Profi nyomdában gyártottak hamis dollárt és hrivnyát Miskolcon

2016. április 26. 09:55

Fél év alatt mintegy 123 millió forint értékű hamis dollárt és 36 millió forint értékben hamis ukrán kétszáz hrivnyást készítettek pénzhamisítók Miskolcon. A közepes minőségű hamis bankjegyekből pontosan meg nem állapítható mennyiség forgalomba is került, nyíregyházi pénzváltókban is felbukkant.

2016. április 26. 09:55

Különösen nagy értékre elkövetett pénzhamisítás bűntette miatt vádat emeltek két férfi ellen, aki hamis amerikai dollárt és ukrán hrivnyát nyomtatott csaknem 160 millió forint értékben Miskolcon – tájékoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség szóvivője kedden az MTI-t.

Martossy György közölte: egy 60 éves férfi ismeretlenektől kapott megbízást tavaly év elején arra, hogy hamis húszdolláros bankjegyeket állítson elő ukrajnai forgalmazásra. A vádlott ezután megállapodott 54 éves ismerősével, hogy a munkahelyén, egy miskolci nyomdában gyártják majd le a hamis pénzt. Az idősebb férfi beszerezte a bankjegyfestéket, a speciális UV-jelzőfestéket és a húszdolláros bankjegy képfájljait.

Rávették a nyomda üzemeltetőjét – aki nem tudott a vádlottak terveiről – egy drága digitális nyomdagép vásárlására azzal, hogy nagyobb megbízást ígértek neki. A pénz előállításához szükséges grafikai és digitális háttéranyagot a fiatalabb vádlott készítette el. A próbanyomatokat bemutatták a megrendelőknek, és tavaly januártól júliusig folyamatosan nyomtatták a hamis pénzt.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a rendőrök tavaly júliusban rajtaütöttek a pénzhamisítókon, lefoglalták a festékeket, a nyomólemezeket, a papírokat és a kész hamis bankjegyeket, a két vádlottat pedig őrizetbe vették. Kitért arra is, hogy fél év alatt mintegy 123 millió forint értékű hamis dollárt és 36 millió forint értékben hamis ukrán kétszáz hrivnyást készítettek. A közepes minőségű hamis bankjegyekből pontosan meg nem állapítható mennyiség forgalomba is került, nyíregyházi pénzváltókban felbukkant.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. április 26. 14:40
Honnan volt bankjegypapírjuk? Az az alap, ha az nem jó, akkor minden más már hiába profi munka.
Morgen
2016. április 26. 13:35
A hamis pénz gyártásához komoly szaktudás kell! Honnan van? Honnan van a papír, honnan a festékek, stb.? Olyan ez, mint z "olajozás". Többen milliárdosok lettek általa, de ki engedte át a szűrőn a szőkített olajat? Ugye, ugye!
sersem4
2016. április 26. 11:33
Helyes. Ha az amik nyomtathatják ész nélkül, fedezet nélkül, akkor a szabad világ vállalkozó kedvű magyar zsenijei is. Több millió dollárral javíthatták a kereskedelmi egyenleget a keleti forgalomban, az ukrán hrivnyán sokat már nem ronthattak, az úgyis csak klozetpapírnak jó.
komondor
2016. április 26. 11:17
Századvég?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!