Magyarország az első uniós állam, amely bojkottálja a 2021-es durbani konferenciát

2021. június 28. 12:18

Huszadik alkalommal fogják idén megrendezni Durbanben az ENSZ rasszizmusellenes konferenciáját, ami antiszemita és Izrael-ellenes üzenetek fórumaként működik.

2021. június 28. 12:18
null

Magyarország idén az első EU-s tagállamként jelentette be távolmaradását az ENSZ rendezvényétől – írja a Neokohn a Jerusalom Postra hivatkozva. Az izraeli lap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert idézte, aki a Simon Wiesenthal Központ egyik vezetőjének, Mark Weitzmannak írt levelében indokolta a bojkott melletti döntést.

A magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben, és teljes mértékben elkötelezett abban, hogy garantálja a zsidó nép biztonságát – ezt a nemzetközi fórumokon is következetesen képviseljük”

– írta Szijjártó. Hozzátette: ennek szellemében Magyarország nem támogatta a Durbani Nyilatkozatot sem, amit tavaly év végén fogadott el az ENSZ Közgyűlése.

Ahogy az izraeli lap felidézi, több ország – köztük az USA, Kanada, Olaszország, Ausztrália, Izrael és Németország – is bojkottálta már a rendezvényt korábbi években. 2011-ben összesen 14 ország demonstrált ilyen úton a dél-afrikai városban megrendezett esemény ellen.

A konferencia nyilatkozatának első tervezete egyenlőségjelet tett a cionizmus és rasszizmus között, ami azonnal az USA és Izrael kivonulását vonta maga után. Végül a tervezetből kivették a cionizmusra vonatkozó részt, de az izraeli-paleszin konfliktus továbbra is az egyetlen megnevezett példája a „rasszizmusnak, faji diszkriminációnak, xenofóbiának” a fórum listáján.

Múlt héten az Egyesült Királyság jelentette be, hogy – az USA-hoz, Kanadához és Ausztráliához hasonlóan – nem vesz részt szeptemberben a konferencián. Továbbá sajtóhírek szerint hamarosan Franciaország is távolmaradását jelenti be, egy német külügy egyik képviselője pedig nemrég azt mondta, hogy Berlinben sem döntöttek a kérdésről véglegesen.

Gilad Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete a hónap elején azt mondta, tervben van egy alternatív konferenciaesemény megszervezése, ahol érdemben kívánnak foglalkozni a rasszizmus okozta kihívásokkal.

Nyitókép: Vlagyimir Asztapkovics / Sputnik / AFP

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2021. június 28. 14:45
Helyes. Ugyan a lipsik szemében mi még attól antiszemiták maradunk, ha náluk éppen gyilkolják őket, de ezt le kell szarni.
MayorAnna
2021. június 28. 14:24
Vissza kéne venni egy hangyányit már a magyar kormánynak ebből a túljátszott, eminens zsidóbérenc szerepből.
silenceCZ
2021. június 28. 14:21
Ideje volt. Furcsa, hogy a néger rasszizmus fellegvárában van rasszizmus elleni konferencia, bár már kezdjük megszokni, hogy a liberálisok szellemi fogyatékosak.
makám
2021. június 28. 14:13
"A magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben, és teljes mértékben elkötelezett abban, hogy garantálja a zsidó nép biztonságát – ezt a nemzetközi fórumokon is következetesen képviseljük" meglesz ennek a böjtje nagyon hamar...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!