Merkel megerősítette, hogy német mentőakcióval tízezer embert akarnak kimenekíteni Afganisztánból

2021. augusztus 16. 15:27

A kancellár hangsúlyozta, hogy a műveletet csakis a kabuli nemzetközi repülőteret biztosító amerikai alakulatok támogatásával lehet végrehajtani.

2021. augusztus 16. 15:27
null

Angela Merkel a Kereszténydemokrata Unió (CDU) választmányi ülésén Berlinben megerősítette az ntv hírtelevízió vasárnapi információit, miszerint a hadsereg egy nagyszabású műveletet keretében akár tízezer embert is kimenthet az iszlamista tálibok ellenőrzése alá kerülő ázsiai országból.    

„A német katonáknak hozzávetőleg tízezer embert kell kimenekíteniük. Egy 2500 fős csoportot már korábban nyilvántartásba vettek, ide a Bundeswehr segítői tartoznak családostól. Egy részüket már eljuttatták Németországba, 600 emberről pedig egyelőre nem tudni, hogy már kijutottak-e Afganisztánból. A másik csoportba többek között emberi jogi aktivisták és ügyvédek tartoznak, ez nagyjából kétezer főt jelent, de őket is a családjukkal együtt kell kimenekíteni” – fejtette ki a kancellár. 

Szükséges a régió támogatása

Merkel kiemelte azt is, hogy a lehetséges menekülthullámok miatt kiemelten fontos az Afganisztánnal szomszédos országok és az egész régió támogatása. Az viszont a táliboktól függ majd, hogy egyáltalán átjárható lesz-e a határ.

A kancellár szerint a „keserű” afganisztáni fejlemények elválaszthatatlanok a washingtoni vezetés azon döntésétől, hogy kivonják az amerikai csapatokat az ázsiai országból, és elválaszthatatlanok a bevonulás előzményétől, az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadásoktól is.

Először Taskentbe, onnan Németországba szállítják a menekülteket

Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszter, a CDU korábbi elnöke a választmányi ülésen ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy a Bundeswehr csakis amerikai támogatással hajthatja végre a mentőakciót. Mint mondta, amíg csak lehet, fenntartják a légi hidat és a lehető legtöbb embert kimenekítik Afganisztánból.

A légierő (Luftwaffe) első szállítógépei hétfő délelőtt indultak egy németországi bázisról. A tervek szerint a művelet központja az üzbegisztáni főváros, Taskent lesz, oda szállítják majd Kabulból a tálibok bosszúja elől kimenekítendő afgánokat és a német állampolgárokat. Biztonságukról a gyorsreagálású hadtest (DSK) ejtőernyős vadász egységei gondoskodnak. A kimenekítettek Taskentből charterjáratokkal jutnak majd el Németországba.

(MTI)

Nyitókép: Dursun Aydemir / Hans Lucas / AFP

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szerintem
2021. augusztus 17. 12:30
Te már csak ne nyúlj semmihez. Tömegek áttelepítgetéséhez főleg ne. Leszerepeltél te már ebben.
Pista6
2021. augusztus 17. 11:46
Orbán ötlete a legésszerűbb hogy a segítséget kell oda vinni , nem pedig az embereket idehozni. Csak ezt a nyugati demokrácia nem támogatja mert nem ők találták ki.
Ben Jeremiah
2021. augusztus 17. 08:00
A légihíd már Sztálingrádnál sem működött. Pedig akkor férfiak vezették a hadsereget. Csak szólok, hogy kár reménykedni. (lesz veszteség, és teljesen feleslegesen.)
Timur Link
2021. augusztus 16. 20:17
Odafelé, hogy ne menjenek üresen, vihetnék a kitoloncolásra ítélt pakikat és indusokat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!