Most akkor Greta Thunberg mentette meg az atomenergiát vagy sem?

2022. október 12. 17:02

A 19 éves klímaaktivista a minap interjút adott a német közszolgálati televíziónak, melyben arra szólította fel a német kormányt, hogy ne kapcsolja le a még működésben lévő atomerőműveit. Tóth Máté energiajogászt és Kanász-Nagy Mátét, az LMP társelnökét kérdeztük, mit szólnak ehhez: ők leépítenék-e a még működő hazai Paksi Atomerőmű egyes blokkját?

2022. október 12. 17:02
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Greta Thunberg interjút adott Sandra Maischbergernek, a német közszolgálati ARD műsorvezetőjének, az interjú témája az Európát sújtó energiaválság volt. A riporter megkérdezte a 19 éves klímaaktivistát, szerinte hogyan is kéne reagálni az egyre súlyosbodó helyzetre. 

A svéd diáklány szerint elhibázott a német szövetségi kormány terve, mely szerint hamarosan lekapcsolnák a még működő atomerőműveiket, ám hogy biztosítsák az energiaellátást, visszakapcsolnák a szénerőműveket. 

– közölte Greta Thunberg, aki azzal folytatta, hogy a klímaválság következményeit még háborús időkben sem szabad szem elől téveszteni.

Greta mint az atomenergia megmentője

Megkerestük Tóth Máté energiajogászt a témával kapcsolatban. A szakértő a Mandinernek kijelentette: tragédia lenne abból, ha nem lenne atomenergia. Állítása szerint Németország is komoly kihívásokkal nézne szembe, amennyiben nem működnének az atomerőművei.

– szögezte le, majd azzal folytatta, hogy a működő reaktorok nélkül a németeknek nemcsak a gáz-, hanem a villanyhelyzet miatt is aggódniuk kéne.

Az energiajogász ezt azzal magyarázta, hogy a villany és a gáz két teljesen eltérő termék, mert míg utóbbit lehet tárolni, előbbinél még annak ellenére sem lehetséges ez, hogy már vannak akkumulátorok is; huzamosabb ideig, megfizethető áron azok sem képesek raktározni az energiát. 

Fotó: Frederic J. Brown / AFP
Fotó: Frederic J. Brown / AFP

Az energiajogász kijelentette, a megújuló energiával az a probléma, hogy nem jelenthet állandó forrást, ugyanis a szél- és napenergia nem tud természeti okokból folyamatosan ugyanannyi energiát biztosítani. 

– jegyezte meg.

Tóth Máté megjegyezte, az energiaszektor pont az, ahol csak és kizárólag a közgazdaságtannak és a tudománynak kéne teret engedni, nem pedig az ideológiáknak és az érzelmeknek.

– mondta lapunknak a szakértő.

Tóth Máté szerint nemhogy Németország, de még egy Magyarország méretű állam sem teheti meg, hogy egyetlenegy lapra tegyen fel mindent, mint a megújuló. Úgy fogalmazott: hazánk  átlagosan 7000 megawattnyi napi energiaigényét is csak az atomenergiával lehet biztonságosan kielégíteni. 

Az LMP nem szereti az atomenergiát, de nem állítaná le Paks I-et

Megkerestük Kanász-Nagy Mátét, az LMP társelnökét, aki korábban többször is éles kritikát fogalmazott meg az atomenergiával szemben. A zöld politikus a Mandinernek úgy fogalmazott, pártja továbbra is követeli a Paks II. beruházás leállítását, szerintük nincs szükség új atomerőműre. 

A Paks I-es blokkok élettartamuk szerint még egy bő évtizedig futnak, addig van időnk átállni egy olyan áramellátásra, mely nem igényel atomenergiát”

– mondta a Mandinernek Kanász-Nagy, aki azzal folytatta, hogy zöld pártként az LMP az atomenergiát elvi és gyakorlati okokból elutasítja. 

A párt társelnöke lapunknak kijelentette, a német kormány eredeti, a háborút megelőző álláspontjával ellentétben nem áll szándékukban hamarabb leállítani a jelenleg is működő paksi erőművet, azt hagynák a tervezett ideig működni. 

Kapcsolódó

Greta Thunberg: Ne kapcsolják le az atomerőműveket!
Megszólalt a svéd klímaaktivista. BŐVEBBEN...

Megszólalt a svéd klímaaktivista.

Nyitókép: Jonathan Nackstrand/AFP

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pandalala
2022. október 13. 03:28
Gréta a klímahiszti Zsan Darkja! ;-)) Majdenem úgy mint ahogy Beethoven a zene Mozartja!! :D
Zsolt75
2022. október 12. 19:16
Az lmp most megint 130 méteres, 500 tonnás szélkerék -monstrumokkal akarja teleszarni az országot. Olyan zöldek, hogy csak na.
hegyaljai
2022. október 12. 19:14
Valakik a szülők hozzájárulásával felépítették a GRÉTA BRAND-et. Ebben nagy pénz volt nekik, és viszonylag keveset kellett rá költeni a társadalmi hatáshoz képest. Ez a BRAND az utóbbi időben a COVID, meg az ukrajnai háború miatt rosszabbul ment a piacon. Most változtattak. Előhozták a sötétből Grétát, de az eredmény kétes.
madar299
2022. október 12. 19:14
Szánalmas és sajnálatra méltó , ahogyan ezzel az elmebeteggel elbánt a balfasz média !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!