Albán jelképpel provokálták a szerbeket a vébén

2018. június 23. 09:53

Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri is az albán sast mutatta a Szerbia ellen szerzett találata után.

2018. június 23. 09:53

A svájciakat 2–1-es sikerre vezető Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri is az albán sast mutatta a Szerbia ellen szerzett találata utáni gólöröme közben, amivel plusz politikai töltetet adtak a mérkőzésnek.

Több más csapattársukhoz hasonlóan Xhaka és Shaqiri is albán származású, utóbbi Koszovóban született, de szüleik a volt Jugoszláviában kialakult helyzet miatt menekültek ki Svájcba. Érthetően mindkettejük számára különösen fontos volt, hogy éppen a szerb válogatottal találkoztak a svájci nemzeti együttes tagjaként, és az, hogy Xhaka góljával egyenlített, Shaqiriéval pedig fordított a csapatuk pénteken, családjuk sérelmeiért (Xhaka édesapja három és fél évig politikai fogoly volt Szerbiában) is némi elégtételt jelentett számukra.

Az albán jelkép mutogatásával a szerb szurkolókat hergelték – az olimpián ebből minden bizonnyal ügy lenne, kérdés, a FIFA foglalkozik-e vele bármilyen szinten?

Shaqiri mindenesetre tagadta, hogy politikai töltet lett volna a gesztusukban. „Hogy mit szólok, amiért kifütyültek? Mi csak a munkánkat akartuk elvégezni. Itt nem a politikáról, hanem a fociról volt szó" – mondta a győztes gól szerzője, Xherdan Shaqiri.

Stephan Lichtsteiner, a svájciak csapatkapitánya is elmondta véleményét Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri gólöröméről.

„Nagy volt a nyomás rajtunk, számunkra ez mentálisan sem volt egy könnyű meccs. Több, albán felmenőkkel is rendelkező játékosa van a gárdának, Szerbiának és Albániának pedig ugyebár van egy közös történelme, úgyhogy lelkileg ez tényleg egy nagyon nehéz összecsapás volt. Ez többről szól, mint a labdarúgás” – vélekedett Lichtsteiner. „Nem volt ezzel semmi baj, miért lett volna? Ez a múltjuk egy része, hozzájuk tartozik. Nagyon nehezen élték meg a háborút. Én megértem őket, ráadásul a találkozó előtt rengeteg provokáció érte őket Szerb oldalról.”

(Spiegel, Nemzeti Sport)

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Toledo
2018. június 24. 08:11
" Én megértem őket, ráadásul a találkozó előtt rengeteg provokáció érte őket Szerb oldalról.”- Ezt a tényt is helyezd a mérleg serpenyőjébe. Létezik olyan hogy kettős identitás. Kérdés egy adott helyzetben ha a kettő egymással szembe kerül , melyik az erősebb. Ezen esetben ez nem kérdés, mivel nem valószínű, hogy Albánia és Svájc direktbe szembe kerül egymással. A zsidókat körülvevő bizalmatlanságnak, ellenszenvnek egyik oka pl.-dul, hogy erősebbnek tarják bennük a vérségi kötődést az adott országhoz-amelyben élnek- való lojalitásnál.
Magnézium
2018. június 23. 15:55
"Svájci" csapat...
Akitlosz
2018. június 23. 15:53
"Nagyon nehezen élték meg a háborút." Svájcban tényleg nagyon nehéz háborút megélni.
ZolieM
2018. június 23. 15:52
Álprobléma...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!