Varga Judit: Indokolt lenne a magyar kerítés költségeinek megtérítése

2021. november 16. 07:05

A miniszter hangsúlyozta, hogy amíg Magyarországgal szemben a migráció kezelése miatt kötelezettségszegési eljárások indultak, addig Litvániát és Lengyelországot az EU most támogatja.

2021. november 16. 07:05
null

„A fő európai víziónk: erős szövetséget létrehozó erős nemzetállamok, amelyek tisztelik egymást és együttműködnek, nem pedig egy szupranacionális állam, amelyben elvesznek Európa színei” – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter Madridban a Szent Pál katolikus egyetem Európa jövője címmel rendezett konferencia-sorozatának keretében tartott előadásában hétfőn.

„Napjainkban vita zajlik az európai értékekről, ami engem nagyon elszomorít, hogy ezt időnként úgy pozícionálják, mint a jó és a rossz vitája, de ez nem igaz, ugyanazokat az értékeket osztjuk, sőt, vérünkkel harcoltunk ezekért az értékekért, hogy gazdagítsuk az európai sokszínűséget” – hangsúlyozta a tárcavezető.

Felülről kikényszerítve sérülhet sok ország versenyképessége

Mint mondta, tiszteletben kell tartani a tagállamok szabadságát számos kérdésben, mint például a nemzeti identitás vagy a család, de idesorolta a szociálpolitikát, azon belül kiemelve a minimálbér meghatározását.

A tagállamok maguk ismerik legjobban saját helyzetüket, hogy miként tudják teljesíteni saját céljaikat. Felülről kikényszerítve sérülhet sok ország versenyképessége, és szembe mehet a valódi piaci folyamatokkal” – tette hozzá az egységes európai minimálbér tervére utalva.

A 2015 óta képviselt magyar álláspontot egyre többen osztják a kontinensen

A miniszter a felszólalásában ismertette a nemzeti konzultáció magyarországi gyakorlatát, példaként említve, hogy a migrációról folytatott konzultáció révén

a magyar kormány erős alapot kapott álláspontja képviseletéhez az Európai Bizottságban zajló vitához.

Kérdésre válaszolva kitért arra, hogy míg Magyarországgal szemben a migrációs válság kezelése miatt kötelezettségszegési eljárások indultak, addig a jelenlegi válságban Litvániát és Lengyelországot az unió támogatja, és szándékában áll finanszírozni a kerítésépítést a migráció megállítására.

A 2015 óta képviselt magyar álláspontot egyre többen osztják a kontinensen – jegyezte meg, hozzátéve, hogy indokolt lenne az eljárások megszüntetése és felépített magyar kerítés költségeinek megtérítése is, mivel Magyarország Európa határait védi.

(MTI)

Borítókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2021. november 16. 18:04
Az EU kifizette már a méltányos összeget, a rárakódott "alkotmányos költség"-et, és a hasonló munkákon élősködő paraziták szponzorálását már nem hajlandó finanszírozni.
jánosbácsi
2021. november 16. 09:17
Jucus neked nem áll jól törvényességről jogállamiságról hadoválni mert te nem egyszer megpróbáltad kikerülni a hatályos törvényeket.
Kristály
2021. november 16. 08:45
A miniszter asszony erőteljesen kell hogy hangoztassa hogy a Nemzeti konzultáció eredményét hajtja végre a fidesz , hogy ilyen magas szavazati aránnyal csak a fidesz rendelkezik Európában sőt az egész világban. Legyen világós az EP-nek.
Senior
2021. november 16. 08:42
Juci turbóciki, de "érdekse" lenne ha az ottani kerítés építésébe beszállna az EU, miénkbe pedig nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!