Ezt tudjuk eddig a nizzai merényletről

2020. október 30. 19:09

Szeptemberben Európába érkezett illegális bevándorló fejezett le egy idős asszonyt és ölt meg két másik embert a nizzai templomban. A merénylő családja állítja: nem feltételezték róla, hogy ilyen szörnyűségre lenne képes. Összeállításunk.

2020. október 30. 19:09
null

A térfigyelő kamerák tanúsága szerint az elkövető október 29-én, csütörtök reggel 6 óra 47 perckor belépett a nizzai pályaudvar épületébe, ahol apróbb változtatásokat eszközölt öltözetén: kifordította kabátját, cipőt cserélt. A pályaudvarról 8 óra 13-kor távozott, s átment a 400 méterre lévő Notre Dame-templomhoz, ennek bejáratán 8 óra 29-kor lépett be. A templomban a terrorizmusellenes főügyész szerint mintegy félóráig tartózkodott, ezalatt támadt rá három áldozatára. 8 óra 50-kor női kiabálás riasztotta a templom előtti utcán tartózkodókat: „Fussanak! Fussanak! Halottak és sérültek vannak itt!” 8 óra 54-kor egy vérben ázó asszony menekült ki a bazilika oldalsó bejáratán, és egy közeli kebabozóban húzta meg magát, ott azonban nem sokkal később belehalt sérüléseibe –

halála előtt azt kérte az étterem tulajdonosától, mondja meg a gyerekeinek, hogy szereti őket.

Három perccel azután, hogy a templomból kimenekült a sérült asszony, egy járókelő bejelentése nyomán hat rendőr érkezett ki a templomhoz. Ketten a főbejáraton hatoltak be a bazilikába, míg a többiek egy oldalsó bejáraton, a sekrestyén keresztül behatolva a terroristával kerültek szembe, aki „Allah akbar”-t kiáltozott, s késével fenyegette őket. A rendőrök sokkolót, majd lőfegyverüket bevetve ártalmatlanították az elkövetőt, akit a hasán, a lábain és a vállán is golyó ért. Allah dicsőítését a mentők kiérkezésekor sem fejezte be.

A nizzai Notre Dame-templom (MTI Fotóbank)
A nizzai Notre Dame-templom (MTI Fotóbank)

A főbejárathoz közel, egy szenteltvíztartó közelében egy hatvanéves asszony holttestére bukkantak, akinek

a terrorista olyan mélyen vágta el a torkát, hogy „kvázi” lefejezte őt.

A sajtó egyelőre nem közölt bővebb információkat a kilétét illetően. Nem messze tőle hevert a sekrestyés holtteste, szintén mély sebbel a torkán. Őt Vincent Loquès-nek hívták, a támadás másnapján töltötte volna be 55. évét, és 2013 óta dolgozott a Notre Dame-templomban. Két gyereke volt. Minden reggel fél 9 előtt ő nyitotta ki a templom ajtaját. Az őt ismerők kedves, rendkívül ügyeskezű emberként emlékeznek vissza rá, aki egész nap a templomban tüsténkedett.

A meggyilkolt sekrestyés
A meggyilkolt sekrestyés

A kebabozóban elhunyt 44 éves asszony, Simone Barreto Silva brazil nemzetiségű volt, és három gyereknek volt az anyja. Harminc évvel ezelőtt költözött Franciaországba, halála előtt idős emberek ápolásával foglalkozott, de elvégezte az Alain Ducasse sztárséf által nehéz helyzetű nők számára elindított szakácstanfolyamot is – két éve, oklevele átvételekor a France 3 interjút készített vele, az alább látható videón ő az első megszólaló:

A rendőrség a templomban rátalált arra a 17 centiméteres pengéjű késre, amivel a támadó meggyilkolta áldozatait, emellett találtak egy Koránt, két telefont, illetve egy hátizsákot a terrorista személyes holmijaival és két másik késsel.

A súlyosan sérült nizzai terroristát kórházba szállították, állapota kritikus. A megtalált tárgyak között volt egy, az olasz Vöröskereszt által kiállított dokumentum is, ebből kiderült, hogy egy 21 éves tunéziai férfiról van szó, neve: Brahim Aouissaoui. Szeptember 20-án egy migránshajón az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigetére, október 9-én pedig Bari városába érkezett. Aouissaoui nem kért menedékjogot, az olasz hatóságok a Tunéziába való visszatérésre kötelezték őt, de nem akadályozták szabad mozgásában – Gérald Darmanin francia belügyminiszter a vírushelyzetet, illetve a migránstáborok zsúfoltságát említette ennek lehetséges magyarázataként.

A Reuters megszólaltatta a férfi családját, szerintük Aouissaoui a támadás napján vagy előző este érkezhetett Nizzába – csütörtök reggel még videóhívást intézett hozzájuk a templom elől. Állítják:

nem sejtették, hogy a fiatalember mire készül,

barátságos természete van, nem adta jelét szélsőséges nézeteknek. Ennek ellentmond a tunéziai szervek közlése, miszerint 2016-ban letartóztatták, amiért késsel erőszakoskodott. Tegnap este jött a hír: a francia hatóságok őrizetbe vettek egy 47 éves férfit, aki a gyanú szerint kapcsolatban állhatott az elkövetővel.

Október 29-én két másik francia városból is késes támadáskísérletről érkeztek hírek. Avignonban egy késsel fenyegetőző férfit lőttek le a rendőrök, róla az Europe 1 írta meg, hogy „Allah akbar”-t kiáltott, ezt az információt azonban később visszavonták. A Le Monde szerint valójában a férfi egy maghrebi származású személyt fenyegetett, s a jobboldali Identitás Generáció tagjának vallotta magát – ezt később az ügyészség is megerősítette. Az identitáriusok viszont tagadják, hogy – a nyomozók szerint pszichológiai problémákkal küzdő – férfi az ő aktivistájuk lett volna. A Lyonban támadásra készülő, ám idejében elfogott afgán származású személyről viszont kiderült: már korábban felfigyelt rá a titkosszolgálat, idén októberben pedig rendőröket sebesített meg könnyebben, akik maszkviselésre szólították fel őt.  

Megrendülő bizalom

Egy közvélemény-kutatás szerint, amelyet Samuel Paty tanár lefejezése után készítettek, csupán a franciák 26 százaléka gondolja úgy, hogy bízhat abban: az állam megvédi őket a terrorcselekményektől. Ez az arány nyár óta kezdett meredeken csökkenni, azt megelőzően négy év keresztül a lakosság több mint 40 százaléka bízott a kormányzat terrorellenes fellépésében.

Gérald Darmanin belügyminiszter a nizzai merénylet után bejelentette: 3 ezerről 7 ezerre növelik az utcákon járőröző katonák számát, akik – tekintettel a mindenszentekre és az iskolai őszi szünet közelgő végére – különösen a vallási épületek és az iskolák környékére fókuszálnak majd. Ezzel párhuzamosan a Vigipirate nevű nemzetbiztonsági veszélyjelző rendszer legmagasabb, hármas szintjét vezették be az ország egész területén.

A Figaro arról számol be, hogy a nizzai merénylet estéjén, a kijárási tilalom alatt a Szürke Farkasokhoz tartozó török nacionalisták vonultak fel Dijon utcáin „Allah akbar”-t kiabálva – a lap szerint a felvonulás apropója az örmény-azeri konfliktus, illetve a török elnök Macront illető kemény bírálata lehetett. A rendőrök könnygázzal oszlatták fel őket.

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
simonvitéz
2020. november 01. 00:20
Október 9-én ez a figura Bariban volt. Ahogy mi is a párommal! Vagyis akár keresztezhettük is volna ennek az elmebetegnek az útját. Elvégre megvolt az írva valahol, hogy pont a nizzai templomban támad kedve fejet vagdosni?
duzur
2020. október 31. 09:02
Magyarország nem enged be dúsgazdag Szaúdi turistákat ? Pedig olyanok voltak a legsikeresebb terroristák eddig...
olajfa1
2020. október 31. 08:51
EZEKSZERINT AZ ÖSSZES LEGBÉKÉSEBB MIGRÁNS IS EGY TÖMEGGYILKOS!!! NINCS KÖZTÜK KÜLÖNBSÉG!!!!: " A merénylő családja állítja: nem feltételezték róla, hogy ilyen szörnyűségre lenne képes."
Krupp Skya
2020. október 31. 07:56
7:49-hez még. Ha vettek neki Rubik Kubikot, akkor a kocka el van vetve, mint ahogy Julius Mengele mondta, amikor átlépet Rubi Conon a barbár
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!