Zacher Gábor tanácsai a másnaposságra: izotóniás ital, taktikai hányás

2023. január 01. 11:51

A toxikológus elmondta, mi a teendő, ha valakinek túl erősre sikeredett a szilveszter estéje.

2023. január 01. 11:51
null

Zacher Gábor szerint a másnaposság elkerülésére a legjobb módszer, ha keretek közé van szorítva az alkoholfogyasztás, ám megosztott pár tippet arra az esetre, ha ez mégsem sikerülne. Azzal kezdte, hogy semmiképp se éhgyomorra történjen az ivás, ugyanis 

„ha egy jó kis csülköt megeszik az ember, akkor az alkohol lassabban szívódik fel, mintha valaki üres gyomorra betol egy szénsavas italt, koktélt vagy valami töményet”.

Állítása szerint a tejfölnek lehet jótékony hatása, mert vakolatként óvhatja a gyomornyálkahártyát. Ezzel szemben a savanyú uborka és káposzta tovább fokozhatja a gyomorégést. Az Indexnek elmondta, érdemes odafigyelni a megfelelő folyadékbevitelre, ugyanis az alkohol tágítja a perifériás ereket,

így az ember sokat izzad, ráadásul a hányás plusz folyadékveszteséget jelent.

Kijelentette, hogy a víz helyett az izotóniás italok fogyasztását javasolja a másnaposság kezelésére, ugyanis ezekkel azokat az ionokat és nyomelemeket is lehet pótolni, amelyeket az ember alkoholfogyasztáskor elveszít.

Véleménye szerint hibás a felfogás, mely szerint a gyorséttermi ételek jelentik a megoldást, ugyanis nincs abban semmi szakmaiság, hogy az majd felszívja az alkoholt. 

– mondta, majd azzal folytatta, ha az ember már elkezd émelyegni az alkoholtól, akkor elképzelhető, hogy a taktikai hányás segíthet.

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

Összesen 144 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akiaki
2023. január 02. 12:59
csókolom doktorúr! a covid veszély ugye még fenáll, ahogyan teccet is figyelmeztetni bölcsen, az utóbbi évben, többször is! meglesz a böjtje!
fogas paduc
2023. január 02. 09:33
Szóval: cukros ital és B1 vitamin. A tejföllel vigyázni kell, mert zsíros, ezért az epeutakban nyomásfokozódást hozhat létre ( az alkohol úgyszintén), ami előszobája a hasnyálmirigy gyulladásnak. Az alkohol baromira gyorsan felszívódik, ezért főként a másnapi hánytatás értelmetlen és káros. Az alkohol gyors lebontásához, illetve az általa létrehozott ketontestek gyors eltüntetéséhez, továbbá az alkohol okozta alacsony vércukorszint megszüntetéséhez: cukor, folyadék és B1 vitamin kell.
powerage
2023. január 02. 08:05
Kedves Mandiner szerkesztők. Lehetne egy olyan kérés, hogy ha ezt a szerencsétlent linkelitek, akkor ne tegyétek ki a grindr profilképét az írás mellé? Vagy legalább valami korhatár ellenőrzést rakjatok ki elé.
kujon
2023. január 02. 05:01
Meg olyan is van, hogy alkoholt csak mértékkel és tartózkodással szabad fogyasztani. Kollégista értelmezés: Mérték a vödör, tartózkodás az asztal alatt! :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!