Túszul ejtették a csernobili atomerőmű személyzetét az oroszok – immár a Fehér Ház értesülései szerint is

2022. február 25. 02:06

A Fehér Ház szóvivője úgy fogalmazott: az USA mélységesen elítéli a túszejtést, valamint azt követeli, hogy engedjék szabadon a dolgozókat – írja az AP.

2022. február 25. 02:06
null

Az AP News folyamatosan frissülő hírfolyamában közölt értesülés szerint Jen Psaki szóvivő kitért arra is, hogy az Amerikai Egyesült Államoknak jelenleg nincsen információja arról, hogy milyen állapotban van az atomerőmű, amely

évtizedekkel minden idők legsúlyosabb atomkatasztrófája után még ma is radioaktív sugárzást bocsát ki.

Ugyanakkor, mint mondta, a túszejtés megakadályozhatja a szükséges karbantartást, ez pedig komoly veszélyeket rejthet magában.

Mint arról lapunk csütörtöki élőzései során több alkalommal is hírt adott, a délután folyamán az orosz csapatok Belarusz irányából behatoltak Csernobil területére, majd alig néhány órával később el is foglalták azt. Az ukrán szárazföldi erők tanácsadója, Aljona Sevcova akkor úgyszintén arról számolt be, hogy

az orosz haderők túszul ejtették az atomerőmű személyzetét.

Sevcova elmondta: „Ha tüzérségi támadások miatt megsérül a hulladéktároló, akkor radioaktív porfelhő boríthatja be Ukrajna, Fehéroroszország és európai uniós tagállamok területét.

 

Nyitókép: Sérült radarrendszerek és egyéb berendezések egy ukrán katonai létesítményben a délkelet-ukrajnai Mariupol városban 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.
MTI/AP/Szergej Gric

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lombi
2022. február 25. 08:51
Jobb így, hogy vigyáznak rá.
elfújta az ellenszél
2022. február 25. 08:21
Ennek így se füle-se farka már megint. Túszul ejtették őket? Váltságdíjat követelnek a karbantartó mérnökök családjától hogy kiszabadulhassanak?
zuriktodor
2022. február 25. 07:56
Idióta. A dolgozókat nem lehet szabadon engedni, mert valakinek vinnie kell az erőművet. Azt nem lehet csak úgy lekapcsolni... Amúgy a ruszkiknak is vannak rá embereik, de nyilván ez a műszak sokáig nem mehet haza.
DonCiccio
2022. február 25. 07:54
Tisztelt kommentelők ! A katonai alapképzésben sem részesültek ne égessék már magukat katonai stratégiai megszólalásokkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!