Gyurcsány az évértékelőjén is a spirituális vezető szerepére és a baloldal élére tör – elemző a Mandinernek

2023. február 12. 23:30

„Nem kétséges, a nyájas szavú farkas csak addig tartja magán a báránybőrt, amíg a bárányokat mind felfalja. De igazából neki már a nagymamán jár az esze” – mondta lapunknak Perlaky-Papp József nyilvánosság-stratéga Gyurcsány Ferenc minapi évértékelő beszédéről. Elemzésünk.

2023. február 12. 23:30
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

„A beszéd stílusának jót tett az influenza. Gyurcsány mindig hajlamos volt a túlzásokra: túl vehemens fogalmazás, túl széles gesztusok, túlságosan széttartó tónusok, túljátszott szerep, teátrális játék. Az influenza ezt jól moderálta, egy fogyaszthatóbb előadásmódot láttunk a DK elnökétől” – fogalmazott lapunknak Perlaky-Papp József nyilvánosság-stratéga, akit Gyurcsány Ferenc minapi évértékelő beszédéről, annak főbb üzeneteiről, a tisztújítással megspékelt kongresszusról kérdeztünk. A szakértő szerint Gyurcsány jó szónok, most is szabadon beszélt, közvetlennek mutatta magát, ez a retorika. Vagyis a show.

Gyurcsány Ferenc beszédéről

„A tegezős formával igyekezett egy jó hangulatú közösség benyomását kelteni, hogy minél vonzónak mutathassa a pártját. Olyan vezetőnek ábrázolta a beszéddel magát, mint aki befelé kedélyes és közvetlen ám kifelé, az ellenfeleivel szemben határozott és kérlelhetetlen. A párt háttérbe vonuló nagy öregjei felé tett gesztus is a saját értékeit megbecsülő közösséget igyekszik felrajzolni, ahol a szépkorúaknak becsülete van” – részletezte.

Perlaky-Papp kifejtette: a DK-s politikus a személyiségének megfelelően a beszédben Európát sokszor megidézte, ezzel igyekszik elfoglalni mindazt a szimbolikus területet, amelyet a fogalom jelenthet. „Ha már ellenfele, a kormány annyit hadakozik Brüsszellel, itt Gyurcsány politikai szimata lehetőséget érez.

Láthatóan Gyurcsány offenzívában érzi magát a retorikai térben is, hiszen feltűnően sokszor előkerül a beszédében a haza szó: az ellenzéki összefogásba tavaly becsábított Jobbik szavazók számára is otthont kínál.”

Mi a Gyurcsány-párt célja a beszéd alapján?

A szakértő szerint a rendezvény elemei, a kommunikáció megkomponálása és a beszéd jó összhangban mutatják a stratégiai szándékot. „Gyurcsány úgy mutatja be a DK-t, mint az egyetlen pártot amelyik győzelemre viheti az  Orbán-elles frontot. A beszéd előtt egyenként üdvözölte a házigazda a DK-ba átigazolt baloldali politikusokat. Ez a DK-s erőtér felé áramlásnak a demonstrációja volt. Ez nem jelent sok jót Budapest főpolgármesterének sem. Ezzel az erődemonstrációval a jóval közvetlenebb befolyásra való igényét jelentette be Gyurcsány. Az eddigi dominanciát meghaladta az idő. A szónoki pulpitusfelirat friss üzenet a választási eredmény miatt reményvesztett baloldali ellenzék támogatóinak: újra elérhető az elveszett remény.

– így Perlaky-Papp.

Hozzátette: egy évértékelő beszédnek mindig van üzenete a sajátok felé, az ellenfél számára is, de itt most a legfontosabb üzenet a DK-n kívüli baloldalnak szólt: formálódik a kérlelhetetlen és esélyes Orbán-ellenes pólus. Ez magyarázza az átigazolásokat, a DK-ba történő belépési hullámot. Gyurcsány ezt sugallja:

Miben volt más Gyurcsány 2023-as évértékelője, mint a korábbiak?

De mennyire illeszkedik ez a mostani produkció az elmúlt időszak DK-s kommunikációjába, az ismert tervek közé, s mik az új elemek? – vetettük fel. Az elemző szerint Gyurcsány sok mindent kipróbált már, hogy megszabaduljon Őszöd terhétől. Volt már „csakazértis ellenfél”, a „gyurcsányságból” próbált büszke identitást formálni, legutóbb összefogott, elbújt egy friss jelölt mögé, most a felesége által felemelt zászló alatt menetel. De Őszöd mindvégig, mint a levakarhatatlan árnyék követte, jegyezte meg az elemző.

„Gyurcsány már abban a korban van, amikor akkor is bölcselkedik az ember, ha nincs hozzá elegendő muníciója, a kor inspirálta belső igény ez. A közösségi médiában sokszor sejtelmes, talányos mondatokkal megjelenő, időnként verselő karaktere most éppen filozófiai arcélét is megmutatta: a létezés szabad foglyai vagyunk megállapításával” – magyarázta.

Gyurcsány-retorika: Gyurcsány a főnök

Perlaky-Papp úgy véli, a közösség vezetőjeként nem csak politikai, hanem azon túlmutató iránymutatást is adni kíván. Láthatóan megirigyelhette ellenfelétől a spirituális vezetői szerepet, úgy gondolja akkor teljes az ellenpólus, ha ennek betöltését is megkísérli. Annyi mindenképpen javára írható, hogy tanul ellenfelétől, igyekszik letapogatni a baloldali néplelket. „Nem kétséges, a nyájas szavú farkas csak addig tartja magán a báránybőrt, amíg a bárányokat mind felfalja. De igazából neki már a nagymamán jár az esze” – fogalmazott.

Nyitókép: Mátrai Dávid/Mandiner

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Phm045
2023. február 13. 13:35
Nem értem, hogy erről a szarhalmazról miért kell egyáltalán szót ejteni? Mát tég a sitten kellene rohadnia a bolgár tehénnel együtt. ..........
Palatin
2023. február 13. 11:46
A DK (Deklasszált Kommunisták) 10 pontja: 0. Minden hatalom a DK-é, mindent betiltunk, megszüntetünk, amit a Fidesz csinált. 1. A DK nem ellenzék, hanem a magyarok ellensége! 2. A Fidesz támogatóit kiközösítjük, leköpjük! 3. A Fidesz vezetöit lámpavasra húzzuk! 4. A magyar identitást eltöröljük a föld felszínéröl! 5. Új alkotmányunk lesz a liberál-bolsevizmus szellemében! 6. A magyarok egyedüli vezetö pártja, az ország esze a kultúra diktálója, az ország vagyonának kezelöje a DK! 7. Gyurcsány az unió örökös helytartója! 8. Az életszinvonal a DK-hoz való hüség függvénye! 9. Mindenben a brüsszeli birodalmat követjük, bármilyen áldozatokkal jár is az! A brüsszeli birodalomért és a DK-ért Gyurcsánnyal elöre!
Palatin
2023. február 13. 11:31
Ebben az országban nem fognak a gyurcsány-mócsingok mégegyszer tombolni. Kinyuvasztjuk öket. Gyurcsány csillaga zuhanóban van, erösen szenilizálódik az istenadta, ma már ö nem más, mint egy bohóc. Klára meg a Bohócné. Ferenc testvér hallgasd meg dalom. Azt mondom néked, fő a nyugalom. Hisz popsid körül nagy a forgalom, Akolodban is van trágya, friss alom. Bizony magasztos erény az irgalom. De neked az nem jár, úgy gondolom. Nem erősséged az építő szorgalom. Bennünket felráz tőled a borzalom. Szektád egy csődöt termelő malom, Legyen veszted az átkos fogadalom: Hogy támadjon ellenünk a birodalom. Amiért jussotok lesz gyász és siralom. Nekünk nem kell stressz és izgalom. Tünj el tüstént, némán a valogadon, Amig erre még megvan a jó alkalom. Fedjen be téged egy békés sírhalom.
Palatin
2023. február 13. 11:29
Fecó újabban verselget. A verset, ami rá a legjobban passzol, azt Juhász Gyula tudná a legtalálóbban megírni, ha élne, "Milyen volt böszmesége..." címmel, valahogy így: Milyen volt böszmesége, nem tudom már, De október haván e barbár eszemben jár. Saját sortüzét nézvén, mint részeg gúnár, Lelkében minden találatra szólt egy fanfár. Milyen volt böszmesége nem tudom már, De ha látom e kajlán vigyorgó szerzetet, Szívem sajog, sajnálom e mulya nemzetet, Miért hagyja még öt, miért oly palimadár? Milyen volt böszmesége nem tudom már, De ha arra gondolok, hogy ez a bösz lator, - Ha népem, ne adja Isten, lenne oly botor -, Repetázna, várna ránk a sors, a bús, a sivár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!