Trump támogatást kért, Clinton és Buffet együtt kampányolt

2016. augusztus 02. 07:46

Donald Trump a republikánus képviselők támogatását kérte a hősi halált halt muszlim amerikai katona szüleivel folytatott vitája nyomán. A New York Times azt fejtegeti, hogy a republikánus elnökjelölt miért nem harcolt Vietnámban. Eközben Hillary Clinton a milliárdos Warren Buffett oldalán kampányolt Nebraskában, aki Donald Trump adóbevallást követelte. Trumppal viszont nem hajlandóak találkozni a republikánus milliárdos Koch-fivérek. Amerikai hírsaláta.

2016. augusztus 02. 07:46

Donald Trump republikánus elnökjelölt hétfőn a kongresszus republikánus politikusainak támogatását kérte az Irakban tizenkét évvel ezelőtt meghalt amerikai katona családjával folytatott vitájában. Az Ohio államban kampányoló Donald Trumpot pénteken a párt több politikusa is bírálta a vita miatt. A vitában megszólaló republikánusok egyike sem vonta meg azonban támogatását Donald Trumptól.

Khizr Khan, pakisztáni születésű, de 36 éve az Egyesült Államokban élő jogász a demokraták philadelphiai konvencióján felszólalva arról beszélt, hogy az ő fia 2004-ben Irakban vesztette életét, és amerikai muszlimként áldozatot hozott a hazájáért, miközben Donald Trump senkit és semmit nem áldozott fel Amerikáért, és nincs joga ahhoz sem, hogy betiltsa muszlim vallású emberek beutazását Amerikába.

Trump először Twitter-üzenetben reagált, aztán nyilatkozatokban is, kifejtve, hogy "gonosz támadás" érte őt Khizr Khan részéről, miközben ő munkahelyek ezreit hozta létre Amerikában. Tett utalást arra is, hogy Khan felesége biztos „nem kapott engedélyt beszélni”, mire Gazala Khan. Ezen felül viszont gangsúlyozta, tiszteli a Khan-család fiának áldozatát, és nem általában a muszlimok beutazását tiltaná, hanem belépésük előtt alapos ellenőrzésnek vetné alá az általa kritikusnak tartott térségekből, elsősorban a Szíriából érkezőket.

A The New York Times eközben arról írt, hogy Donald Trump ötször kapott felmentést a vietnámi szolgálat alól: négyszer tanulás miatt, egyszer pedig egy lábában csontprobléma miatt kapott orvosi igazolást, elkerülve a sorozást. Trump azt nyilatkozta, hogy ez a csontprobléma nem volt tartós, hamar elmúlt, és nem volt hatással az életére. Egy 2015-ös sajtótájékoztatón abban sem volt biztos, hogy melyik lába volt érintett, később a kampány közleménye azt írta, hogy mindkettő.

Warren Buffett maga fogja utaztatni a szavazókat Trump ellen

Warren Buffett, az Egyesült Államok egyik legelismertebb befektetési szakembere Hillary Clinton demokrata elnökjelölttel kampányolt hétfőn a nebraskai Omahában. Buffett – aki Donald Trump republikánus elnökjelölthöz hasonlóan milliárdos – azt mondta, hogy minden tőle telhetőt megtesz Trump veresége érdekében. Még azt is megteszi, hogy maga visz el embereket a szavazóurnákhoz novemberben. Buffett, a Berkshire Hathaway cégbirodalom tulajdonosa a kampánygyűlésen alaposan nekiment Trump eddigi gazdasági eredményeinek, ízekre szedte eddigi vállalati csődjeit, és feltette a kérdést: vajon Donald Trump miért nem hozta még nyilvánosságra az adóbevallását?

Bejelentette: legalább tíz olyan embert elvisz az urnákhoz, akinek amúgy nehezére esne eljutni a szavazófülkéhez. Annak érdekében, hogy Nebraska állam valamennyi választókörzetében a lehető legnagyobb részvétel legyen, már ki is bérelt egy 32 személyes trolibuszt, amely a választások napján egész nap a szavazók rendelkezésére áll. A több ezer ember részvételével tartott kampánygyűlésen bejelentette: kész bárhol és bármikor találkozni a republikánus elnökjelölttel, hogy együtt hozzák nyilvánosságra adóbevallásukat.

A 86 éves Warren Buffett már tavaly, a kampány kezdete előtt Hillary Clinton mellé állt, és az előválasztásokon is végig őt támogatta. A demokrata elnökjelölt örömmel fogadta a milliárdos üzletember felajánlását a szavazók mozgósítására, és azt mondta: ha győz, akkor nemsokára visszatér Omahába, "Warren és én együtt táncolunk majd Omaha utcáin".

Nem találkoznak Trumppal a Koch-fivérek

A Politico arról ír, hogy nem hajlandóak találkozni Donald Trumppal a befolyásos és gazdag republikánus támogatónak számító Koch-fivérek, akik eddig sem rejtették véka alá ellenszenvüket a párt jelöltjével kapcsolatban. Trump az előválasztás alatt bábjátékosoknak nevezte Charles G. Kochot és David H. Kochot, akik szerinte ellenfeleit mozgatták.

Azonban a lap szerint most, hogy a hírek szerint Hillary Clintonék másfél milliárd dollárt tesznek bele a kampányba, főleg ingatlanban lekötött vagyona mellé Donald Trump is támogatókat keres. A kampányát támogató üzletemberek ezért lobbiztak Kochéknál, hogy pénteken összejöjjön egy találkozó a két fél között Colorado Springsben, a Koch-fivérek azonban nem állnak kötélnek: nem is találkoznak Trumppal.

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2016. augusztus 02. 13:15
A fideszesektől kérdezném, hogy ha Orbán Clintonnét támogatná, akkor neki szurkolnának-e? Azt mondanák, hogy "persze, ilyen idióta köcsögöt, mint a Trump, csak felszólításra szeretünk":) "Így vagyunk Putyinnal meg Erdogannal is, hát ez mind diktátor, de ha Viktor barátai, akkor a mieink is." Jááááj, de buták, stenem.
Mich
2016. augusztus 02. 12:57
Trump belegabalyodik a (pártok fölött élló) Háttérhatalom hálójába...
Fer70
2016. augusztus 02. 12:48
Na ezek a világ demokratái... Bravó! Hányik.
Agnieszka
2016. augusztus 02. 10:25
Nem lehet tudni, mi lesz, úgy néz ki, globálisan semmi jó. Valaha népeket és nemzetségeket így-úgy lelkesítő ideák, mint pl. nemzettudat, hazaszeretet, egészen általános, az életet inkább megkönnyítő, mint megnehezítő szabály rendszerek, pl. kötelesség tudat, áldozat vállalás távlati célokért, alkalmazkodási készség ment a levesbe, került ki a közgondolkodásból. Végső soron a családon, az alapfokú oktatáson múlik egy ország versenyképessége, amibe nemcsak a termelés terén mutatkozó eredmények számítanak. Ha egy nép, egy ország nem tud oda hatni, h. az oktatás teljesítmény központú, kötelesség teljesítésre nevelő, a reál tárgyakat és a nyelveket fontosságuknak megfelelően oktató legyen, ne csodálkozzék, h. lecsúszik. Ez NEMCSAK Magyarországra vonatkozik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!