Tűzszünetet kötne Kadhafi

2011. május 31. 08:23

A NATO légicsapásainak felfüggesztéséhez köti a tűzszünetet Moammer Kadhafi. A Líbiában tárgyaló dél-afrikai elnök nem közölte, hajlandó-e lemondani a hatalomról a líbiai vezető.

2011. május 31. 08:23

Amennyiben az összes érdekelt fél betartja, és a NATO felhagy a légicsapásaival, kész tűzszünetet kötni Moammer Kadhafi - közölte a Tripoliban az Afrikai Unió (AU) megbízásából közvetítő Jacob Zuma, a Dél-afrikai Köztársaság elnöke. Zuma az AU rendezési tervét vitatta meg a líbiai vezetővel, aki azt kérte, hogy adjanak a líbiaiaknak lehetőséget arra, hogy egymást közt beszéljék meg dolgaikat, és találjanak megoldást az országot február közepe óta sújtó válság felszámolására.

A dél-afrikai elnök nem említette, hogy a líbiai vezető hajlandónak mutatkozott-e lemondani a hatalomról. Az előzetes beharangozók szerint Zuma elsősorban azért utazott Tripoliba, hogy Kadhafi „távozási stratégiáját” vitassa meg vele. Az AU múlt héten nyilvánosságra hozott javaslata haladéktalan tűzszünetet, humanitárius segélyek küldését, egy átmeneti időszak bevezetését és végül demokratikus választásokat indítványoz.

A NATO harci gépei keddre virradóra újabb csapásokat mértek Tripolira és egyik keleti elővárosára, Tádzsúrára - jelentette a líbiai állami televízió.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!