Aki azt állítja, ideológiamentes médiát csinál, nem mond igazat – összecsapott az Átlátszó és a Transzparens alapítója

2023. május 15. 09:21

Több évnyi pereskedés után a Transzparens Újságírásért Alapítvány és az Átlátszó alapítója, Partos Bence és Bodoky Tamás leültek vitázni az újságírás alapértékeiről és médiafinanszírozási kérdésekről. Továbbá arról, hogyan lehet megmenteni az újságírás presztízsét. Partos szerint nem tekinthető függetlennek a nyugati donorok által finanszírozott újságírás, míg Bodoky úgy véli, külföldről nem cikkeket rendelnek.

2023. május 15. 09:21
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Partos Bence és Bodoky Tamás hosszas vitát folytatott online és több személyes beszélgetés alkalmával, melynek szerkesztett összefoglalója az Átlátszó és a TUA weboldalán egyaránt megjelent – áll a Transzparens Újságírásért Alapítvány közleményében. 

„Telex – csak tőled és az amerikai demokratáktól függ”

Bodoky már a vita elején azt kifogásolta, hogy a Transzparens kizárólag a kormánykritikus sajtóval foglalkozik, a kormánypárti médiával nem. Partos ezt az állítást konkrétumokkal cáfolta meg, hivatkozza azon elemzésüket, ahol a jobboldali sajtó közösségi médiában való költéseivel foglalkoznak, illetve azon írásukat, ahol ezen médiumok finanszírozásával kapcsolatban írnak. 

Partos szerint az „egyik oldalon van egy jobboldali politikai-szellemi közösség, ami célnak tekinti, hogy különböző csatornákon eljuttassa világnézetét, politikai értékrendjét a társadalomhoz. E tekintetben transzparensen jár el. A másik oldalon pedig azt látjuk, hogy

A Transzparens alapítója szerint a Telex esetében a szlogenjüket úgy kellene módosítaniuk: „Telex – csak tőled és az amerikai demokratáktól függ.”

Bodoky a magyar médiarendszer finanszírozásával kapcsolatban kifogásolja, hogy a magyar állam csak az „értékalapú”, vagyis a kormánypárti propagandasajtót támogatja (azt viszont rendkívül bőkezűen), a kormánykritikus, vagy a hatalmon lévő politikusok munkáját egyszerűen csak ellenőrizni és bírálni kívánó sajtó kénytelen volt új üzleti modellek után nézni. 

Partos viszontválaszában megemlítette, Németh Péter, a baloldali Népszava főszerkesztője nemrégiben épp a Transzparensnek azt nyilatkozta, ha nem kapnának állami hirdetéseket, megszűnne a lapjuk. 

Hamisnak bizonyul a közösségi finanszírozás narratívája 

Bodoky kiemelte:

az Átlátszó volt az egyik első olyan orgánum, amelyik közösségi finanszírozási lábat is beépített a fenntartásába.

„Az Átlátszó, s később a mi példánk nyomán sokan mások ezért azt a megoldást választották, hogy a tartalom az interneten bárki számára ingyen hozzáférhető, de intenzíven kampányolunk az olvasói hozzájárulásokért, támogatásokért, szja egyszázalékos felajánlásokért” – fogalmazott az Átlátszó társalapítója.  

Partos Bence kérdésére azonban elismerte, kizárólag olvasói támogatásokból még az Átlátszó sem képes fenntartani saját magát. 

Nem ad pénzt, akinek nem tetszik Hont leigazolása

„El kell ismernem, hogy ebben van valami” – így reagált az Átlátszó társalapítója Partos újságírói függetlenséggel és objektivitással kapcsolatos eszmefuttatására, miszerint aki azt mondja, hogy Magyarországon független és objektív újságírást csinál, az egész egyszerűen nem mond igazat. 

Bodoky elismerte azt is, olvasóik és támogatóik sokszor jelentősen bele szeretnének szólni az Átlátszón megjelent tartalomba. Olyan szinten, hogy többen támogatásuk megvonását is kilátásba helyezték a kormánypártisággal egyébként nehezen vádolható Hont András alkalmazása miatt – dobott be egy konkrét példát az újságíró.

A teljes vita ITT érhető el.

Nyitóképünkön Bodoky Tamás és Partos Bence (forrás: Transzparens)

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. május 15. 10:53
Függetlenobjektív oldalon sikerült olyanra tranírozni a saját buborékot, hogy egyfelől meg kell óvni az olvasóikat a saját narratívába nem illő/zavaró tényektől, másfelől pedig az ő akaratuknak megfelelő (azaz a piaci igényeknek megfelelően) hagvéteű cikkeket szabad csak írni. Csak ez már nem független újságírás. De az meg általában mindenkinek kellemetlen és kevesebb lóvéval is jár. Sosem azt kértük, hogy ne legyen ellenzki sajtó. Mi elfogadjuk a létezését és talán még valami minimális szükség is van rá és amúgy is belefér a sajtószabadságba. Csak ne kérjék ki maguknak, hogy ők függetlenek. Ha minden lmbtq embertől elvárja a mozgalom, hogy coming outoljon és legyen büszke szexuáli identitására, akkor a lisi is legyen büszke lipsiségére.
patópál
2023. május 15. 10:32
"Bodoky elismerte azt is, olvasóik és támogatóik sokszor jelentősen bele szeretnének szólni az Átlátszón megjelent tartalomba." Ez az a sajtószabadság, amiről folyton beszélnek? "Olyan szinten, hogy többen támogatásuk megvonását is kilátásba helyezték a kormánypártisággal egyébként nehezen vádolható Hont András alkalmazása miatt" Ez meg a tolerancia és a vélemények sokszínűsége, ha jól tévedek.
Karvaly
2023. május 15. 10:31
Teljes mértékben igaza van Partosnak. A jobboldali média mindig is nyíltan jobboldali értékek mentén publikált. A baloldali média az, amelyik önmagát "függetlennek és objektívnek" állítja be, úgy csinálnak, mintha nem politizálnának, hanem az egyetlen létező igazságot írnák le, de aztán valahogy mindig a globálbal fősodor jön ki belőle.
Gullwing
2023. május 15. 10:30
Ezeknek az a baja hogy rajtuk kívül más is létezik... Ezt szokták meg ebben, szocializálódtak, és azt hiszik ez a világ végéig tart. Nekik ez jár... hát nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!