Fülkeforradalom Írországban

2011. március 08. 15:50

Szinte szó szerint Orbán tavalyi szavait idézi az új ír kormány programja, mely szerint a politikai forgószelet egyetlen tollvonással indították el szavazófülkék ezreiben - írja az Origo. A választásokat a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Fine Gael nyerte meg a szavazatok 36,1 százalékával. Enda Kenny miniszterelnök szerint újratárgyalják az Európai Unióval és az IMF-fel kötött megállapodást.

2011. március 08. 15:50

„Február 25-én demokratikus forradalom zajlott Írországban. A régi hiteket, szokásokat és reményeket elsöpörték. Ezt a politikai forgószelet egyetlen tollvonással indították el szavazófülkék ezreiben. Az emberek változást szeretnének, és azokat a pártokat választották, amelyek elhozzák az áhított változást” - idézi az Origo az új ír kormányzat progamját. 

A választásokat a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Fine Gael nyerte meg a szavazatok 36,1 százalékával. Mivel nem szereztek többséget, a 19 százalékos eredménnyel másodiknak befutó Munkáspárttal alakítanak koalíciót. A Fine Gael párt szerint Írország történetének legsötétebb óráit éli. Szerintük az emberek azért szavaztak rájuk, hogy összeszedjék a széttöredezett társadalom és a lerobbant gazdaság darabkáit, és új reményt nyújtsanak. A Fine Gael szerint az írek szelleme, bátorsága és büszkesége lehet az ország újjáépítésének kulcsa.

A Fine Gael vezetője, Enda Kenny miniszterelnök szerint újratárgyalják az Európai Unióval és az IMF-fel az előző kormány által kötött 85 milliárd eurós gazdasági mentőcsomagot, mert az szerintük túl nagy terheket ró az írekre - írja az Origo.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
emhem
2011. március 09. 11:02
nézd, pofátlanság-e vagy sem, ez a dolguk. ezért lettek megszavazva, ezért lettek elzavarva a szocialisták. így van, tiszta lapról indul a költségvetés, 0% 2011-es hiányról. (a 80% államadósságnak ehhez nincs köze) az hogy az idei költségvetés ezt növeli-e, vagy csökkenti, és hogy mennyivel, csak és kizárólag a fideszen múlik. és igen, az, hogy a saját előirányzatot nem sikerül teljesíteni, az matolcsy alkalmatlanságát bizonyítja a posztra (és persze orbánét, hogy őt tartja ott)
Samsa
2011. március 08. 18:55
Nem lennék, most az Ír magánnyugdíjpénztárak helyébe.
gilyanpeter
2011. március 08. 18:52
Akkor ezt azt jelenti, h tényleg profin csinálja. A kvalitást el kell ismerni.
röviden
2011. március 08. 17:51
Segélje őket Szent Patrik. Ezek után csak magukra és rá számíthatnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!