Szakértő: Jelenleg nem reális, hogy Ukrajna megnyerheti a háborút

2022. július 03. 10:07

Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint Ukrajna gyakorlatilag már a legjobban képzett erőit is elveszítette.

2022. július 03. 10:07
null

Öt hónapja tart a háború, a fegyverszállítmányok ellenére Ukrajna mégsem tud jelentős támadást végrehajtani Oroszország ellen. Többek között erről is beszélt Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Ukrajna már a legjobban képzett erőit is elveszítette

Horváth József a beszélgetés során rámutatott, hogy Ukrajna 1992-des megalakulásakor népességét 42-43 millióra saccolták, de azóta nem tartottak népszámlálást. Majd azzal folytatta, hogy az elmúlt években8-10 millióan Nyugat-Európába vándoroltak ki, míg az elmúlt hónapokban közel 8 millióan kerültek orosz fennhatóság alá, 7 millióan pedig elmenekültek,

így egy maximum 20-25 milliós ország áll szemben az oroszokkal.

A szakértő ezt követően felhívta a figyelmet arra, hogy Ukrajna gyakorlatilag már a legjobban képzett erőit is elveszítette, légierejének, szárazföldi haderejének és tüzérségének döntő része megsemmisült. Most érte el az orosz technikai fölény azt a kritikus szintet, hogy könnyebben nyomulnak előre, annak ellenére is, hogy az ukrán katonák hősiesen harcolnak – húzta alá Horváth.

„Fegyverszállítmányokkal rövid távon nem lehet megfordítani a háború menetét”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérései kapcsán Horváth József úgy fogalmazott, hogy

fegyverszállítmányokkal rövid távon nem lehet megfordítani a háború menetét.

Majd megjegyezte, hogyha a beígért nyugati fegyverszállítmányokat leszállították volna, Ukrajna már egy nagyon modern haderővel rendelkezne, ezzel szemben leginkább ex-szovjet eszközöket kaptak, a modernebb fegyverrendszerek döntő része nem érkezett meg, vagy le sem gyártották. A beérkezett fegyvereket az oroszok jobbára megsemmisítik, és az utánpótlási vonalakat is igyekeznek szűkíteni – hangzott el a beszélgetésben.

Zelenszkij elismerte, hogy nagy a baj

Az ukrán elnök beszédében hangsúlyozta, hogy veszteségeket kell okozniuk az agresszornak. Bővebben is érdekel!

Nyitóképen csecsen katonák az ukrán egységektől lefoglalt fegyverekkel a luhanszki régióban. Fotó: GENNADY DUBOVOY / SPUTNIK / SPUTNIK VIA AFP

Összesen 219 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ExMunkatárs
2022. augusztus 15. 05:58
Ez is rosszul öregedett, neobolsevik russzista exbarátaim.
Reszelő Aladár
2022. július 04. 07:43
Kritikus hetek ezek, mert itt derül majd ki, mit is akar majd a világ. Ha a ruszkik nagyobb tempóban tudnak előre haladni, akkor nem éri meg az ukránokat segíteni, simán hagyják őket elvérezni, hiszen ha nem elég a fegyver, hanem katona is kell hozzá, akkor a NATO tagjaira várna a feladat, amit egyrészt nyugodtan lehetne világháborúnak hívni, másrészt otthon el is kell tudni adni, hiszen lesznek áldoztok is. Ha viszont inkább leszállnának a döglött lóról, azt is meg kell magyarázni, ráadásul itt már a szankciók fenntartása is okozhat problémát, hiszen a ha nem lesz mivel fűteni, akkor a morális talapzat eltüzelése után nem marad semmi.
Rocktoberi
2022. július 03. 14:29
Sose volt reális, hogy az ukránok nyerhetnek.
Akitlosz
2022. július 03. 14:26
„Fegyverszállítmányokkal rövid távon nem lehet megfordítani a háború menetét” És? Az idő ingyen van. Ki tervez itt rövid háborút?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!