„Demokratikus ellenállásra” szólított fel Carles Puigdemont

2017. október 28. 16:13

A spanyol alkotmányra hivatkozva „demokratikus ellenállásra” szólította fel a katalánokat Carles Puigdemont eddigi katalán elnök szombaton Barcelonában.

2017. október 28. 16:13

„Demokratikus ellenállásra” szólított fel a spanyol alkotmány 155-ös cikkének alkalmazásával szemben Carles Puigdemont eddigi katalán elnök Barcelonában szombaton, akinek menesztését péntek este jelentette be a spanyol miniszterelnök a spanyol szenátustól kapott felhatalmazás alapján.

„Egy demokratikus társadalomban a parlament választja vagy menti fel az elnököt” – jelentette ki, hozzátéve, hogy a Katalóniában bejelentett spanyol kormányzati döntések ellentétesek az állampolgárok szavazóurnáknál kinyilvánított akaratával. A katalán politikus előre rögzített televíziós nyilatkozata elején elmondta: a katalán kormány teljesítette ígéretét azzal, hogy a helyi parlament pénteken megszavazta a független „Katalán Köztársaság” létrehozását célzó javaslatot.

„Világos számunkra, hogy az elért eredmények megvédésének legjobb módja a demokratikus ellenállás a 155-ös cikk alkalmazásával szemben” – fogalmazott, és türelemre, kitartásra, valamint a erőszakmentességre, illetve a béke megőrzésére szólított fel. Kérte, hogy tartsák tiszteletben azoknak a katalánoknak a tiltakozásait, akik nem értenek egyet a katalán parlament „többségének döntésével”.

„Tovább dolgozunk, hogy szabad országot építsünk” – hangsúlyozta Puigdemont, majd azzal folytatta, hogy olyan társadalmat szeretnének, amelyben kevesebb az igazságtalanság, nagyobb az egyenlőség, a szolidaritás és a testvériség a világ minden népével. 

„Kezdve Spanyolország népeivel, amelyekhez kölcsönös tisztelettel és elismeréssel akarunk kötődni” – mondta beszéde végén a katalán politikus. Eközben Madridban a spanyol kormány megkezdte a katalán kormányzati feladatok átvételét. A katalán elnöki jogkörök gyakorlásával Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettest bízta meg a spanyol kormányfő.

(MTI)

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rajgy
2017. október 29. 09:52
Az EU egy olyan spanyol alkotmány alkalmazását tűrte el, amelynek egyik most alkalmazott pontja, a 155-ös, a FRANCO diktatúrát idézi. A Fidesz beszólhatott volna most (válaszul a 2011-es alkotmány szívatásért), de egyik varjú a másiknak nem kaparja ki a szemét. Egy részlet ebből az elemzésből: https://www.peira.org/katalonienkrise-die-staats-nation-ist-das-problem/ "..........Amikor Franco halála után a demokrácia lehetővé vált, a spanyol alkotmány megszövegezésénél 1978-ban, az alkotmányozók ellenkezésével szemben, a katonai vezetés gondoskodott arról, hogy az alkotmánytervezet két „nem vitatható" cikkel ki kellett egészíteni: A 2. cikk, amely a spanyol nemzet elválaszthatatlan egységét és a 8. cikket érinti, amely a katonaságot a területi integritás őrzésére bízza. A vezérkar biztosította, hogy a frankizmus agresszív állam-nacionalizmusát a demokráciába átmentették, sőt alkotmányos státusza is volt. A hadsereg tudta, hogy a konfliktus előbb-utóbb ki fog törni. Így a spanyol alkotmány születési hibával született, hogy elkerüljék a nyilvánvaló belső etnikai konfliktusokat előre gátolták a parlamenti vitát erről és fixálták a spanyol nemzet egységét, hogy már megkérdőjelezhetetlen doktrína legyen. Pontosan ezek a cikkek az Alkotmányban, amely mögött most a spanyol kormány mélyen elrejti nacionalizmusát, amellyel lényegében nacionalista módon elutasította a katalán követeléseket, hogy nemzetközileg, csak mint a semleges ragaszkodást a jogszabályokhoz mutassa............." Section 2 (a nemzeti egység dogmatizálása) The Constitution is based on the indissoluble unity of the Spanish Nation, the common and indivisible homeland of all Spaniards; it recognises and guarantees the right to self-government of the nationalities and regions of which it is composed and the solidarity among them all. Section 8 (a hadsereg bevethetősége) 1. The mission of the Armed Forces, comprising the Army, the Navy and the Air Force, is to guarantee the sovereignty and independence of Spain and to defend its territorial integrity and the constitutional order. Section 155 (diktatórikus kormányzás kívűlről) 2. With a view to implementing the measures provided for in the foregoing paragraph, the Government may issue instructions to all the authorities of the Self-governing Communities.
Akitlosz
2017. október 28. 21:49
Parlamenti szavazgatástól még ugyan nem lesz függetlenség. Sürgősen szervezzék meg a katalán hadsereget, rendőrséget, határőrséget! Már régen ezt kellene tenniük. Különben csak egy operett lesz ebből, nem függetlenség.
Akitlosz
2017. október 28. 21:47
„Egy demokratikus társadalomban a parlament választja vagy menti fel az elnököt” Ugyan nem. Egy demokratikus társadalomban a szavazók választják az államfőt. Amiről ő beszél az az oligarchikus társadalom. Mitől lenne demokrácia az, ahol a parlamenté a legfőbb hatalom?
Mr.Falafel
2017. október 28. 21:31
Látott már valaki katalánt? Na, Puigdemont pont nem az.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!