Schengen-botrány: a romániai magyarok a korrupt politikát és nem Ausztriát hibáztatják

2022. december 11. 15:31

Keserűek az erdélyi magyarok is Románia schengeni zónához való csatlakozásának megvétózása miatt.

2022. december 11. 15:31
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Egész Romániát felháborítja, hogy megvétózták az ország schengeni csatlakozását, de az ott élő magyarok közül nagyon sokan nem Ausztriát szidják emiatt, hanem a politikusokat teszik felelőssé a döntés miatt.

Az RMDSZ Facebook-oldalán

Kelemen Hunor elnök – egyben miniszterelnök-helyettes – ugyan gyalázatos döntésről ír,

szerinte „Ausztria vétója helytelen, erkölcstelen, észérvektől mentes, szégyentelen politikai játszmára vall. Igen, gyalázatos ez a döntés, amely valamennyi romániai állampolgár, az ország területén élő valamennyi közösség ellen irányul”, de a kommentelők ezzel a megállapítással nem feltétlenül értenek egyet.

Egyikük azt írja, „mennyire fájdalmas mikor »hatalmasabb« politikusok nevetségessé teszik egy-egy ország korrupt politikusait, mikor szembesítik őket 32 év gyalázatos tevékenykedésének következményével.

bármilyen téren, csoda lesz ha valamikor is beveszik az országot a schengeni övezetbe.”

Más úgy fogalmaz, „ha nem volt baj a sógorokkal, amikor az ország kőolajtartalékait és faállományát potom áron megszerezték, akkor most miért van baj a schengeni vétóért?”

Azt, hogy Románia erdeit az osztrákoknak adják el olcsón, többen is romániai politikusok a szemére veti. Egy kommentelő nagyon felháborodott: „Jellemző! Jól megtanultátok a parlamentben! Ti soha semmiért nem vagytok felelősek. Mindig mások. Szégyen!”

Van, aki kicsit viccesebbre vette a figurát, mondván, „anno a románok megették a hattyút náluk és az osztrákok ezt nem felejtették el, így ez lett a következménye”. Egy olvasó pedig a kommentek alapján meg is jegyzi, hogy kezdenek az emberek az RMDSZ-től elfordulni, amit meg is ért,

más viszont azokat nem érti, akik a döntésen csodálkoznak.

Az egyik facebookozó pedig azt követeli, hogy ne sanyargassák a népet, a korrupció, a sok csalás, lopás, hazugság miatt „mindenkinek elege van belőletek” – fogalmaz.

Van azonban, aki szerint „már megy a fenyegetőzés a román tv-csatornákon...... jellemző! Kíváncsi vagyok, hogy a következő Sepsi v. FK Csíkszereda meccseken tovább megy a magyargyűlölet ... ordítozás, büntetlenül?? – írja a kommentelő.

 

Nyitókép: Ausztria bukaresti nagykövetsége előtt román tüntetők 2022. december 9-én, miután Ausztria nem járult hozzá Románia csatlakozásához az Európai Unió schengeni övezetéhez.MTI/EPA/Robert Ghement

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszt
2022. december 12. 10:13
Magyarország is lassan ki lesz baszva a schengeni határokon túlra, szintén a sok korrupció, az orosz kémbank, az orosz kémek, és a mutyis letelepedési kötvények okán... Talán még megbízhatatlanabbak vagyunk, m a románok!
smarton84
2022. december 11. 21:45
Az RMDSZ maga a román kormány. Ha korrupcióval vádolja a kormányt, akkor le kéne mondaniuk.
Kecmec
2022. december 11. 17:15
Miért vagytok elégedetlenek, már az is nagy eredmény, hogy az unióban vagytok.....hab a tortán,hát ez most nem jött össze....
nempolitizálok
2022. december 11. 17:14
Az eurolibsiknek a román jogállammal természetesen nincs gondjuk. A korrupcióval pláne nincs, hiszen a románok visszaoszthatnak rendesen. Ott ez természetes, aki ingyen pénzt ad, jár belőle neki vissza.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!