AUR-tüntetés: Csoma Botondot megfenyegették, Ludovic Orbant bántalmazták

2023. május 10. 17:20

„Nem kívánom senkinek sem, ami velem történt. Leköptek, szidalmaztak, többször meglöktek, megütöttek, megkönyököltek és belém rúgtak” – állítja a román ex-miniszterelnök.

2023. május 10. 17:20
null

Tüntetést tartott a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) a bukaresti parlament épületénél. Több törvényhozó a plenáris ülés közben kiült a képviselőház tribünje elé, így tiltakozva több napirenden szereplő tervezet ellen – írja a maszol.ro.

A tiltakozók román nemzeti zászlókat lengettek és azt skandálták, hogy „Firea, tudd meg, mi nem adjuk el a gyermekeinket!”.

Az AUR elnöke, George Simion egy facebookos élő bejelentkezésben azt mondta, követelik, hogy vegyék le a képviselőház szerdai ülésének napirendjéről az Országos Gyermekmegfigyelő létrehozásáról szóló, végszavazásra váró törvénytervezetet. A politikus kijelentette, hogy a jogszabályjavaslat „nemzetellenes”, és azzal vádolta meg Gabriela Firea családügyi minisztert, hogy „el akarja adni Románia gyermekeit”.

A bukaresti csendőrség közlése szerint

az AUR mindkét megmozdulása törvényellenes,

ezt a résztvevők tudomására hozták, de a tüntetők nem hagyták el a helyszínt.

A portál arról is beszámol az Agerpresre hivatkozva, hogy az ülésvezető a szavazás előtt felszólította George Simiont, foglalja el a helyét, miközben a politikus azt követelte, bocsássák szavazásra a napirendet, és töröljék napirendről az ott szereplő tervezeteket. Valamint felrótta, hogy egyes képviselőtársai azt állították róla, hogy be van kábítószerezve.

Nem, nem kábítószereztem, ma sem, és máskor sem, Pavel Popescu úr. Önök a szabályzatot megszegve tartják az üléseket, és sértegetnek minket. Mit várnak el tőlünk? Hogy tartsuk be a szabályokat, és beszéljünk szépen, amikor sértegetnek?” – mondta Simion.

 

Forrás: George Simion Facebook-oldala

 

Csoma Botondot megfenyegették, Ludovic Orbant bántalmazták

A maszol.ro közlése szerint Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője azt nyilatkozta az Agerpresnek, hogy az AUR-szimpatizánsok kifütyülték, sőt megfenyegették, amikor a törvényhozás épületéhez érkezett.

Gyalog járok a parlamentbe. Az Izvor utcán jöttem, az épület felőli oldalon, a járdán, és amikor ideértem, a csendőrök azt mondták, hogy nem használhatom az első bejáratot, így a következőhöz tartottam, miközben áthaladtam a tüntetők tömegén. Kifütyültek és meg is fenyegettek, de nem bántottak.

A bejárat felé tartottam, amikor lépéseket hallottam magam mögött, többen szaladtak utánam, de a rendőrök megállították őket. Megengedhetetlen, ami történt” – mondta Csoma Botond.

Csoma Botond hangsúlyozta: nem fél gyalog járni és beszédbe elegyedni az utca emberével, de a tüntetőkről azt mondta, hogy „az AUR által felbujtott és átvert emberek” és semmi sem igaz abból, amit az AUR állít a parlamentben szerdán szavazásra bocsátott törvényekkel kapcsolatban.

Engem nem bántottak, de biztos vagyok benne, hogy ha nem lettek volna jelen a csendőrök, velem is lökdösődtek volna, talán meg is ütnek” – nyilatkozta a képviselő, értetlenül állva a történtek előtt. „Végső soron, ez egy törvénytelen tüntetés, nem is értem, hogy tarthatták meg” – jegyezte meg.

A portál kifejti: Ludovic Orban ex-miniszterelnök, jelenleg független parlamenti képviselő szerdán arról számolt be az alsóház plénumában, hogy a csendőrök nem engedték be a honatyáknak fenntartott bejáraton, és amikor egy kerülőúton a szenátuson keresztül próbált bejutni az épületbe, bántalmazták az AUR tüntetésének résztvevői.

„Nem kívánom senkinek sem, ami velem történt. Leköptek, szidalmaztak, többször meglöktek, megütöttek, megkönyököltek és belém rúgtak”

– jelentette ki a politikus, aki szerint a tüntetők között elvegyült AUR-os törvényhozók uszították a „hivatásos verőlegényeket” ellene.

Ez nem demokrácia, nem így kell kiállni a nézeteinkért. Nem úgy kell kiállni, hogy csavargókat, semmirekellőket és bunyósokat verbuválva megtámadjuk azokat, akiknek más a véleményük. Ma én jártam meg, holnap bármelyik eltérő véleményű polgár megjárhatja” – fogalmazott Orban.

 

Nyitókép: George Simion videója

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MyOp
2023. május 11. 12:06
Eredeti csobán tempó. Nincs mit szépíteni, a csobánságnak nincs kultúrája nem is volt, honnan is lenne. Ezért volt történelmi hiba megalkotni Romániát, legalábbis az 1920 utánit. Persze, ezek sok évszázadon keresztül valamelyik kultúra árnyékában éltek. Főleg a magyarok, a Magyar Királyság kedvezett sokat nekik és persze az ausztriai ház, hogy aztán hálás köszönet képen pont e kettő gyűlölete váljon az úgynevezett nemzeti identitásuk egyik sarokkövévé. Szaporodtak is rendesen. Aztán ott volt bizánc, az oszmán, a cári orosz és végül a francia kultúra. Ezek mind atyáskodtak felettük, de egyikből sem tudott az eredeti, pásztorkodással foglalkozó csobánság meríteni. Létezett egy szűk elit, kizárólag idegen származású, akik egyfajta európaiságot és civilizált kultúrát képviseltek, de a kommunista éra ezt kegyetlenül kiirtotta, így ma már csak hírmondó, ha akad közülük. tehát maradt a csobánság és az őket sötétségben tartó ortodoxia. Ezek aztán hol bocskorban, hol gumicsizmában hordákba verődve megjelennek időnként valamelyik politikusuk hívására és jól elvernek mindenkit, akik esetleg egyedül vagy netán kevesebben vannak mint ők. Nyilván azt is tudni kell, hogy ez nem vezet soha sehová, mert soha senkinek, még saját politikusaiknak sem érdekük változtatni a csobánság állapotán, hiszen akkor elveszne a bunkósbot a kezükből. Így nem marad más, csak az a megoldás, amit már nagyon sok csobán meglépett, hogy lelép Romániából és elmegy valamelyik nyugati országba eprészni.
Tikkadt Szöcske
2023. május 11. 08:35
G.Simion egy pszichopatológiai eset. Ennek dacára ( vagy pont ezért ) a beteges képzelgeseivel, kirohanásaival, xenofób hazaféltésével nagyon könnyen képes befolyásolni az arra fogékonyakat. Óriási veszélyt jelent az amúgy is rettentően vérszegény és életképtelen, kizárólag saját zsebre dikicselő, vezetésre alkalmatlan román politikai életre, az istenadta nép kárára.
Fittyom
2023. május 11. 07:32
Ez a Simion egy bizonyítottan a KGB-vel szövetkező, náci elveket valló gazember. Ő és az őt körülvevő szaralakok állnak pl. az úzvölgyi katonatemető feldúlása, a különböző nacionalista tüntetések magyarlakta területeken megszervezése és sok más hasonló megmozdulás mögött. Azért van ott, hogy csinálja a cirkuszt. És egyre nő a tábora. Ha ezek bekerülnek a román kormányba, akkor sötét napok következnek a szó minden értelmében.
LancelotDuLac
2023. május 11. 01:32
Orbán politikájának hozadéka!! Megérdemlik!!! Kár, hogy nincs halott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!