Netanjahu: Irán átlépett egy határt, ennek megfelelően válaszoltunk

2018. május 10. 20:41

„Elhúzódó hadjáratot folytatunk, és politikánk egyértelmű: Irán nem sáncolhatja el magát katonailag Szíriában” – hangsúlyozta az izraeli kormányfő.

2018. május 10. 20:41

Irán átlépett egy határt, és ennek megfelelően válaszoltunk – közölte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az izraeli légierő csütörtökre virradóra Szíriában, iráni katonai célpontok ellen végrehajtott rakétacsapásairól a kormány rendkívüli ülésén.

Az izraeli hadsereg többtucatnyi, Szíriában elhelyezett iráni katonai létesítményt támadott válaszul a Golán-fennsíki izraeli hadállások ellen kilőtt rakétákra, amelyeket Izrael szerint az iráni al-Kudsz Brigádok indítottak el. „Elhúzódó hadjáratot folytatunk, és politikánk egyértelmű: Irán nem sáncolhatja el magát katonailag Szíriában” – hangsúlyozta az izraeli kormányfő a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint. 

Egyértelmű üzenetet küldtem Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerének: Iráni célpontok ellen léptünk fel Szíriában. De ha a szíriai hadsereg ellenünk cselekszik, akkor ellene is fel fogunk lépni. Most pontosan ez történt. A szíriai légvédelem rakétákat lőtt ránk, ezért lőttünk rájuk – tette hozzá.

Aki ránk próbál támadni, azt hamarabb megtámadjuk. Katonai erőnk védelemben és támadásban egyaránt kifogástalan felkészültségének köszönhetően kudarcot vallott az iráni támadás – mondta Netanjahu. Egyetlen rakéta sem ért földet izraeli területen, Izrael népe büszke a hadseregére, és megbízik benne – nyilatkozta. A nemzetközi közösségnek meg kell akadályoznia al-Kudsz Brigádok szíriai megtelepedését Szíriában. Egyesült erővel ott, és mindenütt máshol is ki kell tépnünk terjedő gonoszságát – vélekedett a kormányfő. 

A biztonsági kabinet tagjai a ynet szerint a csütörtöki értekezleten beszámolót hallgattak meg az izraeli csapások eredményeiről, megvitatták a különböző lehetséges iráni válaszokra való felkészülést, és teljes mértékben támogatták Benjámin Netanjahu és Avigdor Liberman védelmi miniszter eddigi lépéseit.

(MTI)

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szívemből magyar
2018. május 10. 22:21
Izrael azt hiszi, bármit megtehet, igazi soviniszta állam.
Georgios Kyriacos Panayiotou
2018. május 10. 21:43
Izraelnek adok igazat itt,bár haragszom rájuk orbán miatt.
drkovax
2018. május 10. 21:40
OK, de elvárom, hogy amikor majd Szaud-Arábia fog atomfegyver fejlesztésbe (épp a héten beszéltek róla, hogy "mivel Irán most már nyilván folytatja a fejlesztést, akkor ők is" ...), akkor a szaudi nukleáris üzemeket is bombázzák szarrá. Senkinek sem kell még egy iszlám atomhatalom ...
nimród
2018. május 10. 21:02
Kényes téma, nem tolakodnak a kommentelők. Irán egyáltalán nem a legellenszenvesebb iszlám ország. A korábbi diktatórikus túlzások folyamatosan enyhülnek. Azt, hogy Szíriát, a legdemokratikusabb, legtoleránsabb közel-keleti mohamedán országot az Iszlám Állammal és Szíria szunnita ellenségei által pénzelt felkelőkkel (többnyire terroristákkal) szemben katonailag is támogatta, Irán javára kell írni. Azonban úgy tűnik, az iráni vezetés Szíriát mellesleg előretolt támaszpontnak is tekinti Izrael elleni akcióihoz. Ugyanis esztelen és reménytelen elképzelésük, hogy elpusztítják Izraelt. Azonban Izrael katonai ereje, bár népessége tized része Iránénak, messze meghaladja Iránét. Irán Izrael támadásával az általa támogatott Szíriának okoz súlyos károkat. Az értelmes dolog Szíria és Izrael kibékülése volna. Meglehet, hogy Netanjahu erről is tárgyalt a napokban Putyinnal, esetleg közvetítésre kérte?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!