Hét halott az iráni zavargásokban

2009. június 16. 09:08

Több százezres tüntetések, az ellenzéki és kormánypárti hívek összecsapásai sújtják Iránt, Ahmadinezsad elnök Oroszországba utazott.

2009. június 16. 09:08
A hivatalos jelentés szerint hét halottja van a hétfői teheráni tüntetéseknek, amelyeken százezrek tiltakoztak az elnökválasztás szerintük meghamisított eredménye ellen. Egy állami rádió szerint az áldozatok rátámadtak egy katonai ellenőrzőpontra, a BBC tudósítója szerint azonban ez a verzió valószínűtlennek tűnik. Az ország legfőbb vallási vezetője vizsgálatot rendelt el az állítólagos választási csalások ügyében, Máhmúd Ahmadinezsad elnök pedig Oroszországba utazott.

A hétfői teheráni tüntetésen százezrek vettek részt, a BBC tudósítója "politikai földrengések" minősítette a demonstrációt, amihez hasonló nem történt az elmúlt harminc évben Iránban. A tüntetésen a pénteken újraválasztott elnök, a konzervatív keményvonala Máhmúd Ahmadinezsad és legfőbb riválisa, a mérsékelt reformer Mir Hoszein Múszavi hívei csaptak össze. A Reuters hírügynökség szerint Ahmadinezsad motorbiciklikkel érkező hívei botokkal felfegyverkezve támadtak Múszavi felvonuló támogatóira Teheránban.

Zavargások Iránban (Origo)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gomennasai
2009. június 16. 09:30
És nem csak Irán, hanem az internet történetében is rendkívüli: egész éjjel a Twittert követtem - nem gondoltam volna, hogy valaha megteszem - és ott előbb jutottam érdemi információhoz az eseményekkel kapcsolatban, valamint a forradalom nem kis része - pontosabban a kommunikációs része - itt folyik még most is, az internethasználók nagy nemzetközi összefogásával. Ez nagyon durva :) lásd pl. http://www.nytimes.com/2009/06/16/world/middleeast/16media.html?ref=media http://iran.twazzup.com/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!