkozóról beszámolva, hogy mindkét külügyminiszter hangsúlyozta, országaik érdekeltek a jószomszédi kapcsolatok fejlesztésében és a konstruktív párbeszéd folytatásában. Martonyi János április 5-én, egy nappal Robert Fico új kabinetje tagjainak kinevezése után beszélt telefonon Miroslav Lajcákkal, és hívta meg budapesti látogatásra. Egyúttal levelet is küldött szlovák kollégájának, amelyben ugyancsak meghívta. Robert Kalinák belügyminiszter közlésére hivatkozva a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség csütörtökön azt jelentette: a szlovák állampolgársági törvény tervezett módosítása az állampolgárság megszerzésének körülményeitől teszi majd függővé a szlovák állampolgárság megtartását, nem pedig attól, hogy az adott szlovák állampolgár mely másik országban szerzett még állampolgárságot.

 
A szlovák belügyminiszter Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azon keddi bejelentésére reagálva nyilatkozott, miszerint nemzetközi jogi lépéseket tesz Magyarország, ha a Fico-kormány a bejelentett tervek szerint úgy módosítaná a szlovák állampolgársági törvényt, hogy csak azok veszítsék el a szlovák állampolgárságot, akik a magyart vették fel. Mint fogalmazott: jogilag nem lehet megtenni, hogy csak a magyaroktól veszik el az állampolgárságot. Robert Kalinák csütörtöki közlése szerint ugyanakkor a módosítás lényege az lesz, hogy a szlovák állampolgársági törvény, egy másik ország állampolgárságának megszerzését - a szlovák megtartása mellett - ahhoz köti majd, hogy az érintettek állandó lakhellyel rendelkezzenek abban az országban, ahol új állampolgárságot szereznek. Amennyiben az új állampolgárságot szerző személynek tehát állandó lakhelye lesz abban az országban, ahol új állampolgárságot szerez, a törvény értelmében nem vesztené el szlovák állampolgárságát sem.
 
Kaleta Gábor szerdán az MTI-nek nyilatkozva azt hangsúlyozta, az állampolgárságra vonatkozó nemzetközi szerződések és az európai jog alapján nem lehet egy országgal összefüggésben diszkriminációs rendelkezést hozni. Az Országgyűlés 2010 májusában fogadta el a határon túli magyarok könnyített honosítását lehetővé tévő törvényt, amely 2011. január elsején lépett életbe; a törvény az eddigitől eltérően a határon túli magyaroknak nem szabja az állampolgárság megszerzésének feltételéül a bejelentett magyarországi lakóhelyet. Válaszul Szlovákia is módosította állampolgársági törvényét, amely arról rendelkezett, hogyha egy szlovák állampolgár önkéntesen felveszi egy másik ország állampolgárságát, elveszíti a szlovákot. Lattmann Tamás nemzetközi jogász korábban azt mondta az MTI-nek, hogy a rendelkezés „idegen állampolgárság kifejezett akaratnyilvánítással történő megszerzése” esetén fosztaná meg állampolgárságuktól Szlovákia polgárait. Azaz a törvény nem tesz különbséget a magyar állampolgárság és más országok állampolgársága között, így jogi értelemben nem tekinthető egyértelműen diszkriminatívnak, nem sérti az 1997-es európai állampolgársági egyezményt.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!