Íme a lista: ez a világ tíz legerősebb hadserege jelenleg!

2023. január 21. 09:06

Az oroszok még mindig a másodikok, az ukránok feljöttek, hazánk is egyre feljebb kúszik.

2023. január 21. 09:06
null

A Portfolio arról ír, hogy a Global Firepower minden évben elkészíti az úgynevezett „Powerindex” alapján összeállított listát a világ legerősebb haderőiről. A listát kritizálják amiatt, hogy nem veszi figyelembe egyes haderők technológiai, szervezettségi és képzettségi színvonalát, sem a stratégiai fegyverarzenált, pusztán egyes haditechnikai eszközök számát és az országok gazdasági, földrajzi adatait vizsgálják, írják.

Az idei lista már az orosz-ukrán háború alakulás alakulása miatt is érdekes: a GFP elemzői úgy látják, hogy Oroszország továbbra is a világ második legerősebb hadereje, Ukrajna viszont a 15. helyre jött fel. Magyarország a listán jelenleg az 54. helyet foglalja el,

az elmúlt években lassan, de biztosan kúsztunk felfelé a rangsorban.

A Portfolio hangsúlyozta: az ukrajnai háború súlyos orosz eszközveszteségei miatt feltételezhető volt, hogy a második helyről kitúrja őket Kína, Oroszország pedig a harmadik helyre csúszik vissza. Ez azonban nem történt meg, írják, most a legerősebb hadseregek, haderők listája a GFP szerint így néz ki:

1. Amerikai Egyesült Államok

2. Oroszország   

3. Kína   

4. India   

5. Egyesült Királyság   

6. Dél-Korea   

7. Pakisztán   

8. Japán   

9. Franciaország   

10. Olaszország

A tavalyi listához képest minimálisan változott a rangsor, teszik hozzá: az Egyesült Királyság és Pakisztán feljebb, Franciaország és Japán lejjebb került.

Hogy áll Magyarország?

A Portfolio megírta: Magyarországot az 54. helyre sorolja a GFP, hazánk a listán folyamatosan kúszik felfelé, ahogy

a honvédelmi- és haderőfejlesztési program eredményei szép lassan kezdenek beérni.

2020 és 2022 közt 55. helyen voltunk, 2019-ben 57. helyen.

A GFP szerint Magyarország 55 ezer katonával rendelkezik (ebből 23 ezer fő az aktív állomány),  57 repülőgépünk van, ebből 12 vadászgép, 35 helikopter, 176 tankunk van (ebbe biztosan bevették a raktáron lévő, aktív állományból kivont T-72-esket is, írják),10 önjáró tarackunk és 295 vontatott tarackunk van (utóbbi is nagyrészt raktári készlet), összesen a GFP szerint a Magyar Honvédség 7128 szárazföldi katonai járművel rendelkezik (ebben jó eséllyel minden benne van a szolgálati autóktól kezdve egészen a tankokig, írja a Portfolio).

Fotó: A Magyar Honvédség újbeszerzésű Leopard 2A4HU harckocsija a német Krauss-Maffei Wegmann (KMW) GmbH & Co. KG. müncheni gyárában tartott bemutatón 2020. július 3-án. MTI/Koszticsák Szilárd

 

 

 

Összesen 160 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Prpeller
2023. január 22. 08:58
Az orosz hadsereget mennyire nem szabad lebecsülni, mert sokkal erősebb, mint azt az ellenzői gondolják, bár sokkal gyengébb annál, mint amit pedig a boldog kádári korszellemben ragadt szerelmesei gondolják.
putyliorkok
2023. január 22. 07:11
Na ne komolytalankodjunk már az ork patkányok a százas listára se férnének fel :D
Ricsibmf
2023. január 21. 23:35
Teljes lista: https://www.globalfirepower.com/countries-listing.php
somatic335 - Legyetek bátorak
2023. január 21. 23:24
Oroszország Ukrajnában is a második legerősebb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!