Felállt az Esterházy János boldoggá avatását előkészítő történészi bizottság

2019. január 07. 17:41

Hosszú az út a felvidéki magyar államférfi boldoggá avatásáig, de az életét vizsgáló bizottság már esküt tett.

2019. január 07. 17:41

Esküt tett a krakkói püspöki palota kápolnájában hétfőn az a magyar, szlovák, lengyel és cseh szakértőkből álló történészbizottság, amely előkészíti Esterházy János felvidéki magyar politikus boldoggá avatási perét; közölte az MTI-vel telefonon Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Az ünnepségen részt vett Marek Jedraszewski krakkói érsek, valamint Pawel Cebula, Egerben szolgáló lengyel minorita szerzetes is, akit Jedraszewski tavaly decemberben a boldoggá avatás posztulátorának nevezett ki. Soltész Miklós, aki szintén jelen volt az ünnepségen, felidézte: a Vatikán 2018 novemberében engedélyezte Esterházy János boldoggá avatási eljárásának megindítását, amelyet a krakkói főegyházmegye kész lefolytatni.

A krakkói érsek felkérésére létrejött bizottság feladata az 1957-ben egy morvaországi börtönben meghalt Esterházy János életének és munkásságának tanulmányozása és értékelése lesz. Miután teológus szakértők is elvégezték a keresztény hit és erkölcs szerinti értékelést, az anyagot további eljárás végett a Vatikánhoz továbbítják; mondta el Soltész Miklós.

(MTI)

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2019. január 08. 15:34
"A pápa megkérte Mindszenty (Pehm) Józsefet, hogy legyen szíves önként félreállni. Nem tette meg, így engedetlenségbe esett. Lehet ezt szépíteni, de az egyetemes RK egyházat mégiscsak a pápa vezeti." ENNEK A MONDATNAK A TARTALMI IGAZSÁGÁVAL NEM(!!!!) VITATKOZOM. MONDOM NEM(!!!) Csak annyit tennék hozzá, hogy ugyanez a pápa 1971.szept.18-án KORAESTE, a római Szt. Péter Bazilika SEKRESTYÉJÉBEN a püspöki szinódus szentmiséje után LEVETTE NYAKÁBÓL HATALMAS ARANY MELLKERESZTJÉT, "AZT" Mindszenty nyakába akasztotta, és a következőt mondotta a bíborosnak LATIN NYELVEN: " TE VAGY AZ ESZTERGOMI ÉRSEK, ÉS AZ IS MARADSZ MINDÖRÖKKÉ"!!! Mindazonáltal Mindszenty a fentiekkel együtt sem(!) esett--úgymond--"engedetlenségbe"!!!! Éppen mert Ő SOHA, DE SOHA nem mondott sem rosszat de még kritikusat sem--sem a Pápáról, sem a Szentszékről sem a Vaticán-ról. AZ ÁLTALAM KORÁBBAN LEIRTAK MELLET, ILL. AZOK ELLENÉRE: SEM!!!! AMIT LEIRTAM tényszerű! NINCS BENNE SEMMIFÉLE KOZMETIKÁZÁS VAGY "SZÉPITÉS"! IGY TÖRTÉNT. Továbbá. Mindszenty az Esztergomi Érseki Székből való "letétele" után(!) még vagy 2 évig PASZTORÁLTA AZ EGÉSZ VILÁGBAN UTAZVA a "nyugatra szakadt" magyar katolikusokat--Új Zéélandtól Dél Afrikán át Venezueláig--mindenféle pápabántás és szentszékkritika NÉLKÜL(!)--haláláig. EZ TÉNY! Utána lehet nézni. ellenőrizni lehet.
syphax
2019. január 08. 13:48
Mindszenty-vel az a problémája a Szenttéavatási Kongregációnak, hogy Neki 1971 és '75 között meglehetősen MEGROMLOTT A KAPCSOLATA az akkor uralkodó VI.Pál pápával. Főleg azután, amikor VI.Pál "megüresedettnek" nyilvánitotta az Esztergomi Érsek székét. Ennek a korszaknak az elején még messze nem így állt a helyzet, tehát akkor, amikor Mindszenty 1971. szeptember 18-án elhagyta a Budapesti Amerikai Nagykövetséget s így Magyarországot is, és a bécsi Pázmáneum- ba tette át rezidens székhelyét--mely épület az Esztergomi Érsek tulajdona Bécsben ma is. Később, amikor a "nagypolitika", melyet szokás a Vaticán ú-n, "új keleti politikájának is nevezni" Mons. Agostinho Casaroli nevével fémjelzetten változást kívánt. Legalábbis az akkori vatican-i felfogás szerint. Ekkor romlott meg VI.Pál pápa és Mindszenty biboros hercegprimás viszonya egymással Nem utolsósorban azért is, mert a Szentatya apostoli kormányzóvá nevezte ki Dr.Lékai (Lung) László akkori veszprémi püspököt az Esztergomi Főegyházmegye élére. Ezzel a kommunista magyar állam kívánságainak megfelelően(!) a PÁPA ELVÁGTA AZ UTOLSÓ ÖSSZEKÖTŐSZÁLAT IS Mindszenty és Esztergom között!!! Ezt nyilván a bíboros nem tudta megemészteni 1975-ös haláláig sem. Ráadásul ilyen helyzetben még '71 és '75 között az ú.n. "nyugati papság" azon része, mely egyfajta AULÁJÁT--Zágon József, Mester István, Mészáros Tibor, Frank Miklós, Zakar András stb...stb..-- képezte Mindszenty-nek, szintén kritikus szemmel nézte a Szentatya Mindszenty-ellenes intézkedéseit és joggal. Mert nem MINDSZENTY miatt romlott meg a kapcsolat a hercegprimás és a Szentszék között--ez biztosan és bizvást lerögzithető! Nos! Elmondható tehát: EZÉRT NEM KANONIZÁLJA MÉG MOST SEM A VATICÁN MINDSZENTY-t, pedig minden evilági, és evilág fölötti ok meg van rá az Ő--Mindszenty--esetében.
Senior
2019. január 08. 11:40
Mindszentyvel miért nem "boldogulnak"?
syphax
2019. január 08. 09:23
Tudni kell: a "Boldoggá" ill. "Szentté" "avatás" két lépcsőfok. Akit "BOLDOGGÁ" avatva tisztel az EGYHÁZ, azt NEMZETI HATÁSKÖRBEN tisztelik elsőrorban "így" az oltáron. Imádkoznak Hozzá és Érte, közbenjárását kérik NÁLA az Atyánál... Gróf Eszterházy esetében EZ, a BOLDOGGÁ avatás a REALITÁS, és--ismerve a mostani körülményeket--már ez is óriási dolog lenne. A SZENTTÉ avatás után már az EGÉSZ VILÁGEGYHÁZ katolicizmuisa számára lehetséges a tisztelet--minden nemzet minden nyelvű katolikusa számára. Ez egy következő lépcsőfok --lesz remélhetőleg. IMÁDKOZZUNK MIND A BOLDOGGÁ MIND A SZENTTÉ AVATÁSÁÉRT GRÓF ESZTERHÁZY JÁNOSNAK!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!