Vádat emeltek Völner és Schadl ellen: nyolc évet kértek a volt államtitkárra

2022. október 24. 13:00

Korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt nyújtottak be vádiratot Schadl György és 21 társa, köztük Völner Pál ellen a Fővárosi Törvényszéken.

2022. október 24. 13:00
null

A vádirat szerint Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke 2018 májusa előtt korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárával. Ennek keretében Schadl György jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt - 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot - adott a politikusnak, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását az őt vesztegető személy érdekeinek megfelelően gyakorolta - közölték.

Schadl György vezetői pozíciójából, valamint a Völner Pállal fennálló korrupciós kapcsolatából eredő befolyására hivatkozással hét társával előzetesen megállapodott abban, hogy eléri, önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapjanak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy teljes egészében visszakérte tőlük - írta a főügyészség.

A vádirat a 22 vádlott egyéb - korrupciós, gazdasági és vagyon elleni - bűncselekményeit is tartalmazza. A nyomozó főügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság - beismerés esetén - Schadl Györgyöt 10 év, Völner Pált 8 év börtönbüntetésre, 200 millió, illetve 25 millió forint pénzbüntetésre ítélje, mindkettőjüket 10 évre tiltsák el a közügyektől, a jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozásoktól pedig végleg.

Az ügyészség vagyonelkobzást is javasol velük szemben a jogtalan gazdagodásuk erejéig. Azt is javasolták, hogy - beismerés esetén - négy vádlott letöltendő szabadságvesztést és pénzbüntetést; tizenöt felfüggesztett szabadságvesztést és pénzbüntetést, egy ember pedig pénzbüntetést kapjon.

(MTI) 

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Összesen 171 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ZagerEvans2525
2022. október 25. 11:34
Nógrádi Gy. stílusában. Egy. A vádirat még nem ítélet. Ké'. Biztató, hogy valami már megmozdult. Bár korábban is több esetben törvényes felelősségre vontak jobboldali politikusokat, lehet (mondom: lehet), hogy ez még alacsony találatarány. Há' Balos politikusnak lenni szent és sérthetetlen állapot bármilyen bűncselekmény esetén. Ha fennakad az ügyészség rostáján, röhögve távozik a bírósági tárgyalás végén. Né'. Mondezt 2pofával kellene világgá kürtölnim de úgy tűnik, eldugult a kürt. Tényleg elfogult az ún. igazságszolgáltatás, jól tudják a nemlétező világ6talom féregnyúlványai. Csakhogy ez egy fordított terror. Ami persze demokratikus és liberális, 1 szóval ajrópai.
tanos
2022. október 24. 18:38
T. Tommaso! Ha Völner elég ravasz volt. akkor a korrupcióból származó pénzt már a meggyanúsítás előtt eltüntette. Arról nincs információm, hogy a vesztegetési pénzösszeg erejéig zárolták-e Völner vagyonát.
tanos
2022. október 24. 18:18
T. Rocktoberi Ott a másik "röhögcsélő" akkori államtitkár, ma az árnykormány tagja.
tanos
2022. október 24. 18:10
Ezt írja: Rocktoberi 2022. október 24. 17:56 @Papamaci1957 Zuschlagon röhögcsélt a Dunába lőtt zsidókon. Pár hét és már ült is. Ha megnézi az a hír-tv eredeti felvételét, akkor látja, hogy nem egyedül "röhögcsélt".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!