Johannis román kormányfő lehet

2009. november 30. 18:40

Szász származású miniszterelnöke lehet Romániának, ha nyer a Basescu-ellenes tömb.

2009. november 30. 18:40
Ha Mircea Geoana szociáldemokrata jelölt győz a romániai elnökválasztás második, december 6-i fordulójában, a Szociáldemokrata Párt (SZDP), a Nemzeti Liberális Párt (NLP) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Johannis vezetésével alakíthat majd kormányt. A várományos közölte: a minisztereket az egyes pártok adják majd, de a tárcák elosztásában majd neki is lesz szava. A részletek megbeszélése azonban még hátra van. Az első nagy egyeztetésre várhatóan még hétfőn sor kerül.

Geoana tábora izmosodni látszik az utolsó napokban, a csata azonban még távolról sem dőlt el. A hét végén George (Gigi) Becali üzletember és populista EP-képviselő, aki az első fordulóban csaknem kétszázaléknyi szavazatot kapott, bejelentette, hogy híveivel együtt Geoana oldalára áll. Szintén az SZDP-jelöltet támogatja a képviselőházi nemzeti kisebbségi frakció tagsága.

A másik jelölt, Traian Basescu hivatalban levő államfő azonban nem hagyja magát. Hétfőn már fennhangon állította, hogy a múlt héten több hírportálon és kereskedelmi televízióban is bemutatott képsor - amelyen az látszott, hogy Basescu öklével megütött egy gyereket - hamisított. Az elnök kijelentette: pert indít Dinu Patriciu olajmágnás ellen, aki szerinte a felvétel-hamisítás mögött áll, és a bíróságon bizonyítja majd be az igazát.

Német kormányfője lehet Romániának (NOL)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!