Már idén szentté avathatják II. János Pált

2013. június 19. 08:22

A vatikáni Szentté Avatási Kongregáció elismerte kedden II. János Pál második csodatételét, így nem kizárt, hogy már az idén szentté avatják a 2005-ben elhunyt katolikus egyházfőt – értesült az ANSA olasz hírügynökség.

2013. június 19. 08:22

A Szentszék kanonizációs eljárásokkal foglalkozó hatóságának nemzetközi teológus bizottsága elismerte, hogy II. János Pál a halálát követően egy második csodát is tett. A kongregáció által felkért orvosok idén áprilisban csodának minősítették egy nő máskülönben megmagyarázhatatlan gyógyulását. Ezt az esetet most a teológusok is csodaként értékelték. A szakértői vélemények után majdnem automatikus, hogy a kongregáció bíborosok és püspökök alkotta bizottsága is csodának tartja majd a gyógyulást. Így II. János Pált már az idén szentté avathatják – jelentette az ANSA, vatikáni forrásokra hivatkozva. Ha ez bekövetkezik, ez lesz a római katolikus egyház történetének egyik leggyorsabb szentté avatása. A hírügynökség már a dátumot is tudni vélte: október 20-ra eshetne, II. János Pál 1978. október 16-i pápává választása és október 22-i beiktatása közé.

A 2005. április 2-án elhunyt egyházfőnek a hívők már a temetésén azonnali szentté avatását követelték a Santo subito! feliratú transzparensekkel. Ezt követően XVI. Benedek az előírt öt évnél korábban elindította elődje kanonizációs eljárását. II. János Pált 2011. május elsején avatták boldoggá a római Szent Péter téren. A beatificatióhoz elfogadott első csoda Marie Simon Pierre Parkinson-kórban szenvedő francia nővér meggyógyítása volt. A második csoda részletei egyelőre nem ismertek, de „meglepetés” lesz a nyilatkozó vatikáni forrás szerint.

A La Repubblica című olasz napilap szerint II. János Pál szentté avatását mindenekelőtt a lengyel egyház szorgalmazza, Stanislaw Dziwisz krakkói érsekkel az élen, aki közel negyven éven át Karol Wojtyla személyi titkára volt.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2013. június 19. 20:33
A Szentatya életében a legnagyob csoda mégis csak a kommunista-bolsevik birodalom bukása volt, amihez Ő is nagyban hozzájárut. Ennek valódi értékéről halovány fogalmuk sincsen az olaszoknak és a "Nyugat"-nak, de minékünk a talpraállás ígéretét hordozta. Sok lehetőséget elszalasztottak a politikusaink, nagyon visszavetve ezzel a haladásunkat, de most már újra szabadok lehetünk és újra feléledt a magyarságban a remény, a hit és az összefogás. Köszönet érte mindenkinek, aki ezen fáradozik, elsősorban az elvárásokat és ígéreteiket teljesítőknek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!